Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας     

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 14:17

Για το τριήμερο από τις 16 έως τις 18 Μάϊου αναβάλλεται η μεγάλη έκθεση τροφίμων FOOD EXPO, λόγω του κορωνοϊού.
Η αναβολή έγινε γνωστή με την ανακοίνωση που απέστειλε η διοργανώτρια εταιρία στο Επιμελητήριο Αρκαδίας. Την ανακοίνωση μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr.
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας θα σας ενημερώσει το συντομότερο με νέα ανακοίνωση σχετικά τη δωρεάν αποστολή των Αρκάδων Επιχειρηματιών στην Food Expo.

ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΤο Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Τρίπολης – ΙΝ.ΚΑ.Δ.Τ. «ΛΥΣΗ» ανακοινώνει νέα εκπαίδευση στη  διαμεσολάβηση σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης εταιρεία  “International Mediation Consulting” του Καναδά, διάρκειας 80 ωρών (10 ημέρες εκπαίδευσης και 1 ημέρα αξιολόγησης), που οδηγεί στη λήψη του τίτλου του Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή (Accredited Mediator), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 3898/2010 και το ΠΔ 123/2011, η οποία θα διεξαχθεί από 08/03/2020  έως 17/03/2020.

Η εκπαίδευση θα γίνεται καθημερινά κατά τις ως άνω ημερομηνίες από 9.00 π.μ. έως 6.00 μ.μ., (με ενδιάμεσα διαλείμματα), στην Ελληνική γλώσσα και διερμηνεία από την Αγγλική στην Ελληνική, όπου κρίνεται απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr (Σημαντικά).

ΑΝΑ ΛΕΠΤΟ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΘΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΕ ΤΟ TAXIS
Ακόμη και ανά λεπτό της ώρας θα μπορούν να συνδέονται από τον Ιούνιο οι ταμειακές μηχανές με το Taxis για να αποστέλλουν σε αυτό όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί. Με απόφαση της ΑΑΔΕ καθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ταμειακές μηχανές και οι αντίστοιχοι φορολογικοί μηχανισμοί, προκειμένου να συνδεθούν με το taxis το αργότερο έως τις 6 Ιουνίου 2020. Επίσης, σ΄αυτήν προβλέπεται ότι κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση της.

ΣΤΗΝ 7Η ΘΕΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η θέση του Εθνικού Μητρώου Εμπορικών Εταιριών της Ρουμανίας, που αφορούν στο επενδεδυμένο κεφάλαιο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, μέχρι το Νοέμβριο 2019, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η θέση (μετά την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Γαλλία), με 7.617 εγγεγραμμένες εταιρίες και 1,905 δισ. ευρώ επενδεδυμένο κεφάλαιο και ποσοστό επί συνόλου ΑΞΕ 4,23%,έχοντας βελτιώσει σημαντικά τη θέση της στη ρουμανική αγορά (το Δεκέμβριο 2018 κατατασσόταν στην 9η θέση, με επενδεδυμένο κεφάλαιο 1,36 δισ. ευρώ και ποσοστό επί συνόλου ΑΞΕ 3,01%).

 ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΕ 12 ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»
Εκδόθηκαν και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με υπογραφή του υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, 12 υπουργικές αποφάσεις για την απλοποίηση των ισάριθμων Προσκλήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020. Αντιστοιχούν σε 2,1 δισ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. «Με τις αποφάσεις αυτές υλοποιείται μια πρώτη, σημαντική δέσμη μέτρων για όλες τις προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί έως σήμερα με στόχο να επισπευσθούν οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις και να αυξηθεί η απορρόφηση του προγράμματος» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΙΕΛΚΑ: ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΛΕΠΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΑ

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΟ 2019
Μείωση κατά 98,6% της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σούπερ μάρκετ σημειώθηκε το 2019 σε σχέση με το 2017 ενώ πάνω από 17 εκατ. επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες έχουν προμηθευτεί τα ελληνικά νοικοκυριά την τελευταία τριετία, όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

ΥΠ. ΟΙΚ.: ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΩΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΠΑ
Τη διεύρυνση των περιπτώσεων δωρεών που έχουν ειδικές απαλλαγές από το ΦΠΑ προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρεται σχετικά, με την τροπολογία διευρύνονται οι περιπτώσεις ειδικών απαλλαγών από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με την προσθήκη νέας, η οποία αφορά στην παράδοση αγαθών και παροχών υπηρεσιών που αφορούν δωρεές, στο πλαίσιο σύμβασης δωρεάς που συνάπτονται με φορέα τον δημόσιο τομέα ή με ΝΠΙΔ που έχουν συσταθεί με ειδικό νόμο για το δημόσιο συμφέρον ή με άλλες οντότητες που εποπτεύονται από τους παραπάνω φορείς.

ΝΕΕΣ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ «EΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»
Δημοσιεύθηκε η έκτη τροποποίηση της απόφασης ένταξης πράξεων κρατικών ενισχύσεων, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα. Εντάχθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση στην ηλεκτρονική σελίδα για το ΕΣΠΑ, 542 επιπλέον επιχειρηματικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 37.046.455,42 ευρώ. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 164.306.143,36 ευρώ.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ “ΚΥΝΗΓΙ” ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 
Μια νέα πλατφόρμα (κεντρική βάση δεδομένων), που  θα συγκεντρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των πολιτών σχεδιάζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  Από την συγκεκριμένη «τράπεζα πληροφοριών» μπορεί να αντλούν στοιχεία δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τράπεζες, όποτε κρίνεται αναγκαίο, όπως για περιπτώσεις επικαιροποίησης, κατόπιν έγκρισης του ίδιου του πολίτη.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται ούτε η φυσική παρουσία για τους πολίτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα υποχρεώνονται να προσκομίζουν έγγραφα που τους ζητούνται από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως τα τραπεζικά ιδρύματα, με τους οποίους συναλλάσσονται. Η νέα πλατφόρμα αναμένεται να είναι έτοιμη τους επόμενους μήνες.