Γ.Παπαηλιού: “Με τη διαφορετική μεταχείριση των τραπεζικών στελεχών παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισονομίας”

“Με τη διαφορετική μεταχείριση των τραπεζικών στελεχών σε σχέση με άλλους που διαπράττουν το έγκλημα της απιστίας, παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισονομίας”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις «τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ……» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Μεταξύ άλλων ανέφερε τα παρακάτω:



Με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 του νομοσχεδίου προστίθεται, στη διάταξη του άρθρου 390 παρ. 1 Π.Κ., εδάφιο γ΄, με το οποίο προβλέπεται ότι αν το αδίκημα της απιστίας στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος, η δίωξη δεν ασκείται αυτεπαγγέλτως αλλά μόνον κατ΄ έγκληση που, όπως είναι γνωστό, συνοδεύεται από τρίμηνη προθεσμία υποβολής της (της έγκλησης).

Έτσι θεσπίζεται καθεστώς ασυλίας για τα τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται σε υποθέσεις απιστίας κατά τραπεζών, αφού αυτά δεν διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως, όταν διαπιστωθεί η ζημία που προκλήθηκε στην τράπεζα, αλλά μόνον μετά από έγκληση της ίδιας της τράπεζας, παρότι οι σχετικές υποθέσεις συνδέονται με το δημόσιο συμφέρον.

Κατ΄ αρχάς, εν προκειμένω τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας, αφού με τη διαφορετική μεταχείριση των τραπεζικών στελεχών σε σχέση με άλλους που διαπράττουν το έγκλημα της απιστίας, παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης.

Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι παντελώς ατεκμηρίωτη. Δεν αποσκοπεί στην «προστασία της οικονομικής ελευθερίας», όπως αναληθώς αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, αφού, η τέλεση του αδικήματος της απιστίας συνιστά κατάχρηση της οικονομικής ελευθερίας.

Η προσπάθεια της εκπροσώπου των τραπεζών, να στηρίξει την επιχειρηματολογία της (υπέρ της προτεινόμενης ρύθμισης), στη διάκριση δημοσίου-ιδιωτικού, ισχυριζόμενη ότι οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, παραγνωρίζει:

-) ότι οι τράπεζες έχουν κεντρικό ρόλο και κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην οικονομία

-) ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται χρήματα των πολιτών

-) ότι οι προκαλούμενες ζημίες στις τράπεζες σωρευτικά έχουν οδηγήσει σε επανειλημμένες ανακεφαλαιοποιήσεις, οι οποίες έχουνεπιβαρύνει τον ελληνικό λαό.

Μάλιστα, προκειμένου να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το σκοπό της ουσιαστικής καθιέρωσης ασυλίας για τα τραπεζικά στελέχη, με μεταβατική διάταξη προβλέπεται ότι εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες που «έχουν ανοίξει» χωρίς την υποβολή έγκλησης αφού υπό το προισχύσαν δίκαιο διώκονταν αυτεπαγγέλτως, (για πράξεις απιστίας για τις οποίες απαιτείται πλέον υποβολή έγκλησης) συνεχίζονται μόνον εάν ο δικαιούμενος, εν προκειμένω η τράπεζα, υποβάλει έγκληση, δηλώνοντας εντός 4 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου που θα ισχύσει εφεξής, ότι επιθυμεί την πρόοδό τους.

Αυτό στην πράξη σημαίνει καθιέρωση ασυλίας για τραπεζικά στελέχη που χορηγούσαν θαλασσοδάνεια-«δανεικά και αγύριστα» σε μέσα ενημέρωσης και κόμματα, για τα οποία εκδόθηκε πόρισμα Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και ήδη έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η χρεοκοπία της χώρας και οι εξ αυτής μνημονιακές πολιτικές οφείλονται και στο «τρίγωνο της διαπλοκής» (τις τράπεζες, τα μέσα ενημέρωσης και το κομματικό σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) που διασπάθισε δημόσιο χρήμα και στη συνέχεια οδήγησε σε αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.

Τελειώνοντας, να αναφερθεί ότι η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος – σε ανακοίνωσή της ομιλεί για «κίνδυνο ατιμωρησίας» και «κίνδυνο διεθνούς έκθεσης της χώρας», αφού ένα μεγάλο πλήθος υποθέσεων θα οδηγηθεί στο αρχείο – όπως επίσης και το σύνολο του νομικού κόσμου ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Προηγούμενο άρθροΚαταργούνται 33 τηλεφωνικές συνδέσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Επόμενο άρθροΠεριφέρεια Πελοποννήσου | Καθαρισμός και σήμανση μονοπατιών