Φάμελλος: Εξαρτημένη από τα συμφέροντα ενός μόνο ιδιώτη η επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου

Πέμπτη, 7 Μαΐου 2020 19:47

Ξεκάθαρη απόδειξη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί κάνουν κακό στο σύνολο της κοινωνίας, στην επιχειρηματικότητα και στα νοικοκυριά, αποτελεί η απένταξη οκτώ (8) πόλεων της χώρας μας από το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της, για λίγο ακόμη, Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. (ΔΕΔΑ), δήλωσε ο τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά τα εξής:«Συγκεκριμένα, η Τρίπολη, η Κόρινθος, το Άργος, το Ναύπλιο, η Καλαμάτα και η Σπάρτη, στην Πελοπόννησο, όπως και η Βέροια και τα Γιαννιτσά εξαιρούνται από το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο προγραμματισμός της ΔΕΔΑ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριελάμβανε τις παραπάνω πόλεις, που τώρα, όπως φαίνεται, αφαιρούνται, καθώς και τη διατήρηση της πλειοψηφίας του δημοσίου στην εταιρεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε, από τους πρώτους μήνες της, να ξεπουλήσει σε ένα ιδιώτη το σύνολο του δικτύου φυσικού αερίου, που θα λειτουργεί πλέον ως ιδιωτικό μονοπώλιο με μόνο κίνητρο το κέρδος και όχι φυσικά τα συμφέροντα της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Και ήδη βλέπουμε τα αρνητικά αποτελέσματα για την ελληνική Περιφέρεια.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δούλεψε από το μηδέν για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην ελληνική Περιφέρεια (έξοδοι στον TAP, σύσταση ΔΕΔΑ, διασφάλιση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ, επίτευξη χαμηλών τιμολογίων, μηδενικό κόστος εγκατάστασης, ωρίμανση έργων, σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο κ.ά). Ζητάμε λοιπόν από την κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να κατηγορεί για όλα τον ΣΥΡΙΖΑ, να μας ενημερώσει τι προτίθεται, εκτός της ιδιωτικοποίησης, να κάνει, για να διασφαλίσει την επέκταση του δικτύου και τη χρήση φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές, καθώς και για να μη σταματάνε έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου επί δικής της διακυβέρνησης.

Διαβάζουμε τέλος, δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πληροφορίες για ενδιαφέρον ιδιωτικής εταιρείας, που δραστηριοποιείται στον κλάδο, να αναπτύξει δίκτυο φυσικού αερίου στις ίδιες πόλεις που “έβγαλε εκτός” η ΔΕΔΑ. Αποδεικνύεται ότι για τη Νέα Δημοκρατία τίποτα δεν είναι τυχαίο αλλά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων που στήριξαν την εκλογή της, αντί να μεριμνά για το συμφέρον του δημοσίου και της κοινωνίας. Αν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια, η επέκταση του φυσικού αερίου σε ολόκληρες πόλεις θα είναι εξαρτημένη από τα συμφέροντα ενός μόνο ιδιώτη».

Πηγή: energypress.gr