Φυλακές| Π.Σμυρνιώτης:”Δίκαιο το αίτημα για μεταστέγαση εντός του Δήμου Τρίπολης” | Δ.Σωτηρόπουλος: “Θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των συναδέλφων” (vid)

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 16:48

Για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο – που προέκυψε μετά από εκλογές – στο σωματείο εργαζομένων (εξωτερικών φρουρών) αλλά και θέματα που αφορούν στο κατάστημα κράτησης Τρίπολης μίλησαν στην κάμερα του Δημοτικού Ραδιοφώνου ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου κ.Δήμος Σωτηρόπουλος και ο γραμματέας κ.Παναγιώτης Σμυρνιώτης.

Αρχικά ο κ.Σωτηρόποπουλος μίλησε για τα πρόσωπα που απαρτίζουν το νέο Δ.Σ (δείτε ΕΔΩ) και ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του, που τους τίμησαν με την ψήφο τους, δεσμευόμενος πως θα κάνουν ως Δ.Σ το μέγιστο δυνατό, για να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών τους.Στην συνέχεια ο κ.Σμυρνιώτης αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού, λέγοντας πως στην φυλακή της Τρίπολης, λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας και έτσι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποιο κρούσμα.

Όσον αφορά στον αριθμό των κρατουμένων στις φυλακές της πόλης μας – που ανα διαστήματα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον προβλεπόμενο – τόνισε: “Είμαστε σε ένα ανεκτό επίπεδο. Η φυλακή της Τρίπολης μπορεί να στεγάσει σε πολιτισμένες συνθήκες διαβίωσης γύρω στα 70 με 80 άτομα. Είχαμε φτάσει να έχουμε μέχρι 220 κρατουμένους. Αυτή την στιγμή έχουμε γύρω στους 110, καθώς μεταφέρθηκαν κάποιοι κρατούμενοι στα Γρεβενά”. Αξίζει να σημειωθεί, πως μέχρι πρότινος η φυλακή της Τρίπολης ήταν η μοναδική φυλακή ηθών στην χώρα μας, ενώ πλέον  – λόγω της αύξησης του αριθμού των κρατουμένων που έχουν διαπράξει τέτοιου είδους εγκλήματα και του υπερκορεσμού της δικής μας φυλακής – τα τέσσερα από τα πέντε τμήματα των φυλακών Γρεβενών, μετατράπηκαν σε φυλακές ηθών.

Αναφερόμενος στην συνέχεια (ως ορισμένος και από τον Δήμο Τρίπολης εκπρόσωπος των εργαζομένων στην επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για την διεκδίκηση νέων φυλακών στον Δήμο Τρίπολης) στην συζήτηση που άνοιξε εκ νέου για την ανάγκη μεταστέγασης της φυλακής Τρίπολης σε νέο χώρο εντός του Δήμου μας, δήλωσε: “Αυτό ξεκίνησε από το γεγονός, πως πολλές πόλεις στην Ελλάδα – που έχουν κάποιες παλιές φυλακές – μπήκαν στην διαδικασία να ζητήσουν το αυτονόητο να μεταστεγαστούν σε έναν καινούργιο χώρο. Πρόσφατα μάλιστα ο υφυπουργός ο κ.Οικονόμου είχε πάει στα Γιάννενα, για να εγκρίνει στην ουσία την δημιουργία ενός νέου καταστήματος κράτησης, όπου θα μεταστεγαστεί η φυλακή Ιωαννίνων. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και ο Δήμος Τρίπολης – έχοντας το δικαίωμα μιας που η φυλακή μας είναι πολύ παλιά (υπάρχει κτιριακά από το 1930) αποφάσισε να ζητήσει την μεταστέγαση της σε ενα καινούργιο κτίριο”, ενώ υπογράμμισε πως έχουν μεν γίνει κάποιες παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια για την βελτίωση των υποδομών, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να φτάσουν τις φυλακές στο επιθυμητό επίπεδο, τόσο αναφορικά με την διαβίωση των κρατουμενων όσο και με τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, με την γενική γραμματέα αντιεγκληματικής πολιτικής κα.Νικολάου, η οποία τον ενημέρωσε προφορικά πως, δεν είναι στα άμεσα σχέδιο του υπουργείου η δημιουργία ενός καταστήματος κράτησης στην Πελοπόννησο. Παρόλ΄αυτά – όπως τόνισε – είναι δικαίωμα του Δήμου, να υποβάλλει την πρόταση του και να συνεχίσει να διεκδικεί την μεταστέγαση των φυλακών. “Είναι σχεδόν έτοιμο το υπόμνημα της επιτροπής, το οποίος σε συνεργασία με τοπικούς φορείς της πόλης και με τους εργαζόμενους των φυλακών θα κατατεθεί στο υπουργείο. Είναι ένα ορθό και δίκαιο αίτημα”, τόνισε.

Αναφορικά με το ποιο είναι το μέρος, που προτείνεται, ο κ.Σμυρνιώτης ανέφερε, πως βάσει των προδιαγραφών που απαιτούνται, ένας χώρος που πληροί τα κριτήρια και μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός καταστήματος κράτησης, είναι πλησίον του χωριού Πάπαρι (σε δημόσιο χώρο).

Τέλος αναφέρθηκε στην συμβολή της λειτουργίας των φυλακών της Τρίπολης στην τοπική αγορά, ενώ ερωτηθείς για το πως σχολιάζει ο ίδιος τα όσα ακούγονται κατά καιρούς από άλλες περιοχές – οι οποίες διεκδικούν φυλακές (όπως η Μεγαλόπολη)- τόνισε: “Η Μεγαλόπολη απ’ όσο ξέρω δεν διεκδικεί τις φυλακές της Τρίπολης. Ζητάει ένα νέο σωφρονιστικό κατάστημα. Θεωρώ, πως δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ των δυο Δήμων. Δεν τίθεται καν ζήτημα διαπραγμάτευσης, να φύγουν οι φυλακές από τον Δήμο της Τρίπολης”.

Δείτε την συνέντευξη: