Γεφύρι Λαγκαδίων | Προσοχή, κυκλοφορούν μπαρούφες…

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 08:53

Γράφει ο Πάνος Β. Χουντής

Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο σήμα της τροχαίας. Απλά θέλω να ενημερώσω τους κατοίκους της Γορτυνίας και πιο πολύ τους Λαγκαδινούς, για κάποιες ανοησίες που διοτεχετευθησαν με ανεύθυνο και γελοίο τρόπο, για άμεσο κλείσιμο της Εθνικής οδού, με απρόβλεπτα αποτελέσματα πανικού, αναταραχής και δυσάρεστων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων! Μιλάμε για εργασίες που αφορούν το ταλαιπωρημένο γεφύρι στην ανατολικής εισόδου των Λαγκαδίων.Αυτές τις μέρες κολύμπησαν τα Λαγκάδια από μια μπαρούφα που διοχετεύτηκε στην κοινωνία των Λαγκαδίων, με την μορφή άσχετου ρεπορτάζ… Η συνταγή της γελοιότητας και της ανευθυνότητας.. Είναι δυνατόν να θεωρείται σοβαρό και έγκυρο κάποιο ρεπορτάζ όταν φωτογραφίζεις παπάδες και λαμπάδες και ξεκάρφωτα να σερβίρεις και την ανεύθυνη βλακεία ότι την Δευτέρα 13-νοε-2017, θα κλείσει ο δρόμος Τριπολεως-Πυργου, λόγω της κατασκευής γεφυριού ; Θέλετε να σας πω τί έγινε από αυτήν την ανεύθυνη μπαρούφα;

Χαμός, πανικός, αναταραχή αβεβαιότητα, φοβίες και γενικά μια αγχωμένη και φορτωμένη ατμόσφαιρα! Όλοι οι κάτοικοι προσπαθούσαν να δουν τι αντίκτυπο θάχει στην καθημερινότητα τους, το δήθεν ξαφνικό κλείσιμο της Εθνικής οδού για την κατασκευή του γεφυριού, αλλά και τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις του! Οι δε επαγγελματίες των Λαγκαδίων, έπαθαν δυνατό εγκεφαλικό επεισόδιο, διότι δεν είχαν προβλέψει σχέδιο για τις επιχειρήσεις τους σε ότι αφορά τις προμήθειες, τις παραγγελίες , τις μετακινήσεις , τις υποχρεώσεις, τις κρατήσεις και γενικά ήσαν απροετοίμαστοι και χωρίς καμία προεργασία ή ενημέρωση. Ξέρετε βέβαια ότι ο πανικός και η κοινωνική αναταραχή, είναι πολύ κακοί σύμμαχοι, απρόβλεπτα επικίνδυνοι και διώκονται ποινικά. Όταν δε προκύπτει και η περίπτωση απώλειας κερδών, από ακυρώσεις συμβολαίων ή κρατήσεων, τότε διεκδικούνται οικονομικές αποζημιώσεις.

Με το έκτακτο και ενυπόγραφο άρθρο μου, θέλω να καθησυχάσω μεν, αλλά και να ενημερώσω τους Λαγκαδινούς πολίτες, αλλά και τους Γορτύνιους ταξιδιώτες που διέρχονται οδικώς από τα Λαγκάδια, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο υπό κατασκευή γεφύρι, ποιες θάναι οι επόμενες φάσεις του έργου και ποιες διαδικασίες ζητάει ο νομοθέτης.

Το έργο σήμερα βρίσκεται στην φάση της κατασκευής που δείχνει η 2η φωτογραφία. Δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η σκυροδετήση του τοιχείου της νότιας πλευράς του γεφυριού, όπως φαίνεται στην 1η φωτογραφία και υπολείπεται η ολοκλήρωση της σκυροδέτησης του τοιχείου της Βόρειας πλευράς. Όταν ολοκληρωθούν τα 2 κάθετα πλευρικά τοιχεια, θα πέσει και ο οριζόντιος φορέας, επάνω στο υπάρχον παλιό γεφύρι, ώστε με τα πεζοδρόμια δεξιά και αριστερά, να υπάρχει ένα νέο γεφύρι διπλής κατεύθυνσης!

Σας τα περιέγραψα πολύ απλά για να ξέρουν οι πολίτες ποια θάναι η πορεία του έργου και ποιες θάναι οι μελλοντικές εργασίες. Άρα φαίνεται σαφέστατα ότι το τοιχείο της Βόρειας πλευράς, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ώστε να φτάσει όπως το νότιο, στο ύψος του σημερινού οδοστρώματος. Είναι δε αυτονόητο ότι για να γίνει η σκυροδέτηση του οριζόντιου φορέα, θα πρέπει να κλείσει η διέλευση των οχημάτων της Εθνικής οδού Τριπ-Πυργου, για κάποιο χρονικό διάστημα. Άρα θα πρέπει να γίνει μια κυκλοφοριακή παράκαμψη του γεφυριού.

Θα σας ενημερώσω πολύ απλά, κάτω από ποιες προϋποθέσεις γίνεται μια παράκαμψη και μάλιστα όταν αφορά τμήμα της Εθνικής Οδού. Ο ανάδοχος του έργου καταθέτει την μελέτη κάποιας προτεινόμενης κυκλοφοριακής προσωρινής λύσης, με την δέουσα κυκλοφοριακή και πληροφοριακή σήμανση. Η προτεινόμενη παράκαμψη εγκρίνεται από την τροχαία μαζί με τις υποχρεωτικές πληροφοριακές πινακίδες, για την ασφαλή και εύκολη κυκλοφορία των οχημάτων. Αφού εγκριθεί από την Τροχαία η προτεινόμενη παράκαμψη, βγαίνει επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης που θα ενημερώνει με δελτίο τύπου, σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, την ημερομηνία που θα κλείσει η εθνική οδός και την εγκεκριμένη προτεινόμενη κυκλοφοριακή λύση για την διέλευση των οχημάτων από τα Λαγκάδια.

Έτσι οι απλοί πολίτες, οι υπηρεσίες και οι επαγγελματίες να λάβουν τα μέτρα τους και τις προσωρινές προετοιμασίες που θα πρέπει να κάνουν για τις επόμενες μέρες ,όταν θα εφαρμοστεί η εγκεκριμένη και απαραίτητη για την κατασκευή του έργου, παράκαμψη! Νομίζω σας έγινε αντιληπτό ότι δεν είναι καθόλου απλό το πρόβλημα που λέγεται παράκαμψη στην συγκεκριμένη εργολαβία . Φυσικά δεν προσφέρεται για την ανεύθυνη εμπορία πανικού και σχολίων φτηνού εντυπωσιασμού. Δεν είναι καθόλου απλό το να κλείνεις με το έτσι θέλω και οπότε γουστάρω την Εθνική οδό.

Εκείνο όμως που είναι πολύ απλό, είναι να ξεχωρίζετε την υπεύθυνη ενημέρωση από την επικίνδυνη γελοιότητα. Την σοβαρότητα από τον φτηνό και ανεύθυνο πανικό. Την ανώνυμη ασχετοσύνη από την ενυπόγραφη άποψη.. Τί δεν κατάλαβες;

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στην ενότητα ΑΠΟΨΕΙΣ του παρόντος ιστοχώρου, δημοσιεύονται αυτούσια και εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης ή της ΔΕΠΕ Τρίπολης.