Για πρώτη φορά εκτίθενται οι Κούροι της Τενέας στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου (vid, ph)

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 22:48

«Όλη η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα μουσείο», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εγκαινιάζοντας τις νέες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου, που φιλοξενούν τους δίδυμους Κούρους της Τενέας, που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ολόκληρη η χώρα είναι ένας τόπος που στα σπλάχνα του κρύβει χιλιετίες ιστορίας και επεσήμανε ότι, «κάθε πόλη με το κάθε δικό της μουσείο και τον κάθε δικό της αρχαιολογικό χώρο καλείται κατά την γνώμη μου να καταστήσει το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο σύγχρονο δημιούργημα».Ακόμη ο κ. Μπαλτάς επαίνεσε το έργο της ομάδας των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας για το έργο που έχουν επιτελέσει και τόνισε ότι ο πολιτισμός αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την χώρα μας.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, στην ομιλία του ανέφερε ότι, η Περιφέρεια επενδύει στον χώρο του πολιτισμού και υπογράμμισε ότι έχει εντάξει και χρηματοδοτήσει έργα που ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε πως έχει συνδράμει οικονομικά τις υπηρεσίες της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, για τις δράσεις που έχουν αναπτύξει με 600 χιλιάδες ευρώ, ενώ σημείωσε πως ο πολιτισμός πρέπει να αρχίσει να αποδίδει και να ενταχθεί στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης της Κορίνθου και ζήτησε ευθέως από τον υπουργό Πολιτισμού την ανέγερση νέου σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου για να προβληθούν και αναδειχτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

Επιπλέον, ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή των δίδυμων Κούρων της Τενέας και δήλωσε στον υπουργό ότι ο δήμος Κορινθίων θα συγχρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του φωτισμού στην Ακροκόρινθο.

Στα εγκαίνια των νέων αιθουσών του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου παρέστησαν ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, οι βουλευτές Μαρία Θελερίτη, Γιώργος Ψυχογιός, Γιώργος Τσόγκας και Χρήστος Δήμας, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, η γενική γραμματέας Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Καλαντζής, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και πλήθος κόσμου από όλη την Κορινθία.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνει εκτός των Κούρων της Τενέας, ευρήματα από τις κώμες και τα ιερά της Κορινθίας και σπουδαία αγάλματα και προτομές, από τον παρακείμενο ναό του Απόλλωνα, αλλά και ψηφιδωτά από επαύλεις της ρωμαϊκής περιόδου

Δείτε βίντεο με αποσπάσματα από τις ομιλίες και φωτογραφικό υλικό: