Γ. Παναγοπούλου στη ΔΡΤ 91,5: Σοβαρή νόσος με σοβαρά συμπτώματα η ιλαρά (ήχος)

Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017 10:26

Για την επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μίλησε την Πέμπτη το πρωί, στην εκπομπή «Επί της ουσίας» της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης, η παιδίατρος και Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Ναυπλίου, Γεωργία Παναγοπούλου.

Η κ. Παναγοπούλου τόνισε ότι υπάρχει ένα λοιμώδες νόσημα το οποίο έπρεπε να είχε εξαλειφθεί με εμβολιασμό από το 2000, σημειώνοντας πάντως ότι σ’ αυτή τη φάση έχει ανακοπεί το κύμα εξάπλωσης της νόσου, με τα κρούσματα στη χώρα μας να έχουν ξεπεράσει τα 200. Ανέφερε ότι σήμερα ο εμβολιασμός γίνεται από την ηλικία των 12 μηνών και επαναλαμβάνεται 3 μήνες μετά, συνιστώντας να γίνει εμβολιασμός σε όλα τα παιδιά, αλλά  και στις έγκυες από 6 έως 27 εβδομάδων. Παράλληλα, κάλεσε όσους είναι από 25-40 ετών, να ελέγξουν τα βιβλιάριά τους εάν έχουν κάνει διπλό εμβόλιο ιλαράς προκειμένου, σε διαφορετική περίπτωση, να εμβολιαστούν εκ νέου.Η κ. Παναγοπούλου χαρακτήρισε την ιλαρά ως σοβαρή και άκρως μεταδοτική νόσο, με πολύ σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές, της τάξης του 1%.

Για την εποχική γρίπη είπε ότι είναι καιρός να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, καθώς κυκλοφορεί ένα τετραδύναμο εμβόλιο, το οποίο προτείνεται να χρησιμοποιηθεί, ενώ σχετικά με τη φοβία για τα εμβόλια και τα κινήματα εναντίον των εμβολίων είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς πλέον έχουν εξελιχθεί και μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά πολλές ασθένειες.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Παναγοπούλου: