“Έξυπνο σπίτι” για τους ηλικιωμένους | Η εφαρμογή του προγράμματος σε Τρίπολη και Αστρος

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 16:49

Η έγκριση υλοποίησης προγράμματος με τίτλο «Έξυπνη πλατφόρμα
μεγάλων δεδομένων για τεκμηριωμένη προσφορά εξατομικευμένης υποστήριξης
για υγιή και ανεξάρτητη διαβίωση στο σπίτι  για την τετραετία 2019 – 2020 – 2021 – 2022″, συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτριος Σχοινοχωρίτης κατά την εισήγηση του θέματος, εξήγησε τι είναι αυτό το πρόγραμμα και πως λειτουργεί, αναφέροντας μεταξύ άλλων:Η αύξηση του πληθυσμού επιβραδύνεται και ο πληθυσμός γερνάει.

Δεν είναι ΕΣΠΑ αλλά ένα ερευνητικό πρόγραμμα που σκοπό έχει να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να αξιολογήσει μια έξυπνη προσαρμοστική λύση διαβίωσης που μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένη παρακολούθηση και παρεμβάσεις για την υγιή και ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων.

Συμμετέχουν ευρωπαϊκές χώρες και από την Ελλάδα συμμετέχουν ως φορείς η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, Πανεπιστήμια κ.α.

Οι ωφελούμενοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι 300 άτομα ηλικίας 65 και άνω σε Τρίπολη και Άστρος (δυο αστικά κέντρα που επιλέχθηκαν με δημογραφικά κριτήρια καθώς και κοντινά ημι-αστικά κέντρα πλησίον τους)

Το ενδεικτικό πλάνο του προγράμματος στην Πελοπόννησο είναι η εύρεση πληθυσμού – στόχου, η εγκατάσταση τεχνολογικού εξοπλισμού, η εκπαίδευση, η παρακολούθηση του πληθυσμού (με real time επισκέψεις και εκτίμηση, ομάδες εργασίας, ημερίδες και συνέδρια).

Με αισθητήρες και ιατρικό εξοπλισμό που θα είναι συνδεδεμένα με smartwatch και κινητά θα μπορεί κάποιος που για παράδειγμα έχει πίεση να ειδοποιείται προκειμένου να πάρει τα φάρμακα του κτλ, ενώ θα συλλέγονται και τα απαραίτητα στοιχεία.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως βασικό στοιχείο την δημιουργία ενός “έξυπνου σπιτιού” για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ηλικιωμένων, που θα αποτελέσει πλατφόρμα για την υπόλοιπη Ευρώπη για τις πρακτικές που θα ακολουθήσει.

Δείτε το βίντεο (από το 45:00 λεπτό και μετά):