Γ. Παπαηλιού | Δημόσιο Σύστημα Υγείας – Ο κορωνοϊός, το πριν, το τώρα και το μετά

“Η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναδεικνύει ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο Γιώργος Παπαηλιού
δικηγόρος-Διδάκτωρ Νομικής και βουλευτής Αρκαδίας-ΣΥΡΙΖΑ…

Αναλυτικά η ανακοίνωση του:



Δημόσιο Σύστημα Υγείας : Ο κορονοϊός, το πριν, το τώρα και το μετά

Η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναδεικνύει ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμπλέουν και στηρίζουν με υπευθυνότητα και συνέπεια την προσπάθεια της πολιτείας, να εξέλθει η πατρίδα από την κρίση με τις δυνατόν μικρότερες απώλειες. Εν προκειμένω, η ενότητα και η αλληλεγγύη θα μας επιτρέψει «να μείνουμε όρθιοι».

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι και, κατά την εν εξελίξει πανδημία, αποδεικνύεται ότι είναι το στήριγμα των πολιτών. Όμως παραμένει και ο «μεγάλος ασθενής» λόγω του ότι κατά την περίοδο των «μνημονιακών» πολιτικών αλλά και μετά την αναληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ βρέθηκε στο στόχαστρό τους.

Το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας κατέτεινε στο να διατηρηθεί το ΕΣΥ «όρθιο», λειτουργικό και καθολικό-ανοικτό σε όλους χωρίς διακρίσεις, παρά τους ασφυκτικούς «μνημονιακούς» περιορισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο έξυγιάνθηκαν τα οικονομικά και στηρίχτηκαν με πόρους τα νοσοκομεία. Έγιναν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όχι όσων έπρεπε λόγω «μνημονιακών» δεσμεύσεων, προωθήθηκαν προκηρύξεις (που εν συνεχεία επί της σημερινής κυβέρνησης, είτε ακυρώθηκαν είτε ακόμη καρκινοβατούν) και προστέθηκαν νέες ΜΕΘ στις μέχρι τότε υπάρχουσες. Επιπλέον δρομολογήθηκε η θεσμική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού και την ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και νέων Κέντρων Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ «πάγωσε» επί 8 μήνες τη δρομολογημένη ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με 950 μόνιμους γιατρούς, και 1.500 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθυστέρησε αναίτια το διορισμό 200 ειδικευμένων γιατρών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, δεν προώθησε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και την ανάπτυξη των ΤΟΜΥ, δεν υιοθέτησε για να προχωρήσει το σχέδιο των 10.000 μόνιμων προσλήψεων σε βάθος 4ετίας (2019-2022) βάσει του 1:1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Υφίστατο και εξακολουθεί να υφίσταται σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης και εξοπλισμού των ΚΥ αγροτικού τύπου ιδίως αυτών που βρίσκονται σε απομονωμένες και απομακρυσμένες περιοχές, όπως των ΚΥ στην Αρκαδία. Όπως επίσης σοβαρό πρόβλημα υπήρχε και υπάρχει με την οργάνωση του ΕΚΑΒ και την ανάγκη λειτουργικής συνέργειάς του με τα ΚΥ.

Σήμερα η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού καθιστά αναγκαία και επιτακτική

τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση, με 4.000 νέες μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών), με επαρκή μέτρα προστασίας για τους «ανθρώπους της πρώτης γραμμής», με τον κεντρικό έλεγχο των εργαστηριακών ελέγχων, με ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού

την ενίσχυση των ΜΕΘ και των ΤΕΠ με τουλάχιστον 1.000 επαγγελματίες υγείας, με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις, και με ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν

την ενεργοποίηση των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας , των ΤΟΜΥ, των ΚΥ και των περιφερειακων ιατρείων

την επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.

Η επίταξη ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, ιδίως των μεγάλων υγειονομικών και διαγνωστικών μονάδων, είναι απολύτως συμβατή με τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η συνεργασία των ιατρών-ελευθέρων επαγγελματιών με τις δημόσιες δομές υγείας και τα προγράμματα των δήμων όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», είναι αναγκαία. Εν πάση περιπτώσει, απαιτούνται όχι έκτακτες και ευκαιριακές αλλά μόνιμες και σταθερές συνέργειες με το ΕΣΥ, ιδίως στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει μόνον με όρους «ατομικής ευθύνης», αλλά και με όρους ευθύνης της Πολιτείας.

Προηγούμενο άρθροΠελοπόννησος | Βεβαιώθηκαν 73 άσκοπες μετακινήσεις σε μια ημέρα
Επόμενο άρθροΜήνυμα Μητσοτάκη στους ομογενείς των ΗΠΑ: Η Ελλάδα έχει πάντα ανάγκη τη στήριξη των παιδιών της