Ερώτηση στο ΠεΣυ για τα αιολικά πάρκα στα Κουλέντα Μονεμβασίας

πλάνα αρχείου

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου

  ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ



 

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου: κ. Στρατηγάκο Ηλία

 

 

Θέμα:  «Αντίθεση κοινωνικών φορέων και κατοίκων Δήμου Μονεμβασίας στις εργασίες

που πραγματοποιούνται για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στα Κουλέντια».

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

 

Οι πολίτες και οι κοινωνικοί φορείς του Δήμου Μονεμβασίας εκφράζουν με ψηφίσματα  λαϊκών συνελεύσεων και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις την αντίθεση τους στις εργασίες που πραγματοποιούνται για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού, στα Κουλέντια Μονεμβασίας στη θέση Αλώνα.

Ενώ εκκρεμεί προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ που πρόκειται να εκδικαστεί τον Οκτώβριο 2018, οι εργασίες προχωρούν κανονικά.

Έχουν συγκεντρωθεί 6000 υπογραφές πολιτών της περιοχής ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στη χερσόνησο του Μαλέα, ενώ 3.500 πολίτες και 32 σύλλογοι έχουν ταχθεί ενάντια στην εγκατάσταση πυλώνων και υποσταθμού στο πλαίσιο της ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης, Πελοποννήσου στο Δήμο Μονεμβασίας.

 

Η ραγδαία αύξηση των αδειοδοτήσεων για μεγάλα αιολικά οδηγεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ενέργειας αφού αυξάνεται σημαντικά το  μερίδιο των ιδιωτικών μονάδων στην εγκατεστημένη  ισχύ στη χώρα.

Παράλληλα με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των ΒΑΠΕ μετατρέπονται ολόκληρες εδαφικές ενότητες, όπως τη χερσόνησο του Μαλέα, σε Βιομηχανικές  Περιοχές.

 

Δεδομένου ότι:

Η χερσόνησος του Μαλέα είναι μια στενή λωρίδα γης, όπου η όποια επέμβαση βιομηχανικών ΑΠΕ θα έχει ανυπολόγιστες καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στο τοπίο, στην ποιότητα ζωής και στην τοπική οικονομία, που στηρίζεται στον ήπιο τουρισμό, τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η τοπική  κοινωνία δεν συναινεί και εναντιώνεται σε αυτές τις  δήθεν «επενδύσεις» οι οποίες προσπορίζουν κέρδη στους εισβολείς – επενδυτές και ζημίες στους κατοίκους των περιοχών επέμβασης.

Το ειδικό πλαίσιο ΑΠΕ αναφέρει ότι στο Δήμο Μονεμβάσιας, ως περιοχή με υψηλό δείκτη τουριστικής ανάπτυξης και, ταυτόχρονα, με  υψηλή ζήτηση αιολικών εγκαταστάσεων, θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διερευνηθούν τα τοπικά χωροταξικά δεδομένα.

Στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Πλαίσιο διαπιστώνεται η μεγάλη ποικιλότητα τοπίων, αντιπροσωπευτικών του ελληνικού χώρου, με ιστορική ταυτότητα, ενώ προτείνεται η χερσόνησος Μαλέα, να χαρακτηρισθεί ως Τοπίο Διεθνούς Αξίας.

Η Μονεμβάσια προτείνεται για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο αιολικός σταθμός χωροθετείται σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό που βρίσκεται σε διαδικασία να χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και ταυτόχρονα στο χώρο αυτό βρίσκονται σημαντικά βυζαντινά μνημεία όπως ο Άγιος Αθανάσιος Παντανάσσης, ο Άγιος Κωνσταντίνος και βεβαίως η Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας.

 

Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, εδώ και δέκα χρόνια, έχει γνωμοδοτήσει ότι στη χερσόνησο του Μαλέα έχει εντοπισθεί και καταγραφεί μεγάλος αριθμός σπηλαίων με αρχαιολογικό ενδιαφέρον που χρονολογούνται από τα παλαιολιθικά χρόνια.

 

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

 

  • Έχουν προβεί σε ελέγχους οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο χώρο εκτέλεσης των εργασιών εγκατάστασης αιολικού σταθμού στα Κουλέντια ;
  • Έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις και όροι της σχετικής  αδειοδότησης  για την εκτέλεση των εν λόγω εργασιών ;
  • Θα υποστηρίξει  η  Περιφέρεια  την προσφυγή  του Δήμου στο ΣτΕ ;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Περιφερειακή Αρχή ώστε να θεσμοθετηθεί άμεσα ο τουριστικός χαρακτήρας της χερσονήσου του Μαλέα, η προστασία του τοπίου και του φυσικού αποθέματός της ;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αποτροπή εγκατάστασης περαιτέρω αιολικών σταθμών που έχουν προταθεί στην περιοχή όπως ζητούν με ψήφισμα τους οι κάτοικοι και οι κοινωνικοί φορείς της περιοχής ;

 

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

ΧΡΥΣΑΔΑΚΟΣ Σταύρος

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Σαράντος

 

Προηγούμενο άρθροΗ Τίμια Ζώνη της Παναγίας έρχεται στην Τρίπολη
Επόμενο άρθροΠαραΤυρό – Open art experience στον Τυρό Νότιας Κυνουρίας- Πρόγραμμα