Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 14:08

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας και το 11Ο Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διοργανώνουν, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021 στις 7 μ.μ. ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «my data, η νέα πρόκληση για τις επιχειρήσεις».
Για περισσότερες πληροφορίες και για την εγγραφή σας επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ, ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΚΗΝΩΝ, ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΩΝ, ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Οικονομική ενίσχυση ύψους 14 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι επιχειρήσεις θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων και χώρων παραστάσεων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας. Η στήριξη των επιχειρήσεων του πολιτισμού θα έχει την μορφή οικονομικής κάλυψης θέσεων θεατή/εισιτηρίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό σταθερό ποσό 10 ευρώ ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου που εφαρμόζει η επιχείρηση ανά θέση θεατή/εισιτήριο, ανά παράσταση, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και για συνολικό μέγιστο αριθμό 24 παραστάσεων ανά μήνα.
Αναλυτικά  η ΚΥΑ στο ΦΕΚ 457/Β/6-2-2021KΑΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ
Την επέκταση της επιδότησης για προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου με χρήματα του ΕΣΠΑ και στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα υπέγραψε την Παρασκευή ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεν, Γιάννης Τσακίρης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τροποποίηση συνίσταται στη δυνατότητα ένταξης στη Δράση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν εξωτερικό χώρο εστίασης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση με τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης

ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 400 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Άνοιξε  η πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για την υποβολή δηλώσεων για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ. Η ΚΥΑ καθορίζει τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης στους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ και τους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-EΦKA) που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού κατά το 2020.

ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ
Η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, έως και 240 δόσεις προς το δημόσιο και τους ιδιώτες, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουνίου 2021. Αυτό γνωστοποίησε ο ειδικός  γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Κουρμούσης υπενθύμισε ότι οι τρόποι του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, που έχει πλέον ο οφειλέτης, είναι τρεις: η αίτηση στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα και αναλόγως ρύθμιση με το νέο υπολογιστικό εργαλείο, αυτοματοποιημένα, η προσφυγή στη Διαμεσολάβηση και η διαδικασία εξυγίανσης με συμφωνία, δηλαδή σύμπραξη οφειλέτη- πιστωτών και επικύρωση από το Πρωτοδικείο.

ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Στόχος της Κυβέρνησης είναι μετά τη λήξη της πανδημίας, όταν θα υπάρχει μια συνολική εικόνα, να λάβει μια σειρά επιπρόσθετων μέτρων ανά κλάδο της οικονομίας ώστε να ενισχύσει αυτούς που θα έχουν πληγεί περισσότερο για να αποφευχθούν τα «λουκέτα». Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ενώ απαντώντας σε εκπροσώπους της εστίασης, τόνισε ότι η Κυβέρνηση κατανοεί τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας και για το λόγο αυτό επιδότησε τους εκπροσώπους της με το ποσό του 1,9 δισ. το 2020 ώστε να καλύψει τις απώλειες τους στο μεγαλύτερο μέρος τους. Ο κ. Παπαθανάσης συμπλήρωσε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα δοθούν και δάνεια σε επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
ACCESS2 MARKETS: ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ – ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο “Access2Markets” είναι εδώ! Η “Access2Markets” είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξάγουν σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για όσες νέες επιχειρήσεις προσβλέπουν σε εξαγωγικές δραστηριότητες. Λειτουργεί επίσης ως πύλη εισόδου για την υποβολή καταγγελιών σχετικά με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές αλλά και για παραβιάσεις κατά την εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.
Για περισσότερες πληροφορίες https://trade.ec.europa.eu/accesstomarkets.
Ακολουθεί σχετικό ενημερωτικό βίντεο της Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.
https://youtu.be/SdUfXwhjg4M

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Παγώνει» για 75 ημέρες η πληρωμή επιταγών που λήγουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021 – Καθορίζονται οι ΚΑΔ που εντάσσονται στη ρύθμιση. Με την Υπουργική Απόφαση Α.1022 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 516/Β/9-2-2021, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν τα ακαθάριστα έσοδά τους για τους μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2020 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport» από τις 12 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2021.
Αναλυτικά το ΦΕΚ 516/Β/9-2-2021 με τους ΚΑΔ και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση