Για ερήμωση της Αρκαδίας και μηδενική επισκεψιμότητα μιλούν οι εστιάτορες

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 10:47
Φωτο αρχείου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εστιατόρων Αρκαδίας συνήλθε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2019 με διάφορα θέματα προς συζήτηση για τον κλάδο. Τα κυριότερα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1. Αντικαπνιστικός Νόμος για τα καταστήματα εστίασης
2. Πνευματικά δικαιώματα
3. Ανάπτυξη της περιοχής μας και εισροή ξένων επισκεπτώνΌσον αφορά τα πρώτα δύο θέματα, η θέση του συλλόγου μας δεν μπορεί να παρεκκλίνει από αυτή που συνάδει με τη τήρηση της νομιμότητας.

Πλην όμως, σε ότι αφορά στο θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων – όπου με την δημιουργία δύο Ο.Σ.Δ.., οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν τα διπλάσια σε σχέση με το παρελθόν – αποφασίστηκε ότι θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις-κινητοποιήσεις, και σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους συλλόγους των όμορων νομών, έτσι ώστε να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Το θέμα όμως που απασχόλησε ιδιαιτέρως το Δ.Σ. και μετά από έντονες διαμαρτυρίες συναδέλφων του χώρου μας, είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή μας και ιδιαίτερα η πρωτεύουσα του νομού μας η Τρίπολη.

Μηδενική επισκεψιμότητα και ερήμωση είναι οι λέξεις που ταιριάζουν στο να αποτυπώσουν την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε!

Η κατάσταση είναι άκρως δραματική και παρακμιακή.

Η Τρίπολη πλέον από τις πρώτες απογευματινές ώρες μετατρέπεται σε πόλη φάντασμα. Η κατάσταση αυτή είναι μια πικρή πραγματικότητα που είναι άλλωστε και μετρήσιμη με στοιχεία ξεκάθαρα.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ όπου η πληρότητα των καταλυμάτων που βρίσκονται στην Αρκαδία κατά τα έτη 2014 έως και 2017 κυμαίνεται στο 12,5%.

Διανυκτερεύσεις επισκεπτών για το 2017 είχαμε στην Αρκαδία περίπου 111.000. Αντίστοιχες των όμορων νομών είναι: Στην Κορινθία 728.000, στη Λακωνία 344.00, στη Μεσσηνία 835.000 και τέλος για την Αργολίδα 1.028.000!

Με βάση την ίδια μελέτη το 2016 και 17, κάθε μέρα τα Μουσεία της Αρκαδίας τα επισκέπτονται περίπου 19 άτομα και τους Αρχαιολογικούς χώρους μόλις 9! Και τα νούμερα αυτά θεωρούνται ανοδικά σε σχέση με παρελθόντα έτη με λιγότερους από 3 επισκέπτες την ημέρα.

Με τον οδικό άξονα Αθήνας-Καλαμάτας τα αυτοκίνητα περνούν μόνο έξω από την πόλη.
Δεν εισέρχονται επισκέπτες και το χειρότερο δεν έρχονται να μείνουν τουρίστες.

Ως προς το Πανεπιστήμιο δε και τους φοιτητές, κυκλοφορούν ελάχιστοι, διότι προφανώς οι περισσότεροι παρακολουθούν εξ αποστάσεως.

Αποφασίστηκε η παύση της λειτουργίας του 11ου Συντάγματος Πεζικού και η λειτουργία της 124 Πτέρυγας Μάχης τίθεται υπό συζήτηση από τους αρμοδίους.

Κλείνουν διάφορες υπηρεσίες (Τελωνείο, Αστυνομικά Τμήματα Λεβιδίου και Σταδίου), κλείνουν καταστήματα τραπεζών (Τρίπολη, Τρόπαια), κλείνουν οι μονάδες του Λιγνιτικού Κέντρου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και πολλά άλλα.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.

Οι επιχειρηματίες ζητάμε έργα πνοής, για το τόπο μας, για τις επιχειρήσεις μας αλλά και για τους πολίτες που εργάζονται σε αυτές.

Θέλουμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους στα καταστήματα μας και δεν θέλουμε να προβούμε σε απολύσεις!

Για πόσο όμως ακόμα θα αντέχουμε;

Ενόψει των εκλογών, παρακαλούμε τους υποψηφίους να καταθέσουν τα σχέδια τους με σκοπό την πραγματική ανάπτυξη και να υπάρξουν από τη μεριά τους επίσημες δεσμεύσεις, γραπτώς.

Δεσμεύσεις που δεν θα μείνουν μόνο στα λόγια αλλά θα υλοποιηθούν και θα προσελκύσουν ξένο κόσμο!

Εμείς συμβουλευτικά προτείνουμε:

1. Να οριστικοποιηθεί άμεσα η ίδρυση κι άλλων σχολών στην περιοχή.

2. Η Τρίπολη να γίνει κέντρο Διοικητικών Υπηρεσιών για να εξυπηρετείται όλη η Περιφέρεια.

3. Να αναβαθμίσουμε τον Θρησκευτικό Τουρισμό στη περιοχή μας!

Υπάρχουν θρησκευτικοί θησαυροί στην Αρκαδία, από τη Γορτυνία το Κρυφό σχολειό μέχρι τη Μεγαλόπολη στην Αγία Θεοδώρα τη Βάστα και από τη Μεγαλόπολη μέχρι τον Άγιο Πέτρο και τη Μαλεβή, το Λεωνίδιο την Έλωνα, την Αρτοκωστά, τη Λουκού και καταλήγουμε στη Τρίπολη τις Βάρσες, την Επάνω Χρέπα και τη Νεστάνη! Άγιον Όρος της Πελοποννήσου μας προσφωνούν και εμείς δεν το εκμεταλλευόμαστε!

4. Η Τρίπολη και η περιφέρεια της, να γίνει ελκυστικός προορισμός για τον επισκέπτη και αναφορικά με την Ιστορία της Επανάστασης. Να υλοποιηθεί άμεσα η πρόταση για το Μουσείο του αγώνα και να συνδεθεί με μια σειρά άλλα Ιστορικά μνημεία. Η ελκυστικότητα βέβαια, δεν προκύπτει από ένα μόνο έργο, αλλά από ένα εμπεριστατωμένο business plan βιωσιμότητας που θα αφορά συνολικά τη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας (Καταλύματα, Πρόσβαση, Μουσεία, Αξιοθέατα, Δημόσιες Υπηρεσίες, κλπ).

5. Πραγματοποίηση συνεχών δράσεων για προσέλκυση επισκεπτών (Συνέδρια, Εκθέσεις, Καρναβάλι στη Τρίπολη, Αναβάθμιση του Πάσχα, Φεστιβάλ Μαγειρικής και σε συνεργασία με τον σύλλογο μας, Προώθηση τοπικών προϊόντων, Γευσιγνωσίες, Θεματικές ημερίδες κλπ).

6. Να γίνει σύνδεση της Τρίπολης και των γύρω περιοχών με Φυσικό Αέριο
Ο Σύλλογος μας κατόπιν όλων αυτών, αναμένει τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις δεσμεύσεις των μελλοντικών θεσμικών αρχόντων του τόπου μας και θα επανατοποθετηθεί.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Κεκετσίδης

(Δελτίο τύπου)