Επίσκεψη–ξενάγηση της Κοινο_Τοπίας στο A’ Νεκροταφείο Πάτρας (ph)

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία (www.koinotopia.gr) στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με χώρους που αναφέρονται στις ιστορικές μνήμες της πόλης διοργανώνει με τη βοήθεια της Γιώτας Καΐκα-Μαντανίκα ιστορικού-φιλολόγου την εξ αναβολής επίσκεψη–ξενάγηση στο Α΄ Νεκροταφείο της Πάτρας, την Κυριακή 7 Απριλίου το πρωί.

Στη δράση αυτή μπορούν να μετάσχουν άτομα από 16 ετών αφού προηγουμένως κάνουν την απαραίτητη κράτηση στη γραμματεία του συλλόγου στο 2615.002009. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις.



Η δράση αυτή εντάσσεται σε ένα διαχρονικό σχεδιασμό του συλλόγου που στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας ανασύροντας μνήμες με τη βοήθεια συμπολιτών με ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου.

Η ξενάγηση στο Α΄ Νεκροταφείο της Πάτρας έχει τριπλό σκοπό. Πρώτον να δούμε την ιστορία του Νεκροταφείου. Δεύτερον να το δούμε ως ένα υπαίθριο Μουσείο, όπου επώνυμοι γλύπτες, επώνυμοι μαρμαρογλύπτες αλλά και λαϊκοί καλλιτέχνες που έδιναν ζωή στο μάρμαρο, δημιούργησαν αυτόν τον υπέροχο χώρο, το οποίον και εμείς θαυμάζουμε. Τρίτον να δούμε και να μάθουμε για την πολυεθνική κοινωνία της Πάτρας κατά τον 19ο αι.

Να δούμε αυτήν την τάξη, Ελλήνων και ξένων, που όχι μόνο διαφέντευε την Πάτρα, αλλά και δημιούργησε τη νεοκλασική Πάτρα. Αυτό το οποίο υπάρχει στην πόλη μας και πρέπει να το διαφυλάξουμε είναι το Α΄ Νεκροταφείο. Ο λόγος είναι ότι, ενώ καταστράφηκαν τα νεοκλασικά κτήρια των αστών της Πάτρας, υπάρχουν ακόμη και σήμερα οι ταφικοί τους οίκοι, για να μας θυμίζουν πρόσωπα και γεγονότα της πόλης μας. Αυτός είναι και ο λόγος, για το οποίον πρέπει να κηρυχτεί διατηρητέο ένα μέρος του Α΄ Νεκροταφείου.

Η Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση επί 22 έτη. Ασχολείται επί σειρά ετών με την ιστορία της Πάτρας. Έργα της είναι τα ακόλουθα:

1. Πάτρα 1870-1900: η καθημερινή ζωή της Πάτρας στην αυγή της Μπέλ Επόκ Αχαϊκές Εκδόσεις, 1998

2. Η αστική τάξη στη γειτονιά των αγγέλων. Πάτρα: Α’ Νεκροταφείο (1880-1920) Εκδόσεις «Πικραμένος», 2004

3. Το πτερόν εις τον πίλον. Οι γνωστοί-άγνωστοι Πατρινοί και η πολυεθνική κοινωνία της Πάτρας (1880-1920) Εκδόσεις «Πικραμένος», 2009

4. Χαρτών Μνήμες. Πάτρα 1831-1943. Έκδοση Δήμου Πατρέων, 2014

Gepostet von Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 am Donnerstag, 4. April 2019

Προηγούμενο άρθροΣτον «αέρα» η ιστοσελίδα της «Πελοποννησιακής Συμμαχίας»
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα στήριξης «εγκλωβισμένων» εργαζομένων
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5