Γ. Καραγιάννης: Με φώναζαν “τουρκάκι” – Ναυσικά: Είμαι περήφανη για την προσφυγική καταγωγή μου (vid)

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019 14:41

Ο δωρητής του μνημείου των προσφύγων, στην πλατεία Φιλικών, σκηνοθέτης και δημιουργός των ΚΑΠΑ Studios μαζί με την εγγονή του Ναυσικά μιλούν για τα συναισθήματά τους από την παρουσία τους στις εκδηλώσεις που έγιναν στην Τρίπολη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Στα πάτρια εδάφη, στην Τρίπολη, εδώ όπου πρωτάνοιξε τα μάτια και ακούστηκε το κλάμα και το γέλιο του, εδώ όπου βίωσε την πείνα στην Κατοχή, αλλά έζησε και όμορφες στιγμές, επέστρεψε, σήμερα, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Καραγιάννης, επίτιμος δημότης Τρίπολης. Ένας άνθρωπος που εν ζωή έδωσε το όνομά του στην πλατεία στην οποία κατασκεύασε το μεγαλύτερο μνημείο των προσφύγων στη χώρα.Ήρθε όχι από υποχρέωση, αλλά γιατί νιώθει διαφορετικά να παρίσταται στις εκδηλώσεις που γίνονται για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, γιατί αποτίει με την παρουσία του φόρο τιμής και στους γονείς του και παππούδες του που έφυγαν κυνηγημένοι από το Τσανά Καλέ.

Είμαι ευτυχισμένος πάρα πολύ” μας είπε στην μικρή συνέντευξη που μας παραχώρησε….”ξέρετε τι θα πει πείνα” συνέχισε για να μας εξηγήσει πως χωρίς ένα μέτρο γη, ορφανός, πού θα έβρισκε στην Κατοχή κάτι για να φάει… Μας αναφέρει πως τον έλεγαν “τουρκάκι στο σχολείο και αυτό αφήνει να εννοηθεί πως τον έχει πληγώσει και στιγματίσει.

Δεν θέλει όμως να μιλήσει για τα λυπητερά, όπως τα χαρακτηρίζει και μιλάμε για την σύγχρονη προσφυγιά, τους Σύριους. Παρακολουθεί την επικαιρότητα και μας λέει πως οι Τούρκοι παίρνουν τα χρήματα και μας τους στέλνουν ρακένδυτους. Δεν θέλει όμως να πει περισσότερα και να εμπλακεί σε θέματα πολιτικά. Μας ευχαριστεί και μιλά για τα εγγόνια του για τα οποία είναι περήφανος.

Η μία εγγονή του, η Ναυσικά, που φέρει το όνομα της γιαγιάς, μαθήτρια της Β’Τάξης Γυμνασίου μιλώντας για τα συναισθήματά της από την παρουσία της στις εκδηλώσεις τα χαρακτηρίζει περίεργα“. Χρησιμοποιεί λέξεις όπως “χαρά, ευτυχία, μελαγχολία, γαλήνη”. Δηλώνει περήφανη” για την προσφυγική της καταγωγή και εκφράζει τη θέληση κάποια στιγμή να επιστρέψει στα χώματα των προγόνων της και να δει από πού ξεκίνησε η γενιά της.

Δείτε στο βίντεο τα όσα είπαν ο κ. Καραγιάννης και η εγγονή του Ναυσικά.