Εσπερινός εγκαινίων για το μετόχι της Μονής Σινά στο Κοτύλιο Μεγαλόπολης (vid,ph)

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 10:11

Στόχος να αναπτυχθεί ο θρησκευτικός τουρισμός στην περιοχή

Πανηγυρικός Αναστάσιμος Εσπερινός τελέστηκε το Σάββατο το βράδυ, 24 Σεπτεμβρίου, στο νεοανεγειρόμενο μετόχι της Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, που είναι αφιερωμένο στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Άγιο Γεννάδιο και βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο στο Άνω Κοτύλιο Δήμου Μεγαλόπολης. Το μετόχι εγκαινιάστηκε, σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου.Τον Εσπερινό τέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ.Δαμιανός συνεπικουρούμενος από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου (Εκκλησία της Αλβανίας) κ.Δημήτριο (πρώην Σιναΐτη μοναχό).

Στην διάρκεια του εσπερινού πραγματοποιήθηκε από τους δύο ιεράρχες και κουρά αναγνώστη του μετοχίου στον οποίο ευχήθηκαν με τη χάρη του Θεού να γίνει και ιερέας.

Στον Εσπερινό βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Β.Γιαννακούρας και πολλοί εκπρόσωποι του Δήμου Μεγαλόπολης (Τσιριγώτης, Μιχόπουλος και Φουσέκης) και αρκετοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης.

Να αναφέρουμε πως στο μετόχι θα μείνουν μοναχές προερχόμενες από εμπερίστατο γυναικείο ησυχαστήριο της Φαράν, το οποίο ευρίσκεται στην Αίγυπτο (χερσόνησος του Σινά) και αποτελεί Μετόχιο της Ιεράς Μονής Σινά (Αγίας Αικατερίνης).

ΑΓΙΟΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΚΟΤΥΛΙΟΥ

Η Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά (Αγία Αικατερίνη) στην ομώνυμη χερσόνησο της Αιγύπτου, ιδρυμένη στους πρόποδες του βιβλικού όρους του Δεκαλόγου και στον ιερό τόπο της «φλεγομένης και μη κατακαιομένης βάτου», αποτελεί το αρχαιότερο σε συνεχή λειτουργία χριστιανικό μοναστικό καθίδρυμα στον κόσμο, τόπο σεβαστό για Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Ιουδαίους, αλλά και μοναδική κιβωτό πνευματικών και πολιτιστικών θησαυρών (χειρογράφων, εικόνων κ.λπ.). Δίκαια αποκαλείται «συμπυκνωμένο Βυζάντιο», έχει δε ενταχθεί στα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Η Ιερά Μονή Σινά και το Ίδρυμα Όρους Σινά (το οποίο αυτή δημιούργησε στην Ελλάδα, για την προβολή της πνευματικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς) ενήργησαν τα δέοντα για την ίδρυση ησυχαστικού συγκροτήματος επ’ ονόματι του αγίου Γενναδίου του Σχολαρίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, στο Κοτύλιο του Δήμου Μεγαλοπόλεως, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία, και την ολόθυμη συμπαράσταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Μεγαλόπολης και ιδιώτου μεγάλου χορηγού, καταγομένου από την περιοχή. Ο Άγιος Γεννάδιος θα αποτελέσει πνευματική εστία για την προβολή της μακραίωνης ασκητικής και εν γένει πνευματικής παράδοσης της Ιεράς Μονής Σινά και για την γνωριμία με τον μοναδικό κειμηλιακό της πλούτο, ενώ εδώ θα διακονούν μοναχές προερχόμενες από το γυναικείο ησυχαστήριο της Φαράν (στη χερσόνησο του Σινά), οι οποίες για ευνόητους λόγους χρειάζεται να ευρίσκονται στην Ελλάδα. Άλλωστε, η δημιουργία του Αγίου Γενναδίου αποτελεί σε σημαντικό βαθμό πρωτοβουλία της Καθηγουμένης της Φαράν, μοναχής Γενναδίας, η οποία κατάγεται από το Κοτύλιο, και την αρχική έκταση για την ανέγερση του Κέντρου δώρισε για τον σκοπό αυτό ο αδελφός της κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, ενώ πρόσθετο περιβάλλοντα χώρο προσέθεσαν με δωρεές τους ο π. Σταμάτιος Δούμουρας και ο αδελφός του κ. Αθανάσιος Δούμουρας.

Ο Άγιος Γεννάδιος προβλέπεται να αποτελέσει έναν ακόμη ισχυρό σύνδεσμο ανάμεσα στο μεγάλο Σιναϊτικό Προσκύνημα και την Ελλάδα, και έναν ιδιαίτερα σημαντικό πόλο έλξης προσκυνητών-επισκεπτών, όχι μόνο από την περιοχή της Πελοποννήσου αλλά και πολύ ευρύτερα, που θα επιθυμούσαν να έρθουν σε επαφή με τη Σιναϊτική πνευματική παράδοση, γνωρίζοντας παράλληλα τα αρχαιολογικά μνημεία και τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο της περιοχής.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τον Εσπερινό των εγκαινίων.