«Ευρωαποκλεισμός»…με αναστολή στην ΑΕΚ!

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 16:07
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με έναν χρόνο αποκλεισμό από τα κύπελλα Ευρώπης – με διετή αναστολή – τιμωρήθηκε η ΑΕΚ από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA, για τα επεισόδια στον αγώνα με τον Άγιαξ (28/11/2018). Επίσης, η Ένωση θα δώσει τους δύο επόμενους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες της κεκλεισμένων των θυρών, ενώ θα καταβάλει και πρόστιμο 80.000 ευρώ.

Από τα ολότελα καλές και οι… άδειες εξέδρες, μολονότι πρόκειται για ευρωπαϊκά ματς. Στην ΑΕΚ υποδέχθηκαν με ικανοποίηση και μεγάλη ανακούφιση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Η υπόθεση θεωρήθηκε και ήταν εξαιρετικά σοβαρή, το κατηγορητήριο βαρύ και η ΑΕΚ υπόλογη από μικρής έκτασης επεισόδια, στον προηγούμενο εντός έδρας αγώνα του Champions League με την Μπάγερν. Βόμβες μολότοφ, συγκρούσεις, ξύλο, εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, είναι καταστάσεις που χτυπούσαν τον συναγερμό του αποκλεισμού και της οικονομικής καταστροφής για μια ομάδα, που κατάφερε να επιστρέψει από «τον κόσμο των νεκρών» το 2017. Όμως, με προσεκτικά βήματα, απόλυτη εμπιστευτικότητα, χαμηλούς τόνους και αποφυγή διαρροών από την πρώτη έως και την τελευταία στιγμή, οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν να περιορίσουν τη ζημιά.Η UEFA είχε ορίσει, μετά τα γεγονότα και το απολογητικό υπόμνημα ειδικό επιθεωρητή (inspector) ο οποίος ξεκίνησε έρευνα στα πάντα από τον Δεκέμβριο, με καταθέσεις, οπτικοακουστικό υλικό, ό,τι είχε ανέβει στα social media. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στο μέσον Ιανουαρίου, χωρίς να βγει τίποτα στη δημοσιότητα.

Σε όλο το διάστημα που μεσολάβησε, η ΑΕΚ απέφυγε να αντιδικήσει, να αμφισβητήσει τη σοβαρότητα των γεγονότων και τις εκθέσεις, ενώ καταδίκασε πρώτη με ανακοίνωση τα γεγονότα και συνομολόγησε τα περισσότερα εξ αυτών. Ακολούθησε συνειδητά ξεκάθαρη και συντονισμένη τακτική ως προς τον καθορισμό της τελικής ποινής, αρχής γενομένης από το νομικό υπόμνημα, που ξεκινούσε με την ανακοίνωση καταδίκης των όσων έγιναν, την παραδοχή των περισσότερων γεγονότων, αλλά και τα όρια ευθύνης του club και την άμεση αντίδραση μετά τα γεγονότα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από την έναρξη του ματς.

Το νομικό επιτελείο της ΠΑΕ έκρινε – και σωστά – ότι δεν θα είχε την παραμικρή τύχη η ΑΕΚ, αν προσπαθούσε να αμφισβητήσει πραγματικά περιστατικά, όσο είχαν θεμελιωθεί στην έκθεση του επιθεωρητή, ο οποίος δυσκόλεψε αφάνταστα την προσπάθεια υπεράσπισης κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία. Συγκεκριμένα, έχοντας μαζί του δύο ογκώδεις φακέλους υλικού, προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη των γεγονότων στο club και όχι στην αστυνομία ή σε άλλους παράγοντες.

Τότε, με τεχνικά και νομικά επιχειρήματα, ο Μηνάς Λυσάνδρου και η Αγγελική Αρκάδη, προσπάθησαν να καθορίσουν τα επίπεδα ευθύνης της ΑΕΚ προκειμένου να επιτευχθεί η αναστολή. «Εμείς έχουμε ένα κομμάτι από τη συνολική πίτα των ευθυνών των όσων έγιναν», είπε χαρακτηριστικά ο Λυσάνδρου, εκτελεστικός διευθυντής της ΠΑΕ. Παράλληλα, προσπάθησαν να καταδείξουν ότι από τη μια υπάρχει ο κανονισμός της UEFA αλλά από την άλλη οι περιορισμοί του εθνικού νόμου που σε πολλές περιπτώσεις υπερισχύει. Επίσης, επεσήμαναν τους περιορισμούς στη δράση των εργαζομένων στην ασφάλεια ενός αγώνα, που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες. Γενικά, ότι η ΑΕΚ δεν είχε την πλήρη ευθύνη ώστε να «εξοντωθεί» με αυτόματο αποκλεισμό, χωρίς να της δοθεί δεύτερη ευκαιρία.

Τα κατάφεραν καθώς η ζημιά είναι μικρή, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς. Η ΑΕΚ παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση και υπό συνεχή παρακολούθηση από την UEFA. Με έναν… δορυφόρο μόνιμα πάνω από το ΟΑΚΑ να παρακολουθεί κάθε κίνηση, με απαίτηση να γίνει το γήπεδο-εκκλησία. Προς το παρόν, η πρωταθλήτρια Ελλάδας θα διεκδικήσει την πρόκριση στους ομίλους του Europa League 2019-20, χωρίς τη βοήθεια των φιλάθλων της. Κι αν η πρόκριση χαθεί, τότε όλη η προσπάθειά της να αποφύγει τον αποκλεισμό θα αποδειχθεί μάταιη. Αν όμως η ΑΕΚ δώσει το «παρών» και το φθινόπωρο του 2019 σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, τότε θα είναι ασυγχώρητο να γίνουν τα ίδια λάθη…

ΠΑΕ ΑΕΚ: «Να μην βρεθούμε ξανά στην ίδια θέση»

Ως την αρχή μιας νέας δύσκολης διαδρομής χαρακτήρισε η ΠΑΕ ΑΕΚ την ετυμηγορία της πειθαρχικής επιτροπής της UEFA, σύμφωνα με την οποία τιμωρήθηκε με αποκλεισμό ενός χρόνου από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με διετή αναστολή. Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε η πρωταθλήτρια Ελλάδας επισημαίνει τα εξής:

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ ενημερώθηκε επίσημα από την UEFA για την τιμωρία του ενός χρόνου αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με διετή αναστολή και των δύο αγωνιστικών, κεκλεισμένων των θυρών, για τα γεγονότα που συνέβησαν στον αγώνα με τον Άγιαξ.
Από την πρώτη στιγμή, η ομάδα μας απολογήθηκε δημόσια και αναγνώρισε τις ευθύνες που της αναλογούν για τα όσα συνέβησαν και πρόσβαλαν, πρώτα απ’ όλα, το όνομα και την ευρωπαϊκή ιστορία του club.

Αυτό που όλοι μας οφείλουμε να αναλογιστούμε είναι ότι η σημερινή εξέλιξη δεν αποτελεί το τέλος της περιπέτειας, αλλά την αρχή μίας εξαιρετικά δύσκολης διαδρομής απόλυτης συμμόρφωσης με το πνεύμα της εν λόγω απόφασης και λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να μην βρεθούμε ξανά στην ίδια θέση, αφού σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχει επιστροφή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ