Γ. Δέδες: Προβληματικά έργα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν υπάρχουν

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 11:59
Φωτο αρχείου

Την κατάσταση που κληρονόμησε η υπάρχουσα κυβέρνηση στα δημόσια έργα και στις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, περιέγραψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, τονίζοντας πως το υπουργείο κατάφερε να «ξεμπλοκάρει» τα έργα, τα οποία παρουσίαζαν σημαντικές καθυστερήσεις, εξαιτίας απαλλοτριώσεων και αρχαιολογίας, ελλείψεων μελετών.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών που συνδιοργανώνουν οι ιστοσελίδες www.ypodomes.com και www.metaforespress.g, παρόλα ταύτα, οι μεγάλοι οδικοί άξονες ολοκληρώθηκαν στα επικαιροποιημένα χρονοδιαγράμματα και μάλιστα, το υπουργείο Υποδομών κατάφερε να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ έναντι των αρχικών διεκδικήσεων των παραχωρησιούχων.«Κλειστά ή υπολειτουργούντα εργοτάξια, τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης από πλευράς του Δημοσίου αλλά και από ιδιωτικούς φορείς, εκτροπή από τα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, τεράστιες εκκρεμότητες σε αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, εξωπραγματικές καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, τις αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, άλυτες τεχνικές δυσκολίες, ελλείψεις κρισίμων μελετών, είναι τα κομμάτια του πάζλ που συνέθεταν τη γκρίζα εικόνα των δημόσιων και ιδιωτικών έργων στη χώρα στις αρχές του 2015.

Ταυτόχρονα, απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η αντιμετώπιση των κατεστημένων πολιτικών φορέων έμοιαζε με την εικόνα στα σαλόνια του Τιτανικού λίγο πριν τη σύγκρουση με το παγόβουνο» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας επισημαίνοντας όμως ότι τα ανωτέρω αδιέξοδα, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών, ξεπεράστηκαν. «Η νέα αντίληψη και πολιτική μας με τα προβλήματα είναι αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων σε κάθε έργο, όχι υπεκφυγή και στρουθοκαμηλισμός» είπε χαρακτηριστικά.

«Για πρώτη φορά δεν υπάρχουν προβληματικά έργα, με αβέβαιη ολοκλήρωση για το μέλλον και τη βιωσιμότητά τους στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αναθεωρήσαμε πλήρως το θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Εκσυγχρονίστηκε η υπάρχουσα νομοθεσία, ενσωματώνοντας το πλήθος των ευρωπαϊκών οδηγιών» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, ο οποίος προανήγγειλε την κατάθεση σχεδίου νόμου, το οποίο θα αντιμετωπίζει το φαινόμενο των υψηλών εκπτώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ