Επανάσταση του 1821 και Τύπος | Παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ το λεύκωμα «Όταν ο Τύπος έγραφε την ιστορία του 1821»

Παρουσιάστηκε στην Ένωση Συντακτών το επετειακό λεύκωμα για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης που αποτελεί μια συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή».

Στο λεύκωμα παρουσιάζεται πλειάδα πρωτότυπων κειμένων από φύλλα εφημερίδων (1821-1830) που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας», τα οποία σχολιάζουν έντεκα δημοσιογράφοι, μέλη της Ένωσης. Πρόκειται για τους:



Τίτος Αθανασιάδης – «Οι χειρόγραφες εφημερίδες του αγώνα»
Πέτρος Ευθυμίου – «Η κήρυξη της επανάστασης»
Παύλος Τσίμας – «Η ανεξαρτησία του τύπου στην επανάσταση»
Έλενα Χουζούρη – «Οι φιλέλληνες και η συμβολή τους στον αγώνα»
Νικόλας Βαφειάδης – «Το ιδανικό της ελευθερίας στον τύπο»
‘Αγγελος Στάγκος – «Τα οικονομικά του αγώνα»
Κώστας Ιορδανίδης – «Αγώνας και εξωτερική πολιτική»
Σωτήρης Μανιάτης – «Εσωτερική πολιτική και διχόνοια των Ελλήνων»
Χρήστος Μπάρλας – «Μεσολόγγι: “Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι” – Δ. Σολωμός»
Δημήτρης Κ. Ψυχογιός – «Ο πρώτος κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους»
Φανή Πετραλιά – Επίμετρο

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής διάβασαν αποσπάσματα του επαναστατικού Τύπου.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Θ. Αντωνιάδου τόνισε ότι το λεύκωμα βρίσκεται πλέον στην διάθεση των δημοσιογράφων και των μαθητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής, είπε ότι το υλικό που περιγράφεται μέσα σε αυτό υπάρχει στην πλούσια βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ και επεσήμανε ότι απευθύνεται κυρίως στους μαθητές και στους νέους για να δουν και να διαβάσουν την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων για να υποστηριχθεί η Επανάσταση.

Ο γενικός διευθυντής της Ελληνογερμανικής Αγωγής Σταύρος Σάββας, στον χαιρετισμό μου αφού ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους φορείς, τόνισε ότι στην Ελληνογερμανική Αγωγή γίνεται προσπάθεια οι γνώσεις να γίνονται βίωμα στα παιδιά και ότι η συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ τους επέτρεψε να αγγίξουν την ιστορία. Όσοι ασχολήθηκαν με το λεύκωμα «είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν τα πρωτότυπα που άγγιξαν και οι αληθινοί πρωταγωνιστές της Επανάστασης» και αυτό τους προκάλεσε ρίγος, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάββας ενώ έκανε λόγο παράλληλα για μια πολυσυλλεκτική και πολυφωνική προσπάθεια.

Ένας από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν, ο Πέτρος Ευθυμίου, που ήταν και υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στον Λόγιο Ερμή του Αδαμάντιου Κοραή που έκλεισε από την Αυστρία όταν ξεκίνησε η Επανάσταση και τόνισε ότι αυτό που βοήθησε τους Έλληνες να αντέξουν 400 χρόνια σκλαβιάς και τον Αγώνα της Επανάστασης ήταν η ψυχή τους.

Ο Νικόλας Βαφειάδης είπε ότι εντυπωσιάζουν οι σελίδες με τις διεθνείς ειδήσεις του Τύπου εκείνης της εποχής, ότι οι Έλληνες είχαν ανοικτούς ορίζοντες και μπορούσαν να συλλάβουν τα μηνύματα από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ξεφυλλίζοντας τον επαναστατικό Τύπο εντυπωσιάστηκε από το πόσο έμεινε αναλλοίωτος ο χαρακτήρας του Έλληνα τα τελευταία 200 χρόνια. Διάβασε μάλιστα ένα απόσπασμα στο οποίο στηλιτεύεται ο «ωχαδερφισμός» εκείνης της εποχής, κάτι που ισχύει και σήμερα, όπως είπε ο κ. Βαφειάδης.

Ο Σωτήρης Μανιάτης που επίσης έλαβε μέρος στην προσπάθεια μίλησε ανάμεσα σε άλλα για την διχόνοια στην Ελλάδα και όπως είπε όταν η κατάσταση είναι δύσκολη καταφέρνουμε να ενωθούμε αλλά όταν βελτιώνονται τα πράγματα υπάρχει διχόνοια γιατί η διακυβέρνηση μιας χώρας προκαλεί διαφωνίες.

Ο Χρήστος Μπάρλας μίλησε για μια περιπέτεια γνώσης και επανάληψης της ιστορίας, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μεσολόγγι, που εκφράζεται όπως είπε από σημαντικά ονόματα της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά και για τον εγγράμματο Έλληνα που υπήρχε πάντα αλλά δυστυχώς είναι σήμερα εξαγώγιμο προϊόν.

Η Φανή Πετραλιά αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του Ιάκωβου-Ιωάννη Μάγερ και στην συμβολή του στον Αγώνα.

Τελευταίος από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στην συγγραφή του λευκώματος μίλησε ο Παύλος Τσίμας που τόνισε ότι δεν γνωρίζουμε αρκετά για τον επαναστατικό Τύπο και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το ότι άνθρωποι που δεν γνώριζαν αν θα ζουν την επόμενη ημέρα είχαν την έννοια να εκδίδουν εφημερίδα. Τέλος, ανέφερε ότι ανάμεσα σε αυτά που χρειάστηκε να διαβάσει κατά τη διάρκεια της συγγραφής του λευκώματος ήταν και ρεπορτάζ πλήρη και τεκμηριωμένα που δημοσιεύονταν στον επαναστατικό Τύπο και δεν είχαν σχέση με την Επανάσταση αλλά ήταν υποδείγματα επαγγελματισμού στη δημοσιογραφία, κάτι που είπε ότι σήμερα είναι υποτιμημένο. «Η συνέπεια και η αφοσίωση στη δημοσίευση και στην αλήθεια είναι το υπέρτατο πρότυπο της δημοσιογραφίας», κατέληξε ο κ. Τσίμας.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος η Κατερίνα Λυμπεροπούλου, μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος και υπεύθυνη συντονισμού της έκδοσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΜ. Θεοδωρίδου και Β. Παπαευαγγέλου: Οι γονείς δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους
Επόμενο άρθροΠΟΥ: Η «Όμικρον» εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή