Για ακόμη μία φορά δεν συζητήθηκε από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων η επανεκκίνηση του αθλητισμού

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021 22:56
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με την υφιστάμενη κατάσταση σε πολλά μέρη της Ελλάδας σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και την αυξητική τάση που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία, γνωστοποίησε ότι δεν συζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων το θέμα επανεκκίνησης του αθλητισμού.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν το να ανοίξει ακόμη η συζήτηση για την επανεκκίνηση του υπόλοιπου αθλητισμού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα με την βελτίωση της εικόνας, θα υπάρξουν νέα για τον αθλητισμό.Αναλυτικά όσα τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για το θέμα του αθλητισμού στη σημερινή ενημέρωση έχουν ως εξής:

«Κλείνοντας πρέπει να σημειωθεί ότι λόγο της επιδημιολογικής εικόνας σε όλη την επικράτεια και λόγω της διεξοδικής συζήτησης που έγινε για την κάθε περιοχή στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, δεν συζητήθηκαν άλλα θέματα, ούτε και αιτήματα των διαφόρων Υπουργείων όπως και αυτά του Υφυπουργείου Αθλητισμού που αφορούσαν στην επανεκκίνηση περισσοτέρων αθλητικών και όχι μόνο δραστηριοτήτων.

Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τον προβληματισμό και τις επιπτώσεις οικονομικές, αγωνιστικές αλλά και ψυχολογικές στον ερασιτεχνικό αθλητισμό που αποτελεί μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας. Ζητούμε όμως υπομονή! Ελπίζουμε να έχουμε καλύτερη εικόνα τις προσεχείς ημέρες και να μπορέσουμε έχουμε νέα για την αθλητική οικογένεια της χώρας μας.

Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι αποφάσεις για το άνοιγμα ή μη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων είναι μια πολύπαραγοντική εξίσωση. Η όποια απόφαση δεν στηρίζεται σε εμμονικά σύνδρομα, ούτε στελεχών της Κυβέρνησης, ούτε των Επιδημιολόγων. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το όποιο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, επιδρά αυξητικά στην κινητικότητα. Το λεγόμενο “mobility”. Όσο δε μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο για περαιτέρω διασπορά και εξάπλωση του ιού. Γιατί κινητικότητα σημαίνει επαφές. Λίγες, πολλές, αραιές, πυκνές, παρ’ όλα αυτά επαφές!

Άρα το ζήτημα δεν είναι να ανοίξει κάτι εφαρμόζοντας όλα τα Υγειονομικά πρωτόκολλα. Εξ’ άλλου κανείς δεν υποστηρίζει ένα άνοιγμα χωρίς πρωτόκολλο. Το ζήτημα είναι εάν το άνοιγμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, αυξάνει την κινητικότητα, αλλά και πως επιβαρύνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και πως αυξάνει το ρίσκο της διασποράς. Άρα χρειάζεται υπομονή, επιμονή, προσπάθεια στην αντίληψη για την εξέλιξη της πανδημίας και όχι κραυγές, αναθέματα και ακραίες προσεγγίσεις.

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί τα δεδομένα και ακολουθεί τις προτάσεις – αξιολογήσεις των κορυφαίων Επιδημιολόγων της χώρας. Για τη μεγαλύτερη εικόνα η Υγειονομική κατάσταση των συμπολιτών μας, προέχουν των πάντων. Εξ’ άλλου όπως όλοι γνωρίζουμε, μοναδικό κριτήριο για κάθε απόφαση είναι τα δεδομένα. Αυτά υπαγορεύουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και τα στοιχεία από άλλες χώρες δείχνουν ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Ξέρουμε ότι ύστερα από 11 μήνες προσπάθειας, όλοι μα όλοι έχουμε κουραστεί. Δίνουμε όμως όλος ο κόσμος μια διαρκή «μάχη». Δεν είναι εύκολο. Φαίνεται όμως ήδη «φως», καθώς η έναρξη των εμβολιασμών μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας. Χρειάζεται να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας υπομονή και επιμονή για να παραμείνουμε ασφαλείς μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία».