Επιχείρηση ασφαλιστικό

Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020 22:03
Φωτο: Eurokinissi

Ο νέος υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου έχει έρθει για να ξηλώσει το ασφαλιστικό. Και δεν το κρύβει κιόλας.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές η «Αυγή» είχε αποκαλύψει τα πρακτικά κάποιων κλειστών συναντήσεων που είχαν γίνει για να οργανώσουν το σχέδιο της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό.Ο Τσακλόγλου συμμετείχε στις συσκέψεις εκείνες.

Το τι σχεδιάζουν είναι λίγο – πολύ γνωστό. Το ξέρουμε από την περίοδο του Πινοσέτ.

Θα υπάρχει μια πολύ βασική κύρια σύνταξη πείνας, που θα την παίρνουν όλοι.

Θα υπάρχει μια επικουρική σύνταξη, για την οποία θα καταβάλλονται εισφορές σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Και, τέλος, θα υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις μόνος σου μια πρόσθετη ασφάλιση για να τσοντάρεις κάτι παραπάνω.

Με αυτό το σχέδιο είναι κατενθουσιασμένοι. Και το πουλάνε ως εξής:

Πρώτον, μειώνονται οι εισφορές για την κύρια σύνταξη.  Άρα ο εργαζόμενος θα παίρνει κάτι παραπάνω στο χέρι και ο εργοδότης θα πληρώνει λιγότερα, άρα θα κάνει προσλήψεις, και οι εταιρείες θα αναπτυχθούν περισσότερο.

Δεύτερον, στις επικουρικές θα μπορεί να επιλέγει ο εργαζόμενος αν θα καταβάλλει μεγάλες εισφορές για να πάρει υψηλή σύνταξη ή μικρότερες εισφορές για να πάρει μικρότερη σύνταξη. Είναι δηλαδή θέμα υπευθυνότητας.

Μπορεί επίσης να επιλέγει πακέτο εισφορών υψηλού ρίσκου, όπου μπορεί με μικρότερες κρατήσεις να πάρει αρκετά μεγαλύτερη σύνταξη ή να μην πάρει τίποτα.

Και, τέλος, έχει και την προσωπική ασφάλιση. Θέμα ευθύνης είναι. Αν τα λεφτά που βγάζει θα τα τρώει στα μπουζούκια ή θα βάζει κάτι στην άκρη για τα γεράματά του.

Αυτό είναι το προσπέκτους του ασφαλιστικού Πινοσέτ. Ξέρετε, που έχει πανέμορφους κοτσονάτους ηλικιωμένους να κάνουν διακοπές στην Ισπανία.

Ας δούμε τι γίνεται στην πραγματικότητα:

Πρώτον, ό,τι κερδίσουν παραπάνω οι εργαζόμενοι από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (που βεβαίως θα τους κοπεί από τη σύνταξη…) θα τους το πάρουν πίσω αμετάκλητα με την πρώτη μικρή κρίση στην αγορά.

Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ. Τώρα δουλεύουν όλοι με τον υποκατώτατο, αν δεν το έχετε καταλάβει.

Επιπλέον οι εργοδότες με ό,τι φράγκα εξοικονομήσουν δεν τρέχουν να κάνουν προσλήψεις. Ούτε νέες επενδύσεις. Τα μπόνους των στελεχών τους ανεβάζουν.

Δεύτερον, οι ασφαλιστικές εταιρείες κλέβουν.  Όπως οι τράπεζες. Βγάζουν λεφτά ρίχνοντας τον πελάτη.

Και στο τέλος θα δώσουν το λιγότερο που μπορούν. Διότι χρεώνουν υψηλότατα κόστη διαχείρισης, αμοιβές και μπόνους των στελεχών και τέτοια.

Και αν μπορούν να μην δώσουν και τίποτα, δεν θα δώσουν τίποτα.

Και είναι και αδύνατον να τις ελέγξεις αν σε έχουν κλέψει, εκτός αν είσαι η Τζούλια Ρόμπερτς.

Ασε που μπορεί όντως να μην δώσουν τίποτα, γιατί καπιταλισμό έχουμε, τα λεφτά χάνονται.

Επίσης, αν παραγεράσεις, σου κόβουν τη σύνταξη. Τα λεφτά σας τελείωσαν, επειδή τόσα είχατε δώσει, καλή τύχη και καλή συνέχεια στα 87 σας.

Τρίτον και εξοργιστικότερον:  Όλο αυτό το αφήγημα αφορά γιάπηδες που δουλεύουν 40 χρόνια συνεχόμενα με 5.000 ευρώ τον μήνα, ώστε να πληρώνουν τα 1.500 για να πάρουν στο τέλος μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Αποταμιευτική κουλτούρα, που έλεγε προεκλογικά ο Μητσοτάκης στους ντελιβεράδες. Μην τα τρώτε όλα σε αμάξια και ταξίδια.

Δεν υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι. Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη. Με 20% ανεργία, με δουλειές για γκαρσόνια και ντελιβεράδες, με τον μισθό να πέφτει 30% κάθε φορά που καταφέρνεις να ξαναβρείς δουλειά, τι συντάξεις θα πάρει αυτός ο κόσμος;

 Το ζήτημα δεν είναι τι θα αποφασίσεις να δώσεις, που λένε οι φιλελέδες, αλλά τι θα έχεις να δώσεις.

Ενημερωτικά, στη Χιλή οι συνταξιούχοι του ασφαλιστικού Πινοσέτ τρώνε από τα συσσίτια.

Όμως οι ασφαλιστικές φλέγονται να πάρουν την επικουρική ασφάλιση στα χέρια τους. Και προφανώς δίνουν γενναίες μίζες για να το καταφέρουν.

Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης είναι ότι όσοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας θα εντάσσονται υποχρεωτικά στο νέο σύστημα. Και θα είναι πολύ νέοι για να τους απασχολεί το τι θα γίνει σε 50 χρόνια.

Το σχέδιο Πισσαρίδη λέει μάλιστα ότι θα μπορούν να ενταχθούν εθελοντικά και παλαιότεροι εργαζόμενοι.

Που σημαίνει ότι οι εργοδότες θα εκβιάζουν: Ή μπαίνεις στο ασφαλιστικό Πινοσέτ ή σε απολύω και παίρνω άλλον.

Το πρόβλημα είναι ότι, από τη στιγμή που οι νέοι εργαζόμενοι θα βγουν από το παλαιό σύστημα, το παλαιό σύστημα θα σταματήσει να έχει λεφτά για συντάξεις.  Άρα θα χρειαστούν 50 δισ. σε ορίζοντα δεκαετίας. Κάτι θα σκεφτούν.

Αυτή είναι η δουλειά που ήρθε να κάνει ο Τσακλόγλου. Καλορίζικος!

Αλήθεια, τι πήγατε και ψηφίσατε;                     

Ο ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ

Πηγή: avgi.gr