Επιχειρηματίες Αρκαδίας: “Το μέλλον είναι δυσοίωνο – Ταφόπλακα για τις επιχειρήσεις το lockdown…” | Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την στήριξη των ΜμΕ (vid)

Διαδικτυακή εκδήλωση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περίοδο της καραντίνας πραγματοποίησε χτες (14/12) η Ν.Ε του ΚΙΝΑΛ Αρκαδίας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Αρκαδίας, εξέφρασαν την αγωνία τους για το αύριο, μίλησαν ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τους φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο λουκέτο, ενώ κατέθεσαν και τις σκέψεις – προτάσεις τους, για το πως μπορεί να υπάρξει “φως στο τούνελ”.



Στην συζήτηση βρίσκονταν και δυο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδία) και ο Μιχάλης Κατρίνης (Ηλεία), οι οποίοι αφού άκουσαν, τα όσα είχαν να πουν οι επιχειρηματίες, αναφέρθηκαν στις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν όπως ανέφεραν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Κοινός τόπος όλων ήταν, πως θα πρέπει να υπάρξει ρεαλιστικές προτάσεις, που θα “ακουμπούν” το πρόβλημα όχι μόνο στο σήμερα, αλλά και στην μετά-κορωνοϊού εποχή, όπου τα προβλήματα θα είναι μεγάλα για τις επιχειρήσεις, που θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συζήτηση:

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα, από τα όσα ανέφερε ο κάθε ομιλητής:

Κωστής Παύλου – Υπεύθυνος τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων ΝΕ Αρκαδίας και μέλος τομέα ΜΜΕ του ΚΙΝΑΛ

Θέλουμε πρώτα απ’ όλα υγεία, αλλά και η επιβίωση επιχειρήσεων πολύ σημαντικό και  η αγορά εκπέμπει sos. Θέλουμε να κάνουμε ρεαλιστικές προτάσεις, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων με συγκεκριμένους πελάτες ανα τετραγωνικά. Το click away είναι έξυπνο, αλλά αφορά μόνο όσους έχουν e-shop.

Ζητάμε ακόμα άμεσα άνοιγμα καφέ και εστίασης με περισσότερα μέτρα ασφάλειας όπου χρειάζεται. Οι άνθρωποι της εστίασης δεν αντέχουν άλλο.

Tα μέτρα που θα εξαγγελθούν θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που πιστεύει η κυβέρνηση. Πρέπει τα μέτρα να είναι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος – Βουλευτής Αρκαδίας 

Έχουμε κάνει στο ΚΙΝΑΛ μια ουσιαστική δουλειά χωρίς φωνές και φασαρία. Δεν λέμε πράγματα, απλά για να ευχαριστήσουμε τους πολίτες ή επαγγελματίες. Ξέρουμε τι σημαίνει κρίση.

Το ΚΙΝΑΛ έχει κάνει και εξαιρετική δουλειά από τις χρεώσεις μέχρι και το πως λειτουργούν οι τράπεζες – οι οποίες δεν στήριξαν ουσιαστικά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες

Κάναμε παρέμβαση για τους ανθρώπους που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν κλειστά καταστήματα για να μπορεί να γίνει μείωση ενοικίου και στα παιδιά τους που είναι φοιτητές

Δεν θέλω να πω παραπάνω για να ακούσουμε τους ανθρώπους, που τα βιώνουν καθημερινά αυτά τα προβλήματα.

Μιχάλης Κατρίνης – βουλευτής Ηλείας, ΚΤΕ ανάπτυξης

Η κυβέρνηση με το click away αιφνιδίασε τους ανθρώπους της αγοράς που περίμεναν τον Δεκέμβριο. Πάνω απ’ όλα προέχει η δημόσια υγεία, όμως και η οικονομία είναι ο μεγάλος ασθενής του κορωνοϊού.

Προτείνουμε επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, για να στηριχτούν εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό το συνεχές άνοιγμα – κλείσιμο της αγοράς.

Σε δεκαπέντε ημέρες ξεκινά η εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα και έχουμε ζητήσει να “παγώσει”. Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν ξέρουν τι φέρνει αυτός ο κώδικας.

Προτείνουμε ακόμα να γίνει μακροχρόνια ρύθμιση οφειλών – να καθιερωθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων – και ένα κούρεμα 30 % εφόσον τηρείται το πρόγραμμα των δόσεων και κάποιος είναι συνεπής.

Επιπλέον να υπάρχει ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, κάτι που είναι και πάγιο αίτημα και των επιχειρηματιών.

Τέλος να επεκταθεί η μείωση ενοικίου μέχρι 30/04/2021 και να πάρει απόφαση η κυβέρνηση να πάνε και οι τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής στο σχήμα 50-50. Είναι ένα έμμεσο κούρεμα .Να επιστρέφουν δηλαδή οι επιχειρηματίες μόνο το 50% των χρημάτων.

Δύσκολη χρονιά το 2021. Πολλά τα μηδενικά στον προϋπολογισμό του 2021 για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Στέφανος Κομνηνός – Γραμματέας του τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία είναι επιχειρήσεις με κάτω από 3- 4 άτομα προσωπικό. Αυτό από αδυναμία πρέπει να το μετατρέψουμε σε ευελιξία.

Ο Έλληνας πελάτης όταν θέλει να αγοράσει κάτι διαδικτυακά θα κοιτάξει σε μεγάλες πλατφόρμες, θα βρει την χαμηλότερη τιμή και θα αγοράσει.

Το click away δεν θα βοηθήσει την κλασσική μικρή εμπορική επιχείρηση. Θα δούμε τρελές σκηνές στους δρόμους να εκτυλίσσονται και δεν θα βοηθήσει και επιδημιολογικά.

Η λύση είναι να πάμε σε οργανωμένη είσοδο – μέσα από προγραμματισμό – των πελατών στο κατάστημα. Την επεξεργαζόμαστε την πρόταση αυτή

Γιάννης Τρουπής – Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας


Δυστυχώς η πανδημία είναι χειρότερη από την δεκαετή κρίση που περάσαμε.

Είναι η πρώτη φορά – που με λάθη πολλά μεν – βλέπουμε όμως την κυβέρνηση να έχει μέτρα προς την σωστή τουλάχιστον κατεύθυνση. Χρειάζονται όμως διόρθωσεις.

Εμείς σαν Επιμελητήριο είχαμε πρώτοι κάνει μια κίνηση, για να διαφημίσουμε σε πρώτη φάση τα ήδη υπάρχοντα Αρκαδικά eshop.

Με το click away χάνονται oi προσωπικές σχέσεις μεταξύ πελάτη και επιχειρηματία και χάνονται οι πραγματικές ανάγκες της αφοράς. Μπαίνουμε σε ένα απρόσωπο καλούπι.

Είναι ευχάριστο το ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν προβεί ακόμα σε απολύσεις,. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει φιλότιμο και “οικογενειακές” σχέσεις με τους εργαζόμενους.

Τα προβλήματα είναι πολλά! Το μέλλον είναι δυσοίωνο.

Το Click away θα προσφέρει μια μικρή ρευστότητα, αρκεί ο κόσμος να μην ξεχυθεί στην αγορά, γιατί τότε θα μας κλείσουν πάλι.

Το χάσμα μεγαλώνει θα έχουμε επιχειρηματίες δυο ταχυτήτων.

Νίκος Τσιαμούλος – Μέλος διοίκησης του οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου


Πολλοί δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες για να βγάλουν σε αναστολή εργαζόμενους τους.

Τι χρήματα έχει δώσει η κυβέρνηση στην πραγματική οικονομία. Πρέπει κάποιος να το ρωτήσει αυτό. Πέραν των 800 ευρώ και των 534 ευρώ, πολλοί δεν έχουν πάρει άλλα χρήματα. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δανεικά, που κανείς δεν θα μπορεί όταν πρέπει, να τα δώσει πίσω.

Αύριο το πρωί θα ανακοινωθεί, πως ο δικός μας περιφερειάρχης, θα βάλει άλλα 10 εκατομμύρια στο πρόγραμμα, που έχει βγει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με αυτό τον τρόπο φτάνουμε τα 50 εκατομμύρια, όποτε μπαίνουν στο πρόγραμμα και πολλές επιχειρήσεις με πολύ μικρότερες βαθμολογίες. Τα χρήματα αυτά είναι δώρο και είναι ίσως και το μοναδικό εργαλείο, που δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μια ανάσα.

Αυτό που έχει σημασία είναι, πως φτάσαμε στον Δεκέμβριο και εγώ προσωπικά, έχω καταγράψει στο γραφείο μου 21 επιχειρήσεις, που περιμένουν να αλλάξει η χρονιά,  για να κάνουν διακοπή εργασιών. Οι επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί. Αν δεν δώσουν χρήματα από την κυβέρνηση που να μην τα ζητούν πίσω, δεν θα υπάρξει σωτηρία.

Δραματική η κατάσταση και βλέπω να βγαίνουν στις τηλεοράσεις και στην Βουλή και κουνάνε και το δάχτυλο.

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος – Πρόεδρος ομοσπονδίας επαγγελματιών – βιοτεχνών Αρκαδίας

Εκπροσωπώ έναν χώρο που έχει πληγεί περισσότερο απ όλους. Είναι μια τραγωδία δίχως τέλος για πολλούς,  όλο αυτό που συμβαίνει.

Στη απόγνωση του ο κόσμος και η κοινωνία ολόκληρη τα θέλει όλα. Μπορεί το κράτος να τα δώσει όλα; Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Δεν μπορούμε να περπατήσουμε έτσι. Τα click away δεν διορθώνουν καμία κατάσταση. Δεν έχουμε μάθει να έχουμε σοβαρούς συνεργατικούς μηχανισμούς. Η φοροδιαφυγη είναι στο κόκκινο, είμαστε τελευταίοι σαν χώρα και στο ζήτημα της καινοτομίας κ.α. Αν δεν επιχειρήσουμε να λύσουμε άλλα ζητήματα σε αυτή την χώρα- με την ευκαιρία του κακού που μας βρήκε- δεν θα μπορέσουμε να συνέλθουμε και να κάνουμε πράγματα.

Παναγιώτης Μαντάς – Προέδρος εμπορικού συλλόγου Τρίπολης 

Σας μεταφέρω την κραυγή αγωνίας όλων των μικρομεσαίων. Επικρατεί φόβος και πανικός, που τώρα τελευταία έχει μετατραπεί σε θυμό.

Προέχει η δημόσια υγεία και είμαστε αποφασισμένοι να την προασπίσουμε ακολουθώντας όλες τις συμβουλές των ειδικών.

Το Lockdown αποτελεί την καταδίκη όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του λιανεμπορίου.

Πιστεύουμε, πως σε πόλεις που είχαν χαμηλό φορτίο ιού, έπρεπε να είναι ανοιχτά τώρα.

Οι μικρές – οικογενειακές επιχειρήσεις καλούνται να διαλέξουν,  πως θα πεθάνουν. Αν δηλαδή θα πεθάνουν από κορωνοϊό ή από φτώχεια.

Βασίλης Αθανασιάδης – Εκπρόσωπος συλλόγου καφεστιατόρων Αρκαδίας

Είμαστε ένας κλάδος που προερχόμαστε ήδη από μια δεκαετή ύφεση, έχουμε αντιμετωπίσει ατελείωτα προβλήματα αυξήσεων και αντιμετωπίσαμε και μια σοβαρή πτώση με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ήρθε λοιπόν τώρα και αυτή η υγειονομική κρίση που είναι -για να μην χρησιμοποιήσω τον όρο ταφόπλακα – δυσβάσταχτη.

Μεταξύ των προτάσεων μας είναι η μείωση του μη μισθοδοτικού κόστους, να πέσει το ΦΠΑ στο 6% και να έχουμε έναν ενιαίο συντελεστή μέχρι και το 2021 και η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καφέ και αλκοόλ

Για πνευματικά δικαιώματα έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε σπάσει την μουσική σε πεντακόσια κομμάτια. Κάθε καινούργιος οργανισμός που ιδρύεται, ζητά στην κάθε επιχείρηση σοβαρά ποσά, με τους επιχειρηματίες να έχουν φτάσει να χρωστούν πολλά χρήματα. Ζητάμε επιτέλους να υπάρξει ένας φορέας. Η μουσική είναι μια. Θέλουμε να πληρώνονται οι καλλιτέχνες για την προσφορά τους αλλα αυτό, που γίνεται στην χώρα μας είναι φοβερό.

Σωτήρης Παπαδημητρίου – Πρώην Αντιδήμαρχος – ελεύθερος επαγγελματίας


Ο κόσμος είχε πειστεί και περίμενε να ανοίξουν οι κρουνοί και να πέσουν χρήματα στην αγορά Αυτό δεν έγινε.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ερχόμαστε από μια δεκαετή κρίση. Τώρα είναι η ταφόπλακα. Θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης πέραν των όσων έχουμε πει – προτάσεις για να δούμε τι μπορεί να γίνει, ώστε να ατενίσουμε το μέλλον όχι με αισιοδοξία, αλλά με μια νότα επιβίωσης.

Πρέπει οι βουλευτές μας να δώσουν μάχη όχι για το τώρα. Το τώρα έχει τελειώσει. Πρέπει να δούμε, πως θα διαχειριστούμε το μέλλον μετά από όλο αυτό.

Γιάννης Τερζής – Πρόεδρος του συλλόγου ζαχαροπλαστών Αρκαδίας

Τα περισσότερα καταστήματα είναι σαν ανοιχτά – κλειστά.

Τα επιμελητήρια σε δύσκολες εποχές βάζουν πλάτη και πρέπει να αναβαθμιστούν.

Υπάρχει πρόβλημα στο επάγγελμα μας. Αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα. Ένας στους δυο θα κλείνουν. Θα κρατηθούν μόνο όσοι είναι οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν έχουν ενοίκια και αυτές όχι για πολύ.

Κλείνοντας ο κ.Κατρίνης ανέφερε: “Οι τράπεζες δεν έπαιξαν τον ρόλο που θα έπρεπε. Το τραπεζικό σύστημα είναι κατώτερο των περιστάσεων”, ενώ πρόσθεσε: “Βλέπω και ζω καθημερινά την αγωνία των ανθρώπων της αγοράς που θέλουν εδώ και τώρα εφαρμόσιμες λύσεις, που θα τους δώσουν την δυνατότητα, να επιβιώσουν. Το 2021 – έχει αρχίσει και εμπεδώνεται η άποψη, πως θα έχουμε 200.000 λουκέτα και δεν απαντάει κανείς τίποτα πάνω σε αυτό το θέμα.

Προηγούμενο άρθροΠαΠελ | Επιτυχής η διαδικτυακή εκδήλωση “Διοίκηση Ποδοσφαιρικών Αθλητικών Οργανισμών στην Εποχή της Πανδημίας”
Επόμενο άρθροΔύο οδικά έργα στην Π.Ε. Αρκαδίας, με προϋπολογισμό 1 εκατομμύριο ευρώ