Επιστολή διαμαρτυρίας Γιαννακούρα

Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013 05:18

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κ. Βρούτση την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αρκαδίας, κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας, εκφράζει την πλήρη αντίθεση της κοινωνίας της Αρκαδίας στην προωθούμενη ρύθμιση για υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ, όλων των επαγγελματιών και εμπόρων με οποιαδήποτε επαγγελματική ή εμπορική δραστηριότητα, σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή- διαμαρτυρία θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω την κάθετη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας της Αρκαδίας στην ρύθμιση (εγκύκλιος 80 του ΟΑΕΕ) που προωθείται και αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2014 για υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ όλων των επαγγελματιών και εμπόρων που έχουν οποιαδήποτε επαγγελματική ή εμπορική δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων. Πρόκειται για μια ρύθμιση που επιδιώκει να καλύψει, κατ’ επιταγή και της Τρόικας, τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ, συμφώνα με όσα έχουν γίνει γνωστά.

Στην Αρκαδία έχουμε 320 οικισμούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν διαθέτουν ένα καφενείο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το βασικό κύτταρο της κοινωνικής ζωής ενός χωριού. Οι συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου για τα ελάχιστα καφενεία και καταστήματα που λειτουργούν στα υπόλοιπα χωριά θα είναι δυσβάσταχτες, καθώς οι άνθρωποι θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν υψηλές εισφορές στον ΟΑΕΕ, σε μια περίοδο που η κρίση έχει εκμηδενίσει τα ούτως ή άλλως πενιχρά τους εισοδήματα.

Στις περισσότερες άλλωστε περιπτώσεις τα καταστήματα αυτά τα λειτουργούν άνθρωποι μεγάλων ηλικιών, για να κρατούν «ζωντανό» το χωριό και να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους των ορεινών κυρίως περιοχών της Αρκαδίας, που δεν έχουν άλλο τρόπο διασκέδασης ή που δεν μπορούν να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα.

Η υλοποίηση μιας τέτοιας ρύθμισης θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» για τα χωριά και θα οδηγήσει στην περαιτέρω ερήμωση και εγκατάλειψη της υπαίθρου σε ένα νομό μάλιστα που οι ορεινές του περιοχές είναι ήδη ερημωμένες και γερασμένες. Τα λιγοστά καφενεία και καταστήματα θα κλείσουν αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις του ΟΑΕΕ και στην καταβολή των εισφορών.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση που επικρατεί στα χωριά της Αρκαδίας, αφού ζούμε σε αυτά και ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή και επικοινωνία με τους κατοίκους τους και τους ανθρώπους που λειτουργούν τέτοια καταστήματα.

Η έντονη αντίθεσή μας είναι δεδομένη στην προτεινόμενη ρύθμιση και πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει αντίστροφα και θα φέρει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Αντιθέτως λοιπόν, εκείνο που θεωρούμε ότι χρειάζεται είναι κίνητρα και παροχές για να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους και να τον αξιοποιήσουν και όχι αντικίνητρα που θα οδηγήσουν στην ερήμωση των χωριών. Επειδή όλοι έχουμε επενδύσει στην επαρχία και στην ύπαιθρο για την έξοδο από την οικονομική κρίση, η όποια επαγγελματική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές θα έπρεπε να επιδοτείται αφενός για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, αφετέρου για να υπάρξει και πάλι ζωή στα χωριά.

Σας καλούμε, λοιπόν, εκτιμώντας ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τα όσα σας επισημαίνουμε, να επανεξετάσετε την συγκεκριμένη ρύθμιση και να μην επιμείνετε στην πληρωμή των εισφορών, ανακαλώντας ταυτόχρονα τα απαράδεκτα και άδικα ειδοποιητήρια του ΟΑΕΕ για πληρωμή πολλών χιλιάδων ευρώ από ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

Κύριε Υπουργέ, γιατί θα πρέπει να πληρώσουν τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ, άνθρωποι που δεν τα δημιούργησαν και που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ; Μην διαλύετε με τις αποφάσεις σας τις μικρές τοπικές κοινωνίες που έχουν απομείνει γιατί θα διαλύσετε με τον τρόπο αυτό και την Ελλάδα ολόκληρη».

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Αρκαδίας

Βαγγέλης Γιαννακούρας