Αίθουσα Τέχνης ΚΟΥΡΟΣ | Εγκαίνια της έκθεσης-αφιέρωμα στη μεγάλη φωτιά (pics & vid)

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 3 Αυγούστου, τα εγκαίνια της νέας έκθεσης ζωγραφικής «Αφιέρωμα στο ολοκαύτωμα της Αττικής και στη μνήμη των θυμάτων της μεγάλης φωτιάς», στην αίθουσα Τέχνης «Κούρος», στην Τρίπολη. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου, ως ένα εικαστικό δείγμα μνήμης και συμπαράστασης.

Πέντε καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν άμεσα και πολύ πρόθυμα στο κάλεσμα της αίθουσας Τέχνης «Κούρος», προκειμένου να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας εικαστικής έκθεσης επίκαιρης για την κοινωνία, αλλά και ανανεωτικής για την πόλη.



Οι Δημήτρης Ταλαγάνης, Δημήτρης Κούρος, Σοφία Καλογεροπούλου, Αλέξανδρος Βακιρτζής και Απόστολος Γιαγιάννος έστειλαν μέσω της έκθεσης το δικό τους ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και απόδοσης τιμών στους συμπολίτες που χάθηκαν αλλά και σε αυτούς που θρηνούν.

Το φιλότεχνο κοινό της πόλης παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, προσυπογράφοντας, όπως φάνηκε, την αναγκαιότητα διαμεσολάβησης των τραγικών ανθρώπινων βιωμάτων μέσα από διαύλους καλλιτεχνικής έκφρασης, υπενθυμίζοντας ότι η τέχνη δεν αποκόβεται από τον κοινωνικό και πολιτικό της πόλο, αλλά πάνω από όλα συνεχίζει να υπάρχει με κατευθυντήριο άξονα τον άνθρωπο.

Οι ζωγράφοι της έκθεσης απευθύνθηκαν στο κοινό χαιρετίζοντας την ελπιδοφόρα συμμετοχή του και σχολιάζοντας τα τραγικά συμβάντα. Ο κ. Γιαγιάννος επεσήμανε, ότι η Τέχνη αποτελεί το αντίδοτο στην παθογένεια, ενώ η κ. Καλογεροπούλου δήλωσε, ότι οι πρωτοβουλίες τέτοιου είδους είναι ό,τι λιγότερο οφείλουμε να πράττουμε, “η τέχνη δεν σώζει, αλλά παρηγορεί”, είπε καταληκτικά.

Αξιοσημείωτος ήταν ο χαιρετισμός του κ. Ταλαγάνη που με αφορμή το γεγονός και την τραγικότητα της κακοδιαχείρισης που, όπως αποφαίνεται, ήταν μοιραία, τόνισε την ανάγκη να δούμε την τραγωδία ως εφαλτήριο για μακροκοινωνική και μικροκοινωνική αλλαγή σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά δήλωσε, ότι πρέπει στη μικρή μας πόλη να σταματήσουμε να λειτουργούμε με την λογική του «κακό χωριό τα λίγα σπίτια», ενώ χρειάζεται να επιλέγουμε με σύνεση τους ανθρώπους που στελεχώνουν την αυτοδιοίκηση, με κριτήρια πέρα από το προσωπικό συμφέρον. Επιπλέον, σχολίασε την καθοριστικής σημασίας λειτουργία της μνήμης εντός κοινωνίας, λέγοντας ότι «αν χάσουμε τη μνήμη και το μύθο, χάνουμε τα πάντα».

Στην έκθεση κλήθηκε να μιλήσει και ο τέως δήμαρχος Τρίπολης, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, ο οποίος επιβεβαίωσε την ανάγκη υπεύθυνης οργάνωσης και διαχείρισης, ειδικά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας.

Ο κ. Παναγιώτης Πιτερός, πολιτισμολόγος, μίλησε στο κοινό για την επίκαιρη έκθεση, ευχαριστώντας τους καλλιτέχνες και επισημαίνοντας τον συμβολικό σκοπό της σύμπραξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα τέχνης δεν πωλούνται, ωστόσο η έκθεση ως σημείο πολιτισμού στην πόλη θα παραμένει ανοιχτή κάθε μέρα μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Έκθεση Αφιέρωμα στο ολοκαύτωμα της Αττικής

Ραφαέλλα Μανέλη

 

Προηγούμενο άρθρο«Διαζύγιο» Αστέρα Τρίπολης με Γκοντό
Επόμενο άρθροΜεσσηνία | Ένας 21χρονος νεκρός από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό