ΦΟΔΣΑ Πελ/σου: Η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για τα σκουπίδια (vid, ph)

Τρίτη, 26 Απριλίου 2016 23:17

Αν δεν κατατεθεί ο ΠΕΣΔΑ υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης στα έργα για τα απορρίμματα

12 δήμοι δεν έχουν καταθέσει τοπικά σχέδια διαχείρισης με αποτέλεσμα ο χρόνος να περνά Οι δήμαρχοι έχουν και αυτοί τις ευθύνες τους, ενώ δεν θα πρέπει άλλα να λένε, άλλα να κάνουν και άλλα να εννοούν

Δεν μπορεί να μην υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια

Σε νέα συνεδρίαση προχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, τη Μεγάλη Τρίτη, αργά το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης. Η συνεδρίαση προέκυψε μετά την επιστολή του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, που ζητούσε από το ΦΟΔΣΑ να πάρει θέση υπέρ ή κατά της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ (αρχική ή τροποποιημένη).

Οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου δεν πήραν όμως παρά το χρόνο που κράτησε η συνεδρίαση οριστική απόφαση στο συγκεκριμένο θέμα και ζητούν πρώτα να ψηφιστεί ο ΠΕΣΔΑ που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα οποιαδήποτε έργα διαχείρισης και να υπάρξει χρηματοδότηση από οποιοδήποτε πρόγραμμα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης πολλές φορές ανέβηκαν οι τόνοι, αφού υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δημάρχων και πολλοί δήμαρχοι μετά την παρουσίαση του εκπροσώπου της εταιρείας που θα αναλάβει την σύνταξη του ΠΕΣΔΑ, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Σε δηλώσεις του, αποκλειστικά στην κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλίας Ανδρικόπουλος σημείωσε πως θα πρέπει η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με τα σκουπίδια της Πελοποννήσου , αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα κάνει η Κυβέρνηση με τη χρηματοδότηση των δήμων που θα θελήσουν να προχωρήσουν μόνοι τους σε διαχείριση των απορριμμάτων. Βέβαια παραδέχθηκε πως έχουν ευθύνες και οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου οι οποίοι οφείλουν να είναι συνεπείς όσον αφορά τα λόγια με τα έργα τους αλλά και στο γεγονός πως έχουν καθυστερήσει στην κατάρτιση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης και ο χρόνος είναι εις βάρος των δημοτών και της επίλυσης του προβλήματος με τα σκουπίδια.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ σημείωσε ακόμα πως δεν γίνεται να μην υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια και θα πρέπει να γίνει διάλογος καθώς και να υπάρχει αλληλοσεβασμός και αλληλοκατανόηση και όχι να προτείνονται λύσεις ανέφικτες μόνο και μόνο στο πνεύμα της αντιδικίας.

Τέλος, με αφορμή και τις αντιδράσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν σε περιοχές, όπως η Παλαιόχουνη ή η Καλλιρρόη, ο κ. Ανδρικόπουλος τόνισε πως κατανοεί τις αντιδράσεις των κατοίκων, αλλά κάπου θα πρέπει να γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων.

Δείτε τις αποκλειστικές δηλώσεις του κ. Ανδρικόπουλου στην ΔΡΤ 91,5 στο βίντεο:

Ε.Τ.