Επίσκεψη Μενδώνη στο οχυρό της Καρδαμύλης

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 07:59

Στις 20-12-2013  η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Θεμιστοκλής Βλαχούλης, η Προϊσταμένη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ευαγγελία Μηλίτση, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Δημήτριος Γιαννημάρας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Τσαπόγας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, επισκέφθηκαν το οχυρό συγκρότημα Μούρτζινων-Τρουπάκηδων στην Καραδαμύλη, για να παρακολουθήσουν την πορεία του έργου «Αποκατάσταση συγκροτήματος Τρουπάκηδων –Μούρτζινων στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας (Β΄ Φάση)»,που έχει ενταχθεί στο ΔΕΠΙΝ-ΕΣΠΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού  1.500.000 €.Το έργο, που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012, θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2014 και περιλαμβάνει αποκατάσταση του πύργου, όλου του συγκροτήματος του ελαιοτριβείου, καθώς και του Ι.Ν. του Αγ. Σπυρίδωνος.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρεί ότι είναι από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της Μεσσηνίας του 17ου-18ου αιώνα, του οποίου η αποκατάσταση θα συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής. Ήδη σε τμήμα του οχυρού συγκροτήματος λειτουργεί μουσείο, ενώ οι υπόλοιποι χώροι, μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα χρησιμοποιηθούν για ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στο Ανδρομονάστηρο, όπου γίνονται έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΔΕΠΙΝ/ΕΣΠΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 €. Πρόκειται  για το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα της Μεσσηνίας, που χρονολογείται από το 12ο αιώνα .Η αναστήλωση πραγματοποιείται από την  26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με αυτεπιστασία και περιλαμβάνει αποκατάσταση εκκλησίας, πύργου, τράπεζας και κελιών .Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το συγκρότημα θα παρέχει τη σημαντικότερη μαρτυρία για τον τρόπο οργάνωσης των μοναστηριών   στα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά χρόνια. Επιπλέον, στους χώρους του μοναστηριού θα φιλοξενηθούν εκθέσεις και θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.

Ακολούθησε επίσκεψη στο κάστρο της Ανδρούσας, όπου και εκεί πραγματοποιούνται  έργα αναστήλωσης ενταγμένα στο ΔΕΠΙΝ-ΕΣΠΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού 500.000,00 €, καθώς και στη Μονή Βουλκάνου.

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω επισκέψεων, κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνονται σημαντικά έργα στον τομέα του πολιτισμού, τα οποία με τις κατάλληλες υποδομές στο οδικό δίκτυο και τη διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, θα συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.