Γευστική βασιλόπιτα…made in Τρίπολη!

Λίγες ώρες πριν μας αποχαιρετίσει οριστικά το 2013 και παραχωρήσει τη θέση του στο 2014, έτος το οποίο όλοι ευχόμαστε να είναι καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο από το προηγούμενο, οι νοικοκυρές έχουν αρχίσει να «ξεθάβουν» τους τσελεμεντέδες και τις διάφορες συνταγές μαγειρικής, προκειμένου να παρασκευάσουν την καθιερωμένη βασιλόπιτα, ώστε να είναι έτοιμη για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.



Η Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, σεβόμενη την παράδοση, σας παρουσιάζει τη συνταγή μιας αυθεντικής Τριπολιτσιώτικης βασιλόπιτας, με τη βεβαιότητα ότι θα τη βρείτε απολαυστική. Για τα υλικά θα χρειαστείτε:

– 0,5 κιλό ζάχαρη

– 640 γραμμ. αλεύρι

– 300 γραμμ. γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι

– 6 αυγά

– 180 γραμμ. βούτυρο

– ξύσμα και χυμό από πορτοκάλι και ξύσμα από λεμόνι

– 1,5 κουτ. γλυκού Baking Powder

– 1 πιατελάκι αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Σ’ ένα μπολάκι χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια από τα αυγά σε μαρέγκα και το βάζουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, σ’ ένα άλλο μπολ, χτυπάμε μαζί τους κρόκους και τη ζάχαρη, προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο, το γάλα (ή το γιαούρτι), το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά, ώσπου το μίγμα να ομογενοποιηθεί και ρίχνουμε μέσα και τη μαρέγκα (αν διαπιστώσετε ότι το μίγμα αρχίζει να «σφίγγει», ελλατώστε τα αμύγδαλα). Ανακατεύουμε και το απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί Νο 32. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς (ανάλογα με τη συσκευή) και ψήνουμε για περίπου 20′-25′ πάνω-κάτω και ύστερα για άλλα 15′-20′ μόνο κάτω, για να μην σκάσει η πίτα. Προς το τέλος του ψησίματος, «τεστάρουμε» τη ζύμη μ’ ένα πηρούνι με το οποίο την τρυπάμε και αν βγει καθαρό, σημαίνει ότι είναι έτοιμη.

Αφήνουμε την πίτα να «σταθεί» για 5′ και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή απλώνουμε γλάσο βανίλιας: Σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε 250 γραμμ. βανίλια γλυκό (το γνωστό «υποβρύχιο») και κατόπιν ρίχνουμε 1 ασπράδι αυγού μαρέγκα και 2-3 σταγόνες λεμόνι. Ανακατεύουμε απαλά, περιχύνουμε την πίτα (ή απλώνουμε μ’ ένα πινέλο σιλικόνης) και το αφήνουμε να σκληρύνει. Μ’ ένα κορνέ (ή με ό,τι άλλο μας βολεύει) με ρευστοποιημένη κουβερτούρα γράφουμε το 2014 και με το ίδιο υλικό διακοσμούμε (προαιρετικά) την πίτα γύρω-γύρω.

Καλή επιτυχία, καλή απόλαυση, χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!

Προηγούμενο άρθροΕορταστική εκδήλωση στο ΚΑΠΗ με κάλαντα, κρασάκι και ευχές για το 2014! (vids, ph)
Επόμενο άρθροΣυγκέντρωση των κατοίκων της ΔΕ Βαλτετσίου στην Ασέα για τα απορρίμματα
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5