Γ.Παπαηλιού: “Η Πελοπόννησος Expo δεν πραγματοποιείται εν κενώ”

“Μπορεί να αποτελέσει προάγγελο για τη διοικητική ενοποίηση ολόκληρης της Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη;” αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο Αρκάς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:



Η έκθεση «Πελοπόννησος Expo» καλύπτει το σύνολο της γεωγραφικής Πελοποννήσου.

Μπορεί να αποτελέσει προάγγελο για τη διοικητική ενοποίηση ολόκληρης της Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη;

Η πλασματική ανάπτυξη του παρελθόντος που οδήγησε στη χρεοκοπία και τις «μνημονιακές» πολιτικές στηρίζονταν σε ένα σύστημα κανόνων και ρυθμίσεων, που είχε ως αποτέλεσμα τις μεγάλες κοινωνικές, περιφερειακές ανισότητες και την απαξίωση του δημόσιου βίου

Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα πρέπει και μπορεί να στηριχθεί στην παραγωγή, ιδίως στον πρωτογενή τομέα, στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, μέσω της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, συνδυαστικά με την τυποποίηση, την πιστοποίηση και τη μεταποίηση των αντίστοιχων προϊόντων, προς δημιουργία υπεραξίας, την οργάνωση της αποτελεσματικής προβολής και διάθεσής τους, την εξωστρέφεια και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών ειδικής μορφής και ήπιου χαρακτήρα.

Και όλα αυτά, στο πλαίσιο της μικρομεσαίας επιχείρησης και στη βάση της συλλογικότητας, της συνεργατικότητας, της συμμετοχής, των συνεργειών, με σκοπό τη δίκαιη διάχυση του παραγόμενου πλούτου στο σύνολο της πελοποννησιακής κοινωνίας

Η έκθεση «Πελοπόννησος Expo» έχει καθιερωθεί πλέον ως συλλογικός θεσμός της επιχειρηματικής κοινότητας ολόκληρης της Πελοποννήσου και όχι μόνον αυτής που περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια της (διοικητικής) Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μακάρι αυτό να αποτελέσει προάγγελο για τη διοικητική ενοποίηση ολόκληρης της Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη. Εν πάση περιπτώσει, το γεγονός, ότι τα επιμελητήρια της Πελοποννήσου συνεργάζονται, αποδεικνύει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος συνειδητοποιεί την ανάγκη συλλογικής επιχειρηματικής δράσης στο πλαίσιο του ενιαίου πελοποννησιακού χώρου.

Μέσω της έκθεσης «Πελοπόννησος Expo», η οποία συνιστά και σημαντικό βήμα συναλλαγών, αποτυπώνονται οι οικονομικές δραστηριότητες και η εξέλιξη της οικονομίας της Πελοποννήσου, καταγράφονται οι προτεραιότητες, οι πρωτοβουλίες και οι προοπτικές των οικονομικών φορέων, προβάλλονται η δημιουργία και τα έργα παραγωγικών προσπαθειών και εν τέλει αποδεικνύεται ο δυναμισμός της Πελοποννήσου ως συνόλου.

Η «Πελοπόννησος Expo» δεν πραγματοποιείται εν κενώ. Φέτος πραγματοποιείται μετά την έξοδο της χώρας από τα «μνημόνια» και την αυστηρή εποπτεία τον Αύγουστο 2018, γεγονός που αφήνει σημαντικά περιθώρια στις ελληνικές κυβερνήσεις να ασκήσουν τις δικές τους πολιτικές.

Η συστημική, οικονομική, κοινωνική και κρίση αξιών, που ο τόπος και οι πολίτες εδώ και χρόνια βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν, η χρεοκοπία της χώρας και οι «μνημονιακές» πολιτικές που ασκήθηκαν, αποτυπώνουν τα όρια και συνακόλουθα το τέλος ενός πρότυπου εικονικής ανάπτυξης. Η πλασματική ανάπτυξη στηρίζονταν σε ένα σύστημα κανόνων και ρυθμίσεων, που οδηγούσε σε κοινωνικές, περιφερειακές ανισότητες και στην απαξίωση του δημόσιου βίου.

Στην Πελοπόννησο, η ανάπτυξη μπορεί να λάβει «σάρκα και οστά», βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, της θέσης της, των εδαφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών, της παρθένας φύσης, του φυσικού κάλλους, της μυθολογίας, της ιστορίας, της λαϊκής παράδοσης, του λαϊκού πολιτισμού και του ισχυρού και ικανού ανθρώπινου δυναμικού, υψηλού επιστημονικού επιπέδου και εξειδίκευσης, το οποίο έχει ιδιαίτερους και στενούς δεσμούς με την πατρώα γη.

Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα προσδιορίζουν και τον χαρακτήρα του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος.

Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα πρέπει και μπορεί να στηριχθεί στην παραγωγή, ιδίως στον πρωτογενή τομέα, στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, μέσω της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, συνδυαστικά με την τυποποίηση, την πιστοποίηση και τη μεταποίηση των αντίστοιχων προϊόντων, προς δημιουργία υπεραξίας την οργάνωση της αποτελεσματικής προβολής και διάθεσής τους, την εξωστρέφεια και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών ειδικής μορφής και ήπιου χαρακτήρα.

Και όλα αυτά, στο πλαίσιο της μικρομεσαίας επιχείρησης και στη βάση της συλλογικότητας, της συνεργατικότητας, της συμμετοχής, των συνεργειών, με σκοπό τη δίκαιη διάχυση του παραγόμενου πλούτου στο σύνολο της πελοποννησιακής κοινωνίας .

Η «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική», που διαμορφώθηκε (και) βάσει των συμπερασμάτων των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, αυτού της Περιφέρειας Πελοποννήσου συμπεριλαμβανομένου, αναδεικνύει τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να πορευτεί η χώρα και η Πελοπόννησος τα επόμενα χρόνια.

Στο νέο περιβάλλον, η Πελοπόννησος χρειάζεται ανάπτυξη, με παραγωγικές δράσεις, καινοτομία και εξωστρέφεια, με υψηλή προστιθέμενη αξία για τα παραγόμενα προϊόντα και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, με τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας και με αξιόπιστο περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Ευθύνη όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων της Πελοποννήσου είναι, να κινηθούν με συλλογική δράση και συντονισμένα, προς την κατεύθυνση της προώθησης της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου, βάσει ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η περιφερειακή έκθεση «Πελοπόννησος Expo», ως χώρος προβολής ολόκληρης της Πελοποννήσου, αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ανάπτυξή της.

Προηγούμενο άρθροΣυνέδριο για τον πρωτογενή τομέα στην “Πελοπόννησος EXPO” (ph/vid)
Επόμενο άρθροΣτην περιφέρεια Πελ/σου παραχωρεί το ΥΕΘΑ τα στρατόπεδα Τρίπολης και Ναυπλίου