Επιστολή Δημάρχου Β.Κυνουρίας προς ΕΛΓΑ για αποζημίωση σε ελαιοπαραγωγούς λόγω καύσωνα

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020 16:15

Εστάλη σήμερα από το Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Γιώργο Καμπύλη προς το Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, αίτημα για την εκκίνηση της διαδικασίας αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών της περιοχής για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του καύσωνα κατά το διάστημα από 16 έως 18 Μαΐου 2020.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δημάρχου:Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Το κύριο εισόδημα μεγάλου αριθμού των δημοτών μας προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα. Μία από τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας είναι η καλλιέργεια της ελιάς και η εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων της.

Κατά το χρονικό διάστημα από 16 έως 18 Μαΐου 2020 επικράτησαν  υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που ξεπέρασαν και τους 40oC σε περιοχές του Δήμου μας. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο, με θερμοκρασίες ρεκόρ, τουλάχιστον για τα τελευταία 150 έτη.

Μετά από αυτόν τον συνεχή καύσωνα παρατηρήθηκε πτώση μεγάλου ποσοστού καρπιδίου και των βρώσιμων αλλά και των ελαιοποιήσιμων ποικιλιών ελιάς της περιοχής μας, μιας και η καλλιέργεια είχε προχωρήσει από το στάδιο της ανθοφορίας στο στάδιο της καρπόδεσης. Οι επιπτώσεις από την φετινή μειωμένη παραγωγή ύστερα από την περσινή με τις χαμηλές τιμές ελαιολάδου θα είναι ολέθριες για τους παραγωγούς του Δήμου μας – και όχι μόνο – μιας και δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ούτε στα έξοδα καλλιέργειας (κλαδέματα, λιπάνσεις, ψεκασμοί κ.α).

Είναι γνωστή η δυσμενής κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία της χώρας μας, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δυσμενής είναι και η θέση των ελαιοπαραγωγών μας που βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση για τις ανάγκες επιβίωσης τόσο των οικογενειών τους όσο και των αγροτικών τους δραστηριοτήτων.

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε άμεσα την προαναφερθείσα κατάσταση και προχωρήσετε στην ενεργοποίηση αναγγελίας ζημιάς, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειες σας προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων παραγωγών του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.     

Δελτίο Τύπου