Εξελίξεις για το Πανεπιστήμιο | Στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δραγασάκης – Επιτροπή την Πέμπτη στη Βουλή (vid)

Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2019 23:10

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης -ύστερα από μία πολύωρη συζήτηση που προηγήθηκε για το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – στη συνέχεια παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, το βράδυ της Τετάρτης (17/4/2019).

Ο κ. Δραγασάκης επισκέφθηκε την Τρίπολη και μίλησε στο Πνευματικό Κέντρο και μετά από αίτημα ανέβηκε στο 2ο όροφο για να παραστεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης – μετά από συνεννόηση με τους άλλους επικεφαλής- έδωσε την απόφαση που έλαβαν στη σημερινή συνεδρίαση στον κ. Δραγασάκη.

Η απόφαση αυτή αναφέρει ότι δεν έχουμε αντίρρηση με αυτά που δίνει το πολυνομοσχέδιο στην Τρίπολη, αλλά ζητάμε Πολυτεχνική Σχολή με τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ως μετεξέλιξη του τμήματος που ήδη λειτουργεί εδώ.

Επίσης, η Τρίπολη ζητά η έδρα του Ερευνητικού Κέντρου (ΠΕΚ) να είναι εδώ και όχι στην Καλαμάτα.

Επίσης, η Τρίπολη ζητά πιο ξεκάθαρη θέση για την Κτηνιατρική Σχολή και παραχωρούμε χώρους και κτίρια για να λειτουργήσει αυτή η σχολή.

Στην τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκης είπε ότι μίλησε με τον κ. Γαβρόγλου και μου είπε ότι το Πανεπιστήμιο από ΑΕΙ 5 πόλεως και 9 τμημάτων αναπτύσσεται σε ΑΕΙ 6 πόλεων και 25 τμημάτων. Επίσης, ανέφερε πως του είπε ότι θα υπάρξει αναβάθμιση. Τα μεταφέρω.

Πρόσθεσε ότι, εγώ προτείνω να φτιάξετε σε ένα κείμενο και στείλτε τα σε μένα και τον Υπουργό Παιδείας.

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι το πρόβλημα είναι με τη συγχώνευση κάποιων τμημάτων από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Σε λίγο θα γίνει πράσινη σχολή και για αυτό ζητάμε την Πολυτεχνική Σχολή.

Στη συνέχεια, ο κ. Δραγασάκης είναι ότι πρέπει να δούμε κάποια προβλήματα με τις φοιτητικές εστίες. Εμείς είμαστε πολύ θετικοί να λύσουμε το πρόβλημα με τις εστίες. Αν το Υπουργείο Ανάπτυξης, μπορεί να βοηθήσει, θα είμαστε δίπλα σας.

Επίσης συζητήσαμε είπε, με τον Δήμαρχο και για το φυσικό αέριο στην Τρίπολη, έχουμε δεσμεύσει 20.000.000 ευρώ και μπορούμε να διαθέσουμε και περισσότερους πόρους.»

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι ενώ συμφωνήθηκαν κάποια πράγματα δεν περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι «νιώθουμε ότι υποβαθμίζεται το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είμαστε η έδρα της περιφέρειας, σας παρακαλώ πολύ, επειδή πρόκειται για το μέλλον του τόπου, πριν ψηφιστεί στη Βουλή να γίνουν δύο – τρεις σημαντικές αλλαγές. Δεν θέλουμε τα πάντα και να μην πάρουν οι άλλοι τίποτα».

Ο Κώστας Τζιούμης είπε ότι είναι άκρως επείγον για μας και το κείμενο αυτό συμφωνεί με τις προτάσεις της Επιτροπής Γαβρόγλου. «Δεν λειτουργούμε με τοπικιστικά κριτήρια, αλλά με ακαδημαϊκά».

Ο Δημήτρης Βόσνος είπε ότι είναι αίτημα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να υπάρχει αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου.

Αμέσως μετά, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε μια τριμελής επιτροπή (Δήμαρχος, Σμυρνιώτης, Φραγκούλης και Βόσνος) από την Τρίπολη να πάει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.