Γ.Παπαηλιού: “Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης”

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 16:50

“Από την κυβέρνηση της ΝΔ, το πανεπιστήμιο αντιμετωπίζεται με τη λογική της «αγοράς», ως ανώνυμη εταιρία”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του για το νομοσχέδιο του Παιδείας, ο Αρκάς βουλευτής Γιώργος Παπαηλιού.

Αναλυτικότερα ανέφερε:Η επαγγελματική εξίσωση των αποφοίτων των κολλεγίων με τους αποφοίτους της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης αποτελεί «παράθυρο» για την περαιτέρω υποβάθμιση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. Οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας των αποφοίτων των πανεπιστημίων και εμπορευματοποιεί το δημόσιο κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης και τον καθολικό χαρακτήρα του.

Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και η ταξική μονομέρεια της ΝΔ και της κυβέρνησής της επιχειρούν με τεχνάσματα την καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και εν τέλει την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου, είπε μεταξύ των άλλων, τα εξής :

Kαι στις δύο φάσεις της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, στην προτείνουσα και στην αναθεωρητική Βουλή, η ΝΔ επέμενε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου δεν ευοδώθηκε. Παρά ταύτα η ΝΔ και οι βουλευτές της με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν την ανάγκη αναθεώρησής του και οικτίρουν για την, κατά την άποψή τους, «χαμένη ευκαιρία». Είναι ο καϋμός τους. Φαίνεται όμως ότι πίσω από τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία τους υποκρύπτονται σημαντικά συμφέροντα.

Το υπό κρίση νομοσχέδιο εντάσσεται στην προσπάθεια, στην επιχείρηση της ΝΔ να καταστρατηγήσει-να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, με το νομοσχέδιο, μεθοδεύεται η απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την αποδυνάμωση, την υποβάθμιση και την υποχρηματοδότησή τους από την πολιτεία.

Έτσι, ενώ η κυβέρνηση αποφασίζει να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 2 εκ. ευρώ ετησίως και μάλιστα αναδρομικά το αμφιλεγόμενο, αφού η λειτουργία και διαχείρισή του ερευνάται από το Υπουργείο Παιδείας της Μασαχουσέτης και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία των ΗΠΑ που έχουν προειδοποιήσει ότι θα του αφαιρέσουν τη δυνατότητα να χορηγεί ακαδημαϊκούς τίτλους, στον αντίποδα δυσχεραίνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ομολόγησε τον κυβερνητικό σχεδιασμό «ούτε ένα ευρώ από το δημόσιο ταμείο»,είπε

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι η χρηματοδότηση των ΑΕΙ θα γίνεται κατά 80 % βάσει γενικών κριτηρίων και κατά 20 % βάσει ειδικών κριτηρίων, ιδιωτικοοικονομικών και ανταποδοτικών που συνάδουν με τη λογική της «αγοράς», αντιμετωπίζοντας το πανεπιστήμιο ως ανώνυμη εταιρία και με τιμωρητική λογική. Κριτής του, όπως είπε ο πρωθυπουργός η οικονομία !!! Όποιο ΑΕΙ δεν επιτύχει τους δείκτες επιτευγμάτων, που καθορίζονται από τον υπουργό Παιδείας, δεν θα λαμβάνει χρηματοδότηση. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση ενισχύει τις ανισότητες μεταξύ των ιδρυμάτων αποδυναμώνοντας τα περιφερειακά πανεπιστήμια και οδηγώντας τα σε «κλείσιμο» ή σε αναζήτηση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα.

Η συρρίκνωση και αποδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου που θα ενταθεί με τον παραπάνω τρόπο χρηματοδότησής του αποτυπώνεται και στην απόφαση αναστολής λειτουργίας των νέων τμημάτων των ΑΕΙ που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, με το άρθρο 33 αναστέλλεται επ΄ αόριστον η λειτουργία 37 νέων τμημάτων.

Μεταξύ αυτών των τμημάτων είναι ενδεικτικά το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Σχολής Διοίκησης και το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Αυτά τα τμήματα που συνδέονται με την παραγωγή και το κοινωνικό κράτος θεωρούνται περιττά από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτή η απόφαση δεν σέβεται την εκπαιδευτική κοινότητα και καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, αφού τα ίδια τα ιδρύματα είχαν προτείνει τη θεσμοθέτηση των συγκεκριμένων τμημάτων

Με το νομοσχέδιο, τροποποιείται ο νόμος για τους διορισμούς στην εκπαίδευση. Προβλέπεται ότι τα πτυχία που χορηγούνται από τα κολλέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού γίνονται δεκτά από το ΑΣΕΠ. Βάσει της ισχύουσας μέχρι σήμερα νομοθεσίας, οι απόφοιτοι κολλεγίων που δεν είχαν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ δεν είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για προσλήψεις εκπαιδευτικών. Είναι προκλητική και άδικη η εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολλεγίων με αυτά των αποφοίτων των πανεπιστημίων.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αγνοείται η ομόθυμη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών, ακόμη και της αντίστοιχης συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ. «Σποραδικές» αντιδράσεις τις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός.

Είναι προφανές, ότι αυτό σημαίνει καταστρατήγηση-παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι δημόσια.

Η ρύθμιση αυτή για επαγγελματική εξίσωση των αποφοίτων των κολλεγίων με τους αποφοίτους της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης αποτελεί «παράθυρο» για την περαιτέρω αποδυνάμωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, με την υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων «με όχημα την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων». Οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας των αποφοίτων των πανεπιστημίων και εμπορευματοποιεί το δημόσιο κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης και τον καθολικό χαρακτήρα του.

Συμπερασματικά, είναι προφανής η στόχευση του νομοσχεδίου. Επειδή δεν κατέστη δυνατή η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και η ταξική μονομέρεια της ΝΔ και της κυβέρνησής της επιχειρούν με τεχνάσματα την καταστρατήγησή του και εν τέλει την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης.