Εύη Τατούλη: Η «Αμάλθεια» είναι η πραγμάτωση του Αρκαδισμού

Το έργο που επιτελεί το Κέντρο Ψυχικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης «Αμάλθεια» εξήρε η Αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (ΕUW) και πολιτευτής Αρκαδίας Εύη Τατούλη που παρευρέθηκε σε εκδήλωσή του στην Τρίπολη. «Η πόλη μας έχει μία πολύ μεγάλη τύχη, να βιώνει την ύπαρξη μίας μονάδας που βλέπει μπροστά».

Στην εκδήλωση με τίτλο « Τοπία της ψυχής οι ρυθμιστές της Λογικής» και συντονιστές, τον ψυχίατρο Αντώνη Λιοδάκη, τον ψυχολόγο Αλέξανδρο Οικονόμου και τον παιδοψυχίατρο Γιάννη Κουτσανδρέα, η κυρία Τατούλη τόνισε το έργο που επιτελεί η «Αμάλθεια» για τους συμπολίτες μας, αποτελώντας παράδειγμα τόσο για την Τρίπολη αλλά και για την χώρα για την θεματολογία του.



Η κυρία Τατούλη υπογράμμισε ότι την ψυχή μας δεν σταματάμε ποτέ να την ανακαλύπτουμε, καθώς η ψυχική υγεία δεν είναι ένα γνωστικό αντικείμενο που εξαντλείται ή μπορεί να ακολουθήσει νόρμες , αναφερόμενη στο παράδειγμα ενός ογκολόγου. «Θυμάμαι ότι διάβαζα μία συνέντευξη ενός διακεκριμένου ογκολόγου ο οποίος ήταν εφευρέτης μίας από τις πιο προηγμένες συσκευές ακτινοδιαγνωστικές, ο  οποίος έλεγε πόσο μακριά θα φτάσει το μυαλό του ανθρώπου να φτιάξει πράγματα που θα μπορούν να ανιχνεύουν τον πιο μικρό οργανισμό στο σύμπαν και μετά κατέληγε λίγο πριν πεθάνει γιατί το μεγάλο χόμπι του ήταν η ψυχιατρική,  πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθείς τις ανάγκες σου ακόμη και όταν έχεις ζήσει με τον εαυτό σου σχεδόν 95 χρόνια και την ψυχή σου ακόμα δεν την ανακάλυψες».

Η πολιτευτής Αρκαδίας είπε ακόμη ότι πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε για τα διάφορα ψυχικά στάδια που περνάμε στη ζωή μας. «Ποιος είναι ο υγιής και ποιος ο άρρωστος. Ποιος είναι αυτός που ετοιμάζεται να νοσήσει και ποιος αυτός που ανέρρωσε. Κατά τη δική μου άποψη μάλλον κατά τα στάδια της ζωής του ο καθένας εναλλάσσεται,  περνάει σε διαδοχικές φάσεις από όλα αυτά τα στάδια. Στην ΕΕ πολύ έγκαιρα διέγνωσαν τον κίνδυνο που όλοι βλέπουμε να έρχεται. Ανισορροπία στην κοινωνική ζωή, ανισορροπία στην ψυχή των ανθρώπων, ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα, ανισορροπία παντού. Και για αυτό το λόγο πολλά από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δρομολογούνται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση».

Η Αντιπρόεδρος της EUW, επεσήμανε ακόμη ότι το κέντρο «Αμάλθεια» εκτός από την πρόληψη, προφυλάσσει και για την περίπτωση ψυχικής ασθενείας. «Το γεγονός ότι στην Αρκαδία υπάρχει αυτή η ξεχωριστή άποψη δεν είναι άσχετο από το ποιόν του τόπου γιατί αυτό ήταν μάλλον και το νόημα του αρκαδισμού που τον ακούμε συχνά πυκνά. Ο Γιάννης ο Κουτσανδρέας νομίζω ότι τον πιστεύει ιδιαίτερα, τον έχει κάνει βίωμα και τρόπο ζωής. Πώς ο άνθρωπος μπορεί ανεξάρτητα από τις συνθήκες που αλλοιώνουν τα ευγενή του χαρακτηριστικά να έρθει σε απόλυτη ευπαθή διάδραση με το περιβάλλον και μέσα από αυτό -θα χρησιμοποιήσω ένα χριστιανικό όρο- να φτάσει σε μία πολυπόθητη θέωση. Τι είναι η θέωση; Αυτή η ισορροπία του μέσα με το έξω, η ισορροπία του σώματος με τα μεγαλύτερα βάθη της ψυχής μας». Ευχήθηκε ακόμη να κάνουμε όλοι κομμάτι μας την ψυχική υγεία και την σημασία της, μέσα από τους ρόλους που έχουμε στην κοινωνία, προλαμβάνοντας καταστάσεις «είτε ως μητέρες, είτε ως πατεράδες, γιαγιάδες και παππούδες, να δημιουργούμε ισορροπημένους ανθρώπους».

Προηγούμενο άρθροΔεντροφύτευση στα Μαλλωτά Μεγ/λης στη μνήμη του δημοσιογράφου Β. Μπεσκένη
Επόμενο άρθροΤρία άτομα θα προσλάβει το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Τρίπολης