Ερώτηση Βλάση για την παράταση της κτηματογράφησης στην Αρκαδία

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019 12:23

Να δοθεί παράταση στις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο της Π.Ε. Αρκαδίας ζήτησε με σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στα γραφεία κτηματογράφησης της Αρκαδίας ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου 2018 και η προθεσμία που δόθηκε στους πολίτες για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκπνέει στις 18 Μαρτίου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 18 Ιουνίου 2019 για τους κατοίκους του εξωτερικού. Ωστόσο η έως τώρα εικόνα δείχνει ότι ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν έως σήμερα ολοκληρωθεί είναι πολύ μικρός, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι σε λίγες μόλις μέρες λήγει η προθεσμία υποβολής.Οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που απαιτούνται για την έκδοση του αυξημένου όγκου των απαραίτητων δικαιολογητικών, αλλά και οι συχνές καθυστερήσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες για την έκδοσή τους, επιβράδυναν σημαντικά την διαδικασία κτηματογράφησης. Επιπλέον, όπως δήλωσε ο κ. Βλάσης: «Η φετινή βαρυχειμωνιά που έπληξε την Αρκαδία δυσκόλεψε τόσο τις τοπογραφικές μετρήσεις όσο και τις μετακινήσεις των πολιτών, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά».

Για τους λόγους αυτούς και με γνώμονα τόσο την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης όσο και την εξυπηρέτηση των Αρκάδων ο κ. Βλάσης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να δοθεί μια ικανοποιητική παράταση διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης της Π.Ε. Αρκαδίας.

Παρατίθεται η σχετική ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση.

«Αθήνα, 7 Μαρτίου 2019
Α.Π.: 6215

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη

Θέμα: Παράταση στις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο της Π.Ε. Αρκαδίας

Στις 17 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στα γραφεία κτηματογράφησης της Αρκαδίας. Η προθεσμία που δόθηκε στους πολίτες για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκπνέει στις 18 Μαρτίου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 18 Ιουνίου 2019 για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν έως σήμερα ολοκληρωθεί είναι πολύ μικρός, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι σε λίγες μόλις μέρες λήγει η προθεσμία υποβολής. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην υποβολή είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων, καθώς επιβαρυντικά δρουν τόσο οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έκδοση του αυξημένου όγκου των απαραίτητων δικαιολογητικών, όσο και οι συχνές καθυστερήσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες για την έκδοσή τους. Αρνητικά επηρέασε την όλη διαδικασία και η δριμύτητα του φετινού χειμώνα στην Αρκαδία, που κατέστησε ιδιαιτέρως δύσκολες τις τοπογραφικές μετρήσεις αλλά και τις μετακινήσεις των πολιτών, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Βάσει των ανωτέρω γίνεται σαφές ότι είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία δηλώσεων ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο της Π.Ε. Αρκαδίας εντός των επόμενων ημερών.

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

α) Προτίθεστε να δώσετε μια ικανοποιητική παράταση διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης της Π.Ε. Αρκαδίας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Βλάσης»