Γέφυρα 2 | Με επιτυχία η ενημερωτική τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελ/σου

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 20:19

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου πραγματοποίησε, την Τετάρτη 21 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, μέσω της πλατφόρμας zoom ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα «Παρουσίαση του Νέου Προγράμματος Επιδότησης Επιχειρηματικών Δανείων – ΓΕΦΥΡΑ 2».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, Φώτης Κουρμούσης.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν τα παρακάτω θέματα

– Δικαιούχοι και κριτήρια επιλεξιμότητας.

– Διαδικασία αίτησης.

– Ποσοστά κρατικής επιδότησης διάρκειας 8 μηνών, ενώ τέθηκαν ερωτήματα από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν αρκετοί.

Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:
 Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.
 Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.
 Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φθάνουν μέχρι και το 90% της μηνιαίας δόσης.
 Επιδότηση δόσης μέχρι και το 80% για επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Η διαδικασία της αίτησης στο νέο πρόγραμμα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά, για οτιδήποτε ήδη υπάρχει διαθέσιμο σε βάσεις δεδομένων των δημόσιων και ιδιωτών πιστωτών.

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή Κρατικής επιδότησης είναι η πλήρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, τα οποία είναι ανάλογα του μεγέθους της επιχείρησης.

Αναλυτικότερα, τα κριτήρια αυτά παρουσιάζονται στους ακόλουθους πίνακες.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μία επιχείρηση για να λάβει την επιδότηση είναι 5:

1. Υποβολή αίτησης:
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπουργείου Οικονομικών ή της ενιαίας πύλης του Δημοσίου. Η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε την 5η Απριλίου 2021 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι και την 9η Μαΐου 2021.
Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της.

2. Έλεγχοι επιλεξιμότητας:
Διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη. Αντλούνται αυτόματα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του δημοσίου και των τραπεζών – διαχειριστών δανείων.

3. Έγκριση επιδότησης:
Εκδίδεται ηλεκτρονική Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης από την ΕΓΔΙΧ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα (email) ο οφειλέτης, ώστε να το γνωρίζει.

4. Συνεννόηση με τράπεζα ή διαχειριστή δανείων:
Ο οφειλέτης έρχεται σε επαφή με τους πιστωτές (τράπεζες ή διαχειριστές δανείων), με σκοπό να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

5. Καταβολή επιδότησης:

 Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης και πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Η καταβολή της 1ης δόσης της επιδότησης θα διενεργηθεί στις 31/5/2021.

 Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή διαχειριστή δανείου και πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Η ρύθμιση του δανείου θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 15/7/2021.

To δελτίο τύπου

Με μεγάλη συμμετοχή οικονομολόγων και επιχειρηματιών από την Πελοπόννησο διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠΕΣΠ) η τηλεδιάσκεψη με θέμα το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ΓΕΦΥΡΑ 2

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε κατά την ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠΕΣΠ) την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, με θέμα το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ΓΕΦΥΡΑ 2 που αφορά την συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή δόσεων επιχειρηματικών δανείων για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας covid-19.

 

Κεντρικός Ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κος Φ. Κουρμούσης ενώ συμμετείχαν επίσης η νομικός κα Μανωλάκου και ο οικονομολόγος κος Κούστογλου, συνεργάτες και στελέχη της ΕΓΔΙΧ του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι κάλεσαν τους επιχειρηματίες για χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου, επισημαίνοντας την καταληκτική ημερομηνία της 09ης Μαΐου 2021, για την υποβολή των αιτήσεων.

 

 

Τόσο ο κ. Κουρμούσης όσο και τα στελέχη από την ΕΓΔΙΧ εξήγησαν τις προϋποθέσεις ένταξης και τα κριτήρια επιλεξιμότητας για το πρόγραμμα Γέφυρα 2, τονίζοντας μάλιστα ότι υπολογίζεται ότι θα βοηθηθούν πάνω από 100.000 – 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλύπτοντας το μεγαλύτερο ποσοστό της δανειακής τους δόσης για ένα οκτάμηνο. Η διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, είναι θέμα λίγων ημερών ενώ βασική προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα αποτελεί η μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων για το έτος 2020 κατά ποσοστό τουλάχιστον 20%, σε σχέση με το έτος 2019.

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος δόθηκε χρόνος για ερωτήσεις, με τον Ειδικό Γραμματέα και τους συνεργάτες του να απαντούν και να δίνουν διευκρινίσεις σε δεκάδες ερωτήματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες. Ο κος Κουρμούσης προέτρεψε τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους http://www.keyd.gov.gr/covid19_gefyra2/ για να ενημερωθούν εκτενέστερα για οποιαδήποτε άλλη απορία προκύψει. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για το εν λόγω πρόγραμμα και από τα επιμέρους Επιμελητήρια της Πελοποννήσου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο κoς Παναγιώτης Κρητικός, Πρόεδρος του 11ου Παραρτήματος της ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Από το ΠΕΣΠ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κος Παναγιώτης Πιτσάκης, ο οποίος και συντόνιζε την τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος Ευάγγελος Ξυγκώρος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κος Φώτιος Δαμούλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κος Ιωάννης Παναρίτης και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κος Γεώργιος Δημητρόπουλος οι οποίοι ευχαρίστησαν τον κ Κουρμούση για την τόσο χρήσιμη και εποικοδομητική για τις επιχειρήσεις ενημέρωση. Τέλος, ο κος Πιτσάκης τόνισε ότι τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία δεν πρέπει να χάνονται από τους επαγγελματίες, ειδικότερα σε αυτές τις εποχές και ζήτησε την στήριξη του Ειδικού Γραμματέα για οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες, κάτι που ο κ. Κουρμούσης φυσικά εγγυήθηκε.