Εθελοντική δράση στους Γαργαλιάνους: Εξετάστηκαν 200 και πλέον γυναίκες για καρκίνο του μαστού (vid,ph)

Δευτέρα, 13 Μάρτιος 2017 11:06

Αντίστοιχη δράση θα υλοποιηθεί το Μάιο στην Τρίπολη

Μεγάλη απήχηση είχε η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου-ΠΕ Μεσσηνίας να διοργανώσει στους Γαργαλιάνους μία διήμερη εθελοντική δράση με προληπτικές εξετάσεις και ομιλίες για τον καρκίνο του μαστού.

Η δράση υλοποιήθηκε το διήμερο 10 -11 Μαρτίου και στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, όπου έγιναν οι εξετάσεις προσήλθαν 200 και πλέον γυναίκες από τους Γαργαλιάνους και τις γύρω περιοχές. Ενώ και στις ομιλίες που έγιναν από διακεκριμένους επιστήμονες στη Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη με θέμα “Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού” η παρουσία του κοινού ήταν πολύ μεγάλη και το ενδιαφέρον φάνηκε και από τα ερωτήματα που τέθηκαν στους ομιλητές.

Η δράση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του εντεταλμένου Συμβούλου για θέματα υγείας Άγγελου Χρονά, αλλά για να γίνει πράξη συνέβαλαν ο Δήμος Τριφυλίας, οι εθελοντικοί φορείς “Φλόγα” και “ΞαναρχιΖΩ”, ο Μορφωτικός- Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και βρέθηκαν στη Μεσσηνία γιατροί από την Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου με επικεφαλής τον καθηγητή και αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Ζωγράφου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά. Την περσινή χρονιά είχε γίνει στην Καλαμάτα. Πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και το Μάιο αντίστοιχη δράση θα υλοποιηθεί στην Τρίπολη.

Στόχος της εκδήλωσης η ευαισθητοποίηση των γυναικών όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού και η ενημέρωση για την σημασία που έχει η πρόληψη.

Τα θέματα που αναλύθηκαν στην εκδήλωση ήταν:

“Λήψη ιστορικού – Παράγοντες κινδύνου”  Κωνσταντίνος Ζωγράφος ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής, Γ.Ν. Νίκαιας Πειραιά “Αγιος Παντελεήμων”.

“Γονιδιακή συμμετοχή” Ελένη Ζωγράφου βιολόγος.

“Βιοψία μαστού – Παθολογοανατομική διάγνωση” Γεωργία Καφίρη συντονίστρια διευθύντρια Παθολογοανατομικού Τμήματος, Γ.Ν.Α. “Ιπποκράτειο”.

“Ο ρόλος της μαστογραφίας – Αλλες απεικονιστικές τεχνικές” Γεώργιος Σκούντζος ιατρός ακτινολόγος, επιμελητής Γ.Ν.Α. “Ιπποκράτειο”.

“Κυτταρολογική διάγνωση” Βασιλική Οικονόμου κυτταρολόγος, διευθύντρια Κυτταρολογικού Τμήματος, Γ.Ν.Α. “Ιπποκράτειο”.

“Ελάχιστα επεμβατική τεχνολογία” Αγγελος Χρονάς ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής, Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν.Α. “Ιπποκράτειο”.

“Χειρουργική θεραπεία πρώιμου καρκίνου του μαστού” Ιωάννης Φλέσσας γενικός χειρουργός MD, Phd, MsC, επιμελητής Β’, Α’ Χειρουργική Κλινική, Τμήμα Μαστού ΠΓΝΜ “Ελενα Βενιζέλου”.

“Ογκοπλαστική χειρουργική – Πλαστική αποκατάσταση μαστού” Νικόλαος Μιχαλόπουλος γενικός χειρουργός, ακαδημαϊκός υπότροφος Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν.Α. “Ιπποκράτειο”.

“Δικαιώματα ασθενών με καρκίνο μαστού”  Φαίη Καβάλλα κοινωνική λειτουργός, επιστημονική συνεργάτης Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν.Α. “Ιπποκράτειο”.

Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Γ. Ζωγράφου και ο διευθυντής του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του Ιπποκρατείου Σ. Καββαδίας, ενώ στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων Α.Τζωρτζίνης.