Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας: “Η ανισοτιμία της γυναίκας ζει και βασιλεύει”

Ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αρκαδίας για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας:

“Η φετινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις εργατοϋπαλλήλους, τις αυτοαπασχολούμενες, τις άνεργες, τις φοιτήτριες, όλο το λαό μας αντιμέτωπους με την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα που γέννησαν η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο και μαζί με όλα τα παραπάνω, με την αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι στις γυναίκες σε συνθήκες εγκλεισμού των πόλεων και της κοινωνικής ζωής .



Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία και την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία. 111 χρόνια από την καθιέρωση της 8η Μάρτη σαν Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκα μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, το μήνυμά της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο γιατί η ανισοτιμία της γυναίκας ζει και βασιλεύει. Οι αγώνες των εργατριών για δουλειά με δικαιώματα και ανθρώπινα ωράρια εργασίας τον προηγούμενο αιώνα, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων και άνεργων γυναικών Ο αιώνας που πέρασε υπήρξε ένας αιώνας καθοριστικός. Διανύοντας μακρύ και αναμφίβολα δύσκολο δρόμο οι γυναίκες βρέθηκαν στο προσκήνιο. Ανέλαβαν δραστηριότητες και ευθύνες. Οι γυναικείες αρχές και αξίες αντιστρατεύονται τη λογική της κυριαρχίας του ισχυρότερου, τη μισαλλοδοξία και τη βία.

Πρέπει όλοι μας να αναγνωρίσουμε ότι το μέλλον δεν έχει φύλο. Οι γυναίκες θέλουν, μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη των μεγάλων στόχων της κοινωνίας μας. Θέλουν, μπορούν και πρέπει να είναι ενεργοί και ισότιμοι πολίτες και κοινωνοί μιας ισχυρής και δίκαιης Ελλάδας, μιας Ελλάδας της προκοπής και της ανάπτυξης, μιας Ελλάδας της κοινωνικής αλληλεγγύης σ’ ένα πολύπλοκο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Η επίθεση στα δικαιώματά μας και ιδιαίτερα των γυναικών ρίχνει βαριά τη σκιά της με χιλιάδες απολυμένες ή με αναστολή συμβάσεων, γενίκευση της ευελιξίας, της εντατικοποίησης, της τηλεργασίας, επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής υγείας των γυναικών, γιατί ο εργάσιμος χρόνος γίνεται λάστιχο και ο πραγματικά ελεύθερος χρόνος εξαφανίζεται ενώ σχεδιάζεται νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα προκειμένου να δουλεύουμε 10ωρα κατά απαίτηση των εργοδοτών, με αύξηση των υπερωριών και επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, να “αμειβόμαστε” με ρεπό και άδειες όποτε και αν αυτοί αποφασίσουν και με επιβάρυνση της υγείας μας, αφού δεν θα προλαβαίνουμε να παίρνουμε ανάσα από τη δουλειά.

Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση.

Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων όπου με τις αντεργατικές και αντιλαϊκές τους πολιτικές έχουν φέρει κυρίως τις γυναίκες σε ακόμα δυσμενέστερη θέση. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να υπερασπιστεί τις γυναίκες, να προστατεύσει το «μισό» δυναμικό του, να εξασφαλίσει τις συνθήκες να παραμείνουν οι γυναίκες στην εργασία τους, διεκδικώντας την απόλυτη ισότητα στην εργασία, την ενίσχυση των κοινωνικών παροχών αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας γυναικών και ανδρών εργαζομένων

Για αυτό το Γυναικείο Κίνημα,παράλληλα με το Συνδικαλιστικό, διεκδικεί την ανατροπή αυτών των πολιτικών έτσι, ώστε με την λήψη συγκεκριμένων μέτρων να αντιμετωπιστεί η τραγική πλέον κατάσταση όχι μόνο των Γυναικών αλλά ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας.

Διεκδικούμε συγκεκριμένα μέτρα που:

  • Θα στηρίζουν την εργασία και την μητρότητα.
  • Θα αντιμετωπίζουν τη μεγάλη ανεργία στις γυναίκες.
  • Θα εξασφαλίζουν την επαγγελματική εξέλιξη, με βάση τα προσόντα που έχει σήμερα η γυναίκα.
  • Θα αναβαθμίζουν το κοινωνικό κράτος και τις παροχές προς την οικογένεια.
  • Θα προωθούν την αλλαγή των πολιτιστικών προτύπων, ώστε να αναδεικνύουν τη γυναίκα ισότιμη με τον άνδρα σε όλους τους τομείς.
  • Με πραγματική δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη σαν Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι η ενδυνάμωση του γυναικείου κινήματος και μέσα από τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς, να ενταθεί η πάλη μας για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

8 ΜΑΡΤΗ 1910 – 8 ΜΑΡΤΗ 2021

111 χρόνια πάλης και αγώνα

Για την απελευθέρωση,την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισοτιμία και τα αυτονόητα δικαιώματα της Γυναίκας.

Χτίζουμε “ασπίδα προστασίας” απέναντι στη βία κάθε μορφής σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική μας δράση, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη”

 

Προηγούμενο άρθροΤζένη Δημητρακοπούλου: «Είναι μεγάλος και δύσβατος ο δρόμος, για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών»
Επόμενο άρθροΔήμος Γορτυνίας: “Tα Δικαιώματα των Γυναικών αποτελούν Ανθρώπινα Δικαιώματα”