Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017 13:13

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού υγείας για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.Με την απόφαση αυτή ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν την λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων, όπως: Κέντρα διασκέδασης, Επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς τροφίμων και ποτών, Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 1,840 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, ΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΜΑΙΟΣ 2017

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,840 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το πεντάμηνο Ιανουάριος- Μάιος 2017 έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,456 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,050 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, σύμφωνα με τα οποία το πεντάμηνο παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,242 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,649 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 2,033 δισ. ευρώ του ΜΠΔΣ (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής) 2018-2021 για το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ Η ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ακόμα και εισόδημα από περιστασιακές αγροτικές δραστηριότητες, θα υπόκειται εφεξής σε ασφαλιστικές εισφορές.

Η εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για την παράλληλη ή πολλαπλή δραστηριότητα ξεκαθαρίζει ότι από την 1.1.17 και μετά οι χιλιάδες ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας υπόκεινται σε εισφορές για κάθε εισόδημα που δηλώνουν ακόμα και αν είναι αγροτικό για το οποίο εξαιρούνταν έως το τέλος του 2016. Από την ίδια ημερομηνία και μετά «παλαιοί» (προ της 1.1.1993) και «νέοι» (μετά την 1.1.1993) ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να καταβάλλουν εισφορές για όλα τα εισοδήματά τους που προέρχονται από εργασία. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ασκούν εξτρά εργασία για την οποία θα έπρεπε να είναι ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

ΑΠΟ 100 – 250 ΕΥΡΩ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Κλιμακωτά παράβολα τεσσάρων κατηγοριών για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων προβλέπει η τροπολογία που σήμερα ή αύριο θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών, και με την οποία θα ρυθμίζεται και το ζήτημα της παράτασης για την ασφάλιση των ανασφάλιστων ΙΧ χωρίς πρόστιμο. Η εγκύκλιος, η οποία έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο, αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα ή αύριο, είπε η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου μιλώντας στην ΕΡΤ. Η διαγραφή των παραβόλων, σε όσους καταλογίστηκαν, από το σύστημα θα γίνει με την εν λόγω τροπολογία, εξήγησε η ίδια. Σύμφωνα με όσα θα προβλέπει η τροπολογία, τα παράβολα θα είναι πλέον κλιμακωτά ως εξής: 100 ευρώ για τα δίτροχα κάτω από 250cc, 150 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα δίτροχα, 200 ευρώ ΙΧ κάτω από 1.000cc και 250 ευρώ για τα υπόλοιπα ΙΧ.

203 ΜΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ

Οι Έλληνες θα χρειαστεί να εργαστούν 203 ημέρες το 2017, έναντι 188 τον προηγούμενο χρόνο για να πληρώσουν φόρους και εισφορές, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μετά την 23η Ιουλίου θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για τις δικές μας ανάγκες. Το 2006 αρκούσαν περίπου 160 ημέρες εργασίας για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς το κράτος. Σε κάθε 100 ευρώ αποδείξεων που εκδίδει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, στο κράτος καταλήγουν μέχρι και 82 ευρώ. Η Ελλάδα πλέον από την έκτη χειρότερη θέση που κατείχε πέρσι στην ΕΕ ως προς τον αριθμό των ημερών που πρέπει κανείς να δουλέψει για να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, ανέβηκε στην τρίτη.