Γ. Παπαηλίου: Όποιος μιλά για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο να ξέρει τι λέει! (vid)

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 21:31

Ολόκληρη η συνέντευξη του Προϊσταμένου του τμήματος Δομών Περιβάλλοντος

Τι είπε για την αποκατάσταση της χωματερής στο Πλάτωμα και για τις απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουνΓιατί χαρακτήρισε παράνομη την διαδικασία που ακολουθεί ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας -Δήμοι δημιουργούν νέες χωματερές δίπλα σε όσες αποκαθίστανται

Ανέφερε πως έχει την πληροφορία πως τα σκουπίδια του Δήμου Γορτυνίας θα πάνε στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφορικά με τα σκουπίδια και τις διάφορες δηλώσεις που γίνονται γύρω από το θέμα- με τελευταίες αυτές του Βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση-, ο Προϊστάμενος τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Παπαηλίου παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Μαρτίου, συνέντευξη τύπου (παρακολουθήστε τη ολόκληρη στο βίντεο, χωρίς καμία περικοπή).

Ο κ.Παπαηλίου αρχικά τόνισε πως συνέχεια γίνονται δηλώσεις αλλά κανείς δεν έχει κάνει μία πρόταση υλοποιήσιμη. Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως η αρμοδιότητα για την προσωρινή διαχείριση, βάσει του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ, που είναι του 2010, αφού ο καινούριος δεν έχει εγκριθεί, ανήκει στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας που ελέγχονται από το Κράτος και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα οι ίδιες υπηρεσίες έχουν και μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ την αρμοδιότητα για την αποκατάσταση των χωματερών που είναι υποχρεωτική , λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης και λόγω προστίμων.

Επεσήμανε πως αυτό συμβαίνει γιατί ο ΦοΣΔΑ δεν έχει οργανωθεί και δεν έχει διαχειριστική επάρκεια και για το λόγο αυτό γίνονται και οι Προγραμματικές Συμβάσεις με την Περιφέρεια.

Ο κάθε Βουλευτής θα πρέπει να ενημερώνεται από τις υπηρεσίες και δεν διαφωνεί κανένας πως υπάρχει πρόβλημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τα σκουπίδια” τόνισε ο κ.Παπαηλίου αλλά αναρωτήθηκε γιατί κανείς δεν ρωτά τους δήμους γιατί δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα τις προτάσεις που τους έχουν κάνει και τις λύσεις που τους έχουν δώσει (δεματοποιητές ή το τρίπτυχο διαλογή, κομποστοποίηση, δεματοποίηση υπολείμματος).

Κάθε λύση που ακολουθείται πρέπει να είναι σύμφωνη με τους νόμους και αυτό δεν ισχύει σε πολλές περιπτώσεις, όπως συμβαίνει και με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας για παράδειγμα”, δήλωσε ο κ.Παπαηλίου, ενώ συμπλήρωσε πως πολλοί δήμοι, όπως ο Δήμος Νεμέας, για παράδειγμα, ανοίγουν νέες χωματερές δίπλα σε όσες αποκαθίστανται, ενώ πολλοί δήμοι φέρνουν σκουπίδια σε χώρους που λειτουργούν σε άλλες πόλεις, όπως στην Τρίπολη, κάτι που είναι παράνομο.

Δεν έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια καμία πρόταση” συμπλήρωσε ο κ.Παπαηλίου και ζήτησε από τους δήμους να πουν πού πηγαίνουν τα σκουπίδια τους, αφού σε αυτούς οι δημότες πληρώνουν δημοτικά τέλη.

Ενημέρωσε, τέλος, πως σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης των χωματερών, ενώ για το Πλάτωμα σημείωσε πως υπάρχει ένα θέμα με τις απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει το έργο.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Παπαηλίου στο βίντεο.