Έρχεται… Το 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό φεστιβάλ Arcadian Screenings

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 14:48

Έρχεται στην Αρκαδία, 23 με 26 Φεβρουαρίου 2017 το 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για το Πολιτικό Σινεμά και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Arcadian Screenings. Στην Τρίπολη στο cine ville tripolis, στη Δημητσάνα, στη Μεγαλόπολη και την Τεγέα. Μια Διοργάνωση του δήμου Τρίπολης, με την υποστήριξη του Goethe Institut και παραγωγή του StoryDoc.

Ταινίες από όλο τον κόσμο για την Πολιτική και τα δικαιώματα του ανθρώπου.Δύο από τις ταινίες που θα προβληθούν στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ

Ζευγολατιό –Αλάσκα

Ένα βιβλίο, μια δημόσια διάλεξη Ιστορίας και το εργαστήριο παραγωγής ντοκιμαντέρ ΦΤΙΑΞΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΤΑΙΝΙΑ γέννησαν την ταινία Ζευγολατιό –Αλάσκα,Sans Correspondence . Η ταινία θα προβληθεί στο 2o Arcadian Screenings.

Πρωτότυπο μάθημα ιστορίας της Τρίπολης έγινε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης με αφορμή την ερευνητική εργασία που έχουν κάνει μαθητές του 1ου Λυκείου Τρίπολης για την περιπέτεια της ζωής του Μάρκου Βερέμη, πατέρα του γνωστού ακαδημαϊκού και διαπρεπή ιστορικού Θάνου Βερέμη, που ξεκίνησε σε ηλικία 12 ετών το 1912 από το Ζευγολατιό Αρκαδίας για την Αμερική.

Η ομάδα των μαθητών υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους Μαρίνας Ρόζη ξεφύλλισαν τον τύπο της εποχής, επισκέφθηκαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, βρήκαν τους ελέγχους μαθητικής επίδοσης του Μάρκου Βερέμη και παρουσίασαν τα ευρήματα τους στον πατέρα του 100 χρόνια μετά….

Ο ακαδημαϊκός ιδιαίτερα συγκινημένος άκουσε με προσοχή την ιστορία του πατέρα του μέσα από τα χείλη των μαθητών, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και τους έδωσε συμβουλές για το μέλλον επισημαίνοντας ότι όποιο επάγγελμα επιλέξουν θα πρέπει να είναι αυτό που αγαπούν περισσότερο.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Φιλοτεχνικός όμιλος Τρίπολης, η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία ,το εργαστήριο ντοκιμαντέρ του Δήμου Τρίπολης « ΦΤΙΑΞΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΤΑΙΝΙΑ», η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης και το 1ο Λύκειο Τρίπολης.

Αφιέρωμα στην Κίνα-Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Σκηνοθεσία:Λι Λι Σαο, παραγωγή:Λιν Λεχ Σιν & Μισελ Νολ, Συμπαραγωγή Κίνα-Γαλλία.
Ερχεται στο Arcadian Screenings.

Με τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας το 1945, απελευθερώθηκαν μεγάλες περιοχές, κατακτημένες έως τότε από τις Ιαπωνικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μεταξύ αυτών η Κορέα, Δημοκρατία της Ταϊβάν και μεγάλες περιοχές της Νότιας Κίνας. Την ήττα των Ιαπώνων θα ακολουθήσει στην Κίνα η έκρηξη ενός βίαιου εμφυλίου πολέμου μεταξύ των Εθνικιστών και των Κομμουνιστών- του Κόκκινου Στρατού του Μάο Τσετουνγκ. Η ιστορία θα αναδείξει νικητή το στρατό του Μάο. Οι Εθνικιστές κατέφυγαν στο νησί της Ταϊβάν (Δημοκρατία της Ταϊβάν τώρα). Εδώ, την 1η Μαρτίου 1950, ο Τσίανγκ Κάι-Σεκ, με υποστήριξη από τις ΗΠΑ, ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της (εθνικιστικής) Κίνας.

Την 1η Οκτωβρίου, του 1949, ο Μάο είχε ήδη εγκατασταθεί στην ηπειρωτική χώρα ως ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Όπως ήταν φυσικό, κατάφερνα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στις μέρες μας, πολύ αργότερα από την αποχώρηση του ιστορικού ηγέτη, οι δυο αντικρουόμενες κρατικές οντότητες έχουν αρχίσει συνομιλίες. Αλλά τα ιστορικά βιβλία δε θα αναφέρουν ποτέ τη μοίρα της τρίτης και της πέμπτης στρατιάς των Εθνικιστικών δυνάμεων.

Καθώς υποχωρούσε στη Ταϊβάν, ο Τσιανγκ Κάι-Σεκ είχε διατάξει αυτούς τους δυο στρατούς να περάσουν τα κινεζικά σύνορα πρoς την Ταϊλάνδη και τη Μπούρμα, περιμένοντας για τη διαταγή να «ξαναπάρουν την ηπειρωτική χώρα». Αλλά η διαταγή για επίθεση δε δόθηκε ποτέ, και ο “Χαμένος Στρατός”, στρατιώτες, όπλα και εξοπλισμός παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα. Αυτό το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει αυτή την άγνωστη πραγματικότητα για πρώτη φορά και μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε πως οι στρατιώτες αυτού του στρατού έχουν ζήσει στη σκιά μια “παράλειψης”.

Αποτελούμενο από συγκινητικές συνεντεύξεις με αξιωματικούς αλλά και κοινούς στρατιώτες, συνοδευόμενο από άγνωστα, μέχρι τώρα, αρχεία, η ταινία αυτή μας μετατρέπει σε μάρτυρες μιας παράξενης, μακρόχρονης περιπέτειας πολεμιστών, που έπρεπε να κρυφτούν για να επιβιώσουν. Το ντοκιμαντέρ θίγει επίσης το πρόβλημα του μέλλοντος των απογόνων: η Κίνα αρνείται την ύπαρξή τους, και ως παιδιά δίχως εθνικότητα, η επιλογή τους είναι ανελέητα περιορισμένη ανάμεσα στην παραμονή στην εξορία η την επιστροφή σε μια δήθεν πατρίδα-την Ταιβάν- την οποία δεν έχουν δει ποτέ στα μάτια τους.