Γ. Συνάνης από Μυτιλήνη: “Δεν μπορεί κανείς να κοιμηθεί ήσυχος – Αλλοπρόσαλλες κινήσεις από την κυβέρνηση” (ήχος)

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 11:48

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης στην εκπομπή “Επί της ουσίας” φιλοξενήθηκε το πρωί της Τετάρτης (12/02) ο  δημοσιογράφος από τη Λέσβο Γιάννης Συνάνης, ο οποίος μας μετέφερε την πραγματική εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και από την τοπική κοινωνία που μοιάζει με “καζάνι που βράζει’.

Ο κ.Συνάνης από το lesvosnews.gr μας περιέγραψε την κατάσταση στο νησί της Μυτιλήνης όπου εδώ και μήνες βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκρούσεις, απόπειρες βιασμών, μαχαιρώματα, φωτιές, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ένα νοσοκομείο να λειτουργεί στα όρια του μην μπορώντας να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσων ανθρώπων, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της καθημερινότητας, που έχει γίνει πλέον αβάσταχτη για τους ντόπιους.“Η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη. Κάνουμε τον σταυρό μας να μην πέσει κανένα κρούσμα κορονοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας, γιατί τότε θα σβήσει όλο το νησί”, τόνισε ο δημοσιογράφος, ενώ μιλώντας για την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων του νησιού, δήλωσε: “Μια γυναίκα πριν μέρες κοιμόταν στο σπίτι της, όταν άκουσε βήματα στα σκαλιά προς την κρεβατοκάμαρα της. Φώναξε γιατί νόμιζε, πως ήταν ο άντρας της. Λίγο μετά συνειδητοποίησε, πως ήταν ένας μετανάστης που κρατούσε ένα μαχαίρι. Άρχισε να ουρλιάζει με αποτέλεσμα ο μετανάστης – υπό τον φόβο μην τον πιάσουν –  να τραπεί σε φυγή”.

“Γίνονται αλλοπρόσαλλες κινήσεις από την κυβέρνηση”, υπογράμμισε στην συνέχεια ο κ.Συνάνης, ενώ χαρακτήρισε ως αστειότητες αυτά που ακούστηκαν περί πλωτών συνόρων.

“Είναι λυπηρό να βλέπεις και μητέρες για παράδειγμα με παιδιά να τα θηλάζουν, καθισμένες πάνω σε παλέτες με χαρτόνια για στρώμα”, ανέφερε ο δημοσιογράφος, δίνοντας και το στίγμα και των κακουχιών, που βιώνουν οι πρόσφυγες- μετανάστες, ενώ συμπλήρωσε: “Ο ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση πως πρέπει να εκκενωθεί άμεσα το ΚΥΤ στην Μόρια, γιατί υπάρχει κίνδυνος πανδημίας”.

Τέλος τόνισε, πως θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι επιτάξεις από την ενδοχώρα, αν η κυβέρνηση ήθελε όντως της αποσυμφόρηση των νησιών και όχι να δημιουργούνται και άλλες δομές στα νησιά.

Ακούστε τα όσα μας είπε: