Για master plan Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών μίλησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος

Πηγή Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” εξηγεί ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν “δεν έγινε για να λυθούν επιτόπου όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Έγινε διότι με έναν δύσκολο γείτονα, όπως η Τουρκία, είναι καλύτερο να κρατάς διαύλους επικοινωνίας παρά να κλείνεσαι στο καβούκι σου”.

Σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει τις συμμαχίες της ενώ η Τουρκία “με τις κινήσεις της τείνει να απομονωθεί” και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση διαμηνύει προς ολες τις κατευθύνσεις ότι “δεν παραιτούμαστε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπως έχει δηλώσει από την πλευρά της και η Κυπριακή Δημοκρατία”.



Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που κάνει πράξη την απολιγνιτοποίηση και προσθέτει ότι στα μέσα του 2020 θα παρουσιαστεί ένα master plan Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας.

Μιλά επίσης για τους κυβερνητικούς στόχους σε σχέση με τις ΑΠΕ που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της συμμετοχής τους στο 35% της κατανάλωσης ενέργειας, μέχρι το 2030, έναντι 17% σήμερα και της συμμετοχής τους τουλάχιστον στο 60% της ηλεκτροπαραγωγής έναντι αρχικού στόχου 56%.

Αναφέρει οτι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που παρουσιάστηκε, προβλέπει πράσινες ενεργειακές επενδύσεις της τάξης των 44 δισ. ευρώ ενώ, μεταξύ άλλων, “μόνο από την πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορούν να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας έως το 2030”.

Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι αφού η κυβέρνηση διασφάλισε την βιωσιμότητα της ΔΕΗ, θα επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό της “με ένα νομοσχέδιο που νοιάζεται και για την ΔΕΗ και για τους καταναλωτές και φορολογούμενους”.

Χαρακτηρίζει την ΛΑΡΚΟ ως “το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε μετά την ΔΕΗ” προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά και δίκαια αυτό το θέμα δεκαετιών στοχεύοντας συνολικά “σε μια λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζόμενους”.

Τέλος, ερωτηθείς αν η ΝΔ άλλαξε στάση στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι δεν υπάρχει “καμία αλλαγή στάσης” υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ “είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι μετά την κύρωσή της από την Βουλή αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου που η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί” και πρόσθεσε ότι “στόχος μας είναι με το πλεονέκτημα της συμμετοχής μας στην ΕΕ να αμβλύνουμε τις αρνητικές πτυχές της”.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΣε εξέλιξη οι έρευνες για την υπόθεση ανθρωποκτονίας στην Κορινθία
Επόμενο άρθροΕκπαιδευτικό σεμινάριο τη Δευτέρα στη Δημητσάνα