Επερώτηση Μπούζα για αντιπλημμυρικά έργα στη Μεσσηνία

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 13:50

Επερώτηση με θέμα «Ενημέρωση σχετικά με αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στην Π.Ε. Μεσσηνίας», κατέθεσε η Περιφερειακή Σύμβουλος, Αντωνία Μπούζα, η οποία επισημαίνει ότι:

«Με δεδομένη την καταστρατήγηση της δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και με λιγοστές συνεδριάσεις μέσα στο έτος, λιγότερες σε σχέση με όλες τις άλλες Περιφέρειες της Χώρας, είναι εμφανής η προσπάθεια υποβάθμισης του Περιφερειακού θεσμού και αποφυγής λογοδοσίας εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής.Στα καίρια ζητήματα του τόπου, βλέπουμε κινήσεις σημειωτόν και πολλές φορές ανυπαρξία ενεργειών.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, για την αποφυγή των οποίων δυστυχώς κινήθηκε ο Περιφερειακός μηχανισμός με φανερή δυσκινησία και έλλειψη σχεδιασμού, επιβάλλεται να προχωρήσει ταχύτατα η προετοιμασία για το χειμώνα.

Τα έκτακτα και σφοδρά καιρικά φαινόμενα βλέπουμε από άλλες Περιφέρειες της Χώρας αλλά και από γείτονες Χώρες, πως μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα καταστροφικά.

Μετά από την σχετικά πρόσφατη ανάληψη της ευθύνης καθαρισμού των υδάτινων αποδεκτών από το Β΄βαθμό Αυτοδιοίκησης, τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει ήδη κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και μετά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, είναι ορατή η ανάγκη ενός συγκροτημένου και ρηξικέλευθου σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Π. Ενότητες, προκειμένου να προληφθούν τυχόν έκτακτες και καταστροφικές πλημμύρες.

ΕΡΩΤΩ :

Α. Ποίες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στη Μεσσηνία έχουν προγραμματιστεί για τον χειμώνα που έρχεται; Ως γνωστόν τα δύο χρόνια ευθύνης σας, νέα εργολαβία αντιπλημμυρικών έργων, εκτός από όσες επιχειρούσαν με ενέργειες και αποφάσεις της προηγούμενης Διοίκησης δεν ξεκίνησε. Υπάρχει στο σχεδιασμό σας νέα εργολαβία και σε τι εύρος ή έχετε σήμερα ενεργή εργολαβία η οποία εργάζεται επάνω στην αντιπλημμυρική θωράκιση και δεν γνωρίζουμε ;

Β. Έχει αξιολογηθεί-καταγραφεί ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές που κάηκαν πρόσφατα, σε Δήμο Οιχαλίας και Δήμο Πύλου-Νέστορος; Σε ποιες ενέργειες έχετε ήδη προβεί μέχρι σήμερα;

Γ. Σε περιοχές που στο παρελθόν υπέστησαν καταστροφές από πλημμύρες γιατί καθυστερεί ο καθαρισμός των αποδεκτών τα δύο χρόνια ευθύνης σας; Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε σχετικά με τον καθαρισμό του ποταμού Μαυροζούμαινα, διότι στη γέφυρα, η κοίτη του ποταμού έχει καλυφθεί με πολλά δέντρα και βλάστηση και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ασφάλεια των όμορων ιδιοκτησιών. Ο ποταμός αυτός έχει πλημμυρίσει στο παρελθόν και έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και είναι αδιανόητη η ολιγωρία στην ευθύνη σας.

Δ. Είχε προγραμματιστεί από το 2019 ο καθαρισμός στο ποτάμι της Μυρτοποταμιάς και παρέμβαση στη γέφυρα που παρουσιάζει προβλήματα. Γιατί εξαιρέθηκε και δύο χρόνια μετά παραμένει χωρίς κάποια παρέμβαση;

Ε. Είμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών για καθυστερήσεις και απουσία καθαρισμών σε ποταμούς-ρέματα στην περιοχή της Μάνης. Ποίος ο προγραμματισμός σας για την ευαίσθητη αυτή περιοχή;

ΣΤ. Τα μηχανήματα έργων της Π.Ε.Μεσσηνίας, σε ποία επιχειρησιακή κατάσταση βρίσκονται σήμερα και βάσει ποίου σχεδιασμού επιχειρούν ΑΝ επιχειρούν, σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας ;

Έχουν κατατεθεί διαμαρτυρίες , πως όταν διατέθηκαν στη διάνοιξη ελάχιστων αντιπυρικών ζωνών, ήταν συνεχώς με βλάβες και προσέφεραν υποτυπωδώς υπηρεσίες, ενώ η χρήση τους γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Ζ. Ποίος από την Π.Ε.Μεσσηνίας (αιρετός, υπάλληλος ή ειδικός συνεργάτης) έχει την ευθύνη συντονισμού και παρακολούθησης της κατανομής έργου και ημερήσιας απόδοσης των μηχανημάτων στις διάφορες περιοχές που επιχειρούν; Έχουν αναφερθεί αγενείς συμπεριφορές προς ενδιαφερόμενους Προέδρους Τοπ.Κοινοτήτων.

Η. Παρακαλώ όπως ενημερώσετε το Σώμα, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για καθαρισμό ρεμάτων , ποταμών κλπ ακατάλληλα μηχανήματα της Περιφ. Αυτοδιοίκησης που δεν έχουν τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης; Ότι εντάσσεται στη λογική του πολιτικαντισμού και της στάχτης στα μάτια των πολιτών, πρέπει να σταματήσει».