Φάκελος με «περίεργα» έργα σε υπουργούς-Ρακιντζή από Πετράκο

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013 15:39

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, παρέδωσε έναν πρώτο φάκελο στους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και Εσωτερικών, κ. Ι. Μιχελάκη και στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή.Ο  φάκελος αφορά συγκεκριμένα έργα της περιφέρειας Πελοποννήσου, στα οποία έχουν παρατηρηθεί μικρές εκπτώσεις και διάφορες άλλες «περίεργες» μεθοδεύσεις και στα οποία εμπλέκονται με υπεργολαβίες και οι κατασκευαστικές εταιρείες, που ιδιοκτησιακά ανήκουν στην οικογένεια Τατούλη αλλα και η ΤΕΡΝΑ. Τα έργα αυτά, ο Θανάσης Πετράκος ζήτησε να διερευνηθούν. Διότι δεν είναι δυνατόν, την ώρα που ο Ελληνικός λαός στενάζει κάτω από τις μνημονιακές πολιτικές και φτωχοποιείται, να μην διερευνώνται Δημόσια έργα στα οποία έχουν δοθεί «περιέργως» μικρές εκπτώσεις, και στη συνέχεια υπογράφονται υπεργολαβίες με συγκεκριμένες εταιρείες, με συνέπεια το Δημόσιο να έχει ζημιωθεί εκατομμύρια ευρώ.

Οι εταιρείες συμφερόντων της  οικογένειας του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, όπως φαίνεται από συγκεκριμένα ΦΕΚ, είναι οι ΚΑΣΤΑΤ ΤΕΧΝΙΚΗ, η ΚΑΣΤΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ 4ης τάξεως, καθώς και η ΑΣΦΑΛΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Α.Ε.

Πέρα από τις 3 ανωτέρω εταιρίες, τελευταία φαίνεται να δραστηριοποιείται και η εταιρία ΤΡΙΤΩΝ ΑΣΕΤΕ που ανήκει στην οικογένεια Χατζημανωλάκη, με την οποία όμως ο αδερφός του περιφερειάρχη και η κατασκευαστική εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, είναι συνέταιροι στο κέντρο αποκατάστασης με την επωνυμία ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ στο δήμο Τρίπολης, ένα έργο που έχει επιδοτηθεί με ποσό πάνω από 16 εκ ευρώ, ενταγμένο στον αναπτυξιακό νόμο το 2010 και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πριν από λίγους μήνες.

Πέραν δε των ανωτέρω τεχνικών-εταιρειών που – προφανώς – φαίνεται η στενή συγγένεια και συνεταιρική σχέση, δυο ακόμη εταιρίες, η ΚΟΡΥΒΟΣ ΑΕ, φαίνεται να παίρνει έργα στην περιφέρεια Πελοποννήσου με αστείες εκπτώσεις και αμέσως να λειτουργεί και να συνάπτει υπεργολαβικά συμφωνητικά με τις εταιρείες της οικογένειας Τατούλη και μάλιστα ειδικά με την ΚΑΣΤΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ. Ίδια φαίνεται να συμπεριφέρεται και η εταιρεία ΑΤΛΑΣ Α.Ε. Επίσης, κοινοπραξίες με μεγάλα ερωτηματικά υπάρχουν και σε έργα με την εταιρία ΗΛΙΟΧΩΡΑ του ομίλου ΤΕΡΝΑ σε ένα τουλάχιστον σημαντικό έργο της περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ συχνά – πυκνά η ΗΛΙΟΧΩΡΑ του ομίλου ΤΕΡΝΑ εμφανιζεται  και δίνει περίεργα μικρές εκπτώσεις συμμετέχοντας στην διαδικασία διαγωνισμού, όπως στο λιμάνι του Αστρους. 

Είναι  γνωστό επίσης ότι, μετά από διεθνή διαγωνισμό, πρώτος ανάδοχος κρίθηκε πριν από λίγους μήνες για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο, Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ του ομίλου ΤΕΡΝΑ, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού των απορριμμάτων, ως πρώτος προσωρινός μειοδότης.

Τα συγκεκριμένα έργα που  προτείνεται  να διερευνηθούν σε  πρώτη  φάση  είναι τα εξής:

1° έργο με αριθμό πρωτοκόλλου σύμβασης 3535 στις 31/7-2012, είναι το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΔΥΥ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΒΟΥΤΙΑΝΩΝ», προϋπολογισμού 2 εκ. 600 χιλιάδων ευρώ.

2° έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΒΡΩΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ – ΠΑΤΡΩΝ».

3″ έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΥΜΠΙΛΑ – ΛΟΥΛΟΥΔΙ», προϋπολογισμού 5 εκ. 300 χιλιάδες ευρώ.

4″ έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΓΥΘΕΙΟΥ – ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ – ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ», προϋπολογισμού 12 εκ. 388 χιλιάδων ευρώ.

έργο προς διερεύνηση είναι το «ΑΝΤΙΚΑΣΤΑΣΗ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ», προϋπολογισμού 3 εκ. 587 χιλιάδες ευρώ, που έγινε στις 8-1-2013 και το έργο αυτό το πήρε η εταιρία ΚΟΡΥΒΟΣ με μόλις έκπτωση 13%.

6° έργο είναι ο δρόμος «ΝΑΥΠΛΙΟ – ΛΥΓΟΥΡΙΟ- ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ», προϋπολογισμού 7 εκ ευρώ περίπου.

έργο το Λιμάνι του Αστρους, το οποίο δημοπρατήθηκε πρόσφατα εντός του 2013 με πρόχειρο διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν 8 εταιρίες olοποίες εκλήθησαν από την ΔΤΕ της περιφέρειας Πελοποννήσου κι αυτό το έργο πάρθηκε από την εταιρία ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΑΤΕ με μόλις 12,1%, ενώ δεν εκλήθη αν και είχε αποστείλει εξώδικο, η εταιρία ΜΕΤΡΟΝ ΑΕ, η οποία δήλωνε την πρόθεσή της να συμμετέχει και να κληθεί στο διαγωνισμό δίνοντας εκ προοιμίου έκπτωση άνω του 25%.

Στο συγκεκριμένο έργο, εκλήθη και  η ΗΛΙΟΧΩΡΑ ΑΕ του ομίλου ΤΕΡΝΑ, που έδωσε έκπτωση μόλις 3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ένα έργο που δεν δημοπρατήθηκε από την περιφέρεια αλλά είναι συνέχεια του έργου «Κουμπίλα – Λουλούδι» κι  αυτό  είναι  το το «Κουμπίλα – Ελαιοχώρι» (προϋπολογισμού 14 εκ ευρώ), που δημοπρατήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών στην Αθήνα και το οποίο πάρθηκε από την εταιρία ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕ με έκπτωση 35%, ο διαγωνισμός έγινε το 2013, αλλά εδώ συμμετείχε ως 2ος μειοδότης η εταιρία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ του ομίλου ΤΕΡΝΑ με έκπτωση όμως 34,75%!

Παρατηρούμε λοιπόν ότι,  2 έργα τα οποία δημοπρατούνται από την ΔΤΕ της περιφέρειας Πελοποννήσου στο μεν ένα «Κουμπίλα -Λουλούδι» ο όμιλος ΤΕΡΝΑ και μετέπειτα σε κοινοπραξία με την ΚΑΣΤΑΤ της οικογένειας Τατούλη να παίρνει το έργο με 4% , να συμμετέχει στον πρόχειρο διαγωνισμό του λιμανιού του Αστρους με μόλις 3% και φυσικά στο έργο «Κουμπίλα -Ελαιοχώρι» που ο διαγωνισμός έγινε από το Υπουργείο Υποδομών και όχι από τις υπηρεσίες του περιφερειάρχη Π. Τατούλη, παρότι έχει εργοτάξιο στα 500 μέτρα, να δίνει έκπτωση 34,75%. Αναρωτιόμαστε πόσο φυσιολογικά και λογικά φαίνονται τα ανωτέρω συσχετιζόμενα περιστατικά;

Όλα τα ανωτέρω, ο κ. Πετράκος ζήτησε να διερευνηθούν διότι το δημόσιο έχει ζημιωθεί εκατομμύρια ευρώ, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο κ. Πετράκος θα παραδώσει το φάκελο αυτό και στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Το Γραφείο Τύπου