Έρχονται τα πρώτα χιόνια στην Τρίπολη για το 2020

Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020 10:54

Βελτιώνεται ο καιρός σταδιακά σήμερα Παρασκευή αλλά και αύριο Σάββατο όπου η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο κυρίως το μεσημέρι και σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια θα είναι μια καταπληκτική μέρα το Σάββατο για υπαίθριες δραστηριότητες και βόλτες στην πόλη αλλά και στην ορεινή Αρκαδία. Μοναδική παραφωνία το τσουχτερό κρύο νωρίς το πρωί και η πάχνη(παγετός ίσως και ομίχλη) που θα παρατηρηθεί τις πρώτες πρωινές ώρες λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και των συνθηκών(ξαστεριάς, νηνεμίας, θερμοκρασιακής αναστροφής). Μάλιστα δεν αποκλείεται το πρωινό του Σαββάτου η θερμοκρασία να κατρακυλήσει το πρωί ακόμα και στους -8 με -9o C.

Το μεσημέρι παρ’όλα αυτά θα φτάσει το θερμόμετρο στην πόλη στους 13-14o C. 

Νέα μεταβολή του καιρού από την Κυριακή:

Η Κυριακή 5/1/2020 θα ξεκινήσει με συννεφιά κατά περιόδους πυκνή και ίσως μικρά ανοίγματα του καιρού νωρίς το πρωί,η συννεφιά όμως θα έχει την τάση να πυκνώσει όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι από τα δυτικά βορειοδυτικά του νομού και σιγά σιγά θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τις μεσημβρινές ώρες κάποιες βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά πρώτα της Γορτυνίας και του βορειοανατολικού Μαινάλου και αργότερα και στον υπόλοιπο νομό και την Τρίπολη, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται αρχικά πάνω από τα 1000 μέτρα υψόμετρο. Πολύ γρήγορα ο καιρός θα κρυώσει μετά το μεσημέρι αισθητά με την παράλληλη ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων και οι όποιες βροχές η χιονόνερο θα μετατραπούν σε χιόνι ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο(600-700 μέτρα). Αργά το απόγευμα προς το βράδυ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται σχεδόν σε όλο το νομό Αρκαδίας αλλά και στην πόλη της Τρίπολης.

Δεν αποκλείεται να έχουμε και ελαφριά χιονόστρωση και μέσα στην πόλη της Τρίπολης.

Πρόσκαιρα τα φαινόμενα για λίγη ώρα μέσα στην νύχτα θα σταματήσουν παντού και ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη ύφεση.

Τα ξημερώματα και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 6/1/2020 θα αρχίσουν και πάλι να εκδηλώνονται κάποιες ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις κατά κύματα από την πόλη της Τρίπολης και ανατολικότερα(με απότομη έναρξη και λήξη). Όσο πιο ανατολικά βορειοανατολικά προς την Κυνουρία(Πάρνωνας) και το Αρτεμίσιο τόσο πιο αξιόλογες θα είναι οι χιονοπτώσεις. Πιο πρόσκαιρα και ασθενή τα φαινόμενα στην Γορτυνία-Μαίναλο με τάση να σταματήσουν τελείως και ο καιρός να βελτιωθεί εκεί.

Μέσα στην Δευτέρα ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και τα φαινόμενα να περιορίζονται στα πιο ορεινές τμήματα του νομού προς την Κυνουρία(Πάρνωνας) και το Αρτεμίσιο με τάση να εξασθενήσουν και εκεί μέχρι το τέλος της ημέρας.

Ισχυρός παγετός την νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη λόγω και της ξαστεριάς, ενώ και τις επόμενες ημέρες θα επικρατήσει ισχυρός παγετός(πάχνη και ομίχλη) τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Πολύ πιθανό να έχουμε πλέον αλκυονίδες μετά το πέρασμα αυτής της διαταραχής, και έτσι θα επικρατήσει καλοκαιρία με ηλιοφάνεια ασθενείς ανέμους ήδη από την Τρίτη με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που και πάλι μπορεί να προσεγγίσουν τους -9 με -10 βαθμούς τις πρώτες πρωινές ώρες. Το μεσημέρι όμως η θερμοκρασία θα ανεβαίνει σταδιακά από την Τρίτη και μετά.

Επιμέλεια: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5

Δείτε Live εικόνα από την πόλη της Τρίπολης