Επίσκεψη του Βουλευτή Γ. Παπαηλιού στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020 10:22

Κατά τη σύσκεψη του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Παπαηλιού, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο με τους διοικητή, υποδιοικητή και υπηρεσιακούς παράγοντες, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία του κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και στην προοπτική του.

Δήλωση του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Παπαηλιού στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο«Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως τον πυλώνα προάσπισης της δημόσιας υγείας,  αν και  αυτό  είχε βρεθεί στο στόχαστρο της «μνημονιακής» καταιγίδας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της  ΝΔ. Κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση, παρά τα μεγάλα λόγια και τα χειροκροτήματα, κατέτεινε στην κατά το δυνατόν μικρότερη, στην «επικουρική»  ενίσχυση του ΕΣΥ και αντίστοιχα στην παράδοση αλώβητου του ιδιωτικού τομέα μετά την πανδημία.

Όμως, το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε, (και) χάρη στον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση των στελεχών του, του ιατρικού, του νοσηλευτικού, του παραϊατρικού και του άλλου προσωπικού.

Η επομένη της πανδημίας  φάση απαιτεί εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο νέας επιδείνωσης των πραγμάτων.

Με τη σταδιακή μετάβαση στη μετά-κορονοϊο περίοδο, εμφανίζονται με ενάργεια δύο διαφορετικές πολιτικές για την υγεία:

αυτή της ΝΔ, η οποία μέσω των ΣΔΙΤ επιχειρεί τη μετατροπή του δημόσιου τομέα της υγείας σε θεραπαινίδα των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.

και η πολιτική  του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων, η οποία επιδιώκει την ενδυνάμωση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, μέσω παρεμβάσεων, όπως η σταδιακή αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, οι προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, η ενίσχυση των ΤΕΠ, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η θεσμική και μισθολογική αναβάθμιση του υγειονομικού προσωπικού, η ενισχυμένη υγειονομική φροντίδα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κ.α.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, που έχει σοβαρές ελλείψεις ως προς τη μόνιμη στελέχωσή του σε κρίσιμες ειδικότητες ιατρών και σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, στο ΤΕΠ και σε όλες τις κλινικές,  χρειάζεται ισχυρή ενίσχυση.

Χρειάζεται να προωθηθεί η ουσιαστική αναβάθμισή του σε νοσοκομείο Α’ κατηγορίας που επετεύχθη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, χρειάζονται θεσμικές συνέργειες με τα ΚΥ στην Τρίπολη και στην περιφέρεια, που επίσης αντιμετωπίζουν αντίστοιχα αλλά πολύ μεγαλύτερης έντασης προβλήματα, αλλά  και με το ΕΚΑΒ, ώστε το ΕΣΥ να καλύψει  αποτελεσματικά  ολόκληρη την Αρκαδία».