Για πρώτη φορά η Κύπρος στην 50ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου – Συμμετέχει και η Ελλάδα

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019 11:51
Φωτο: pontosnews

Μισό αιώνα ζωής εορτάζει φέτος η 50ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, που από τις 22 Ιανουαρίου, που θα την εγκαινιάσει ο ίδιος ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των εκδοτικών οίκων όλου του αραβικού κόσμου αλλά και της Μέσης Ανατολής, ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αίγυπτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 50ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, όπου πάντοτε η Ελλάδα δίνει το δυναμικό της παρών, συμμετέχει για πρώτη φορά και η Κύπρος.



Μάλιστα, για φέτος, η Ελλάδα, επέλεξε να θέσει ως θέμα του περιπτέρου της, τα εγχειρίδια διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας για τους ξένους, για να γίνουν γνωστά στις δεκάδες χιλιάδες των επισκεπτών που θα έρθουν να γνωρίσουν την έκθεση στο νέο Εκθεσιακό Κέντρο στην περιοχή του Νέου Καΐρου.

Για τον σκοπό αυτό, έρχονται από την Ελλάδα δύο εκπρόσωποι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και ο υπεύθυνος των εκδόσεων εγχειριδίων διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας του εν λόγω Ινστιτούτου κ. Παναγιώτης Ανδρέου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις 6 Φεβρουαρίου σε μία εκδήλωση στο περιθώριο της έκθεσης για την Ελληνική γλώσσα.

Πρόκειται για ένα φόρο τιμής εκ μέρους και της Αιγύπτου στην ελληνική γλώσσα, που τρεις μέρες αργότερα εορτάζεται η διεθνής της ημέρα, και την οποία εκδήλωση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη βοήθεια της Διευθύντριάς του στην Αλεξάνδρεια, κας Σταυρούλας Σπανούδη.

Στην εκδήλωση αυτή, αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι καθηγητές των αιγυπτιακών πανεπιστημίων που διδάσκουν στα Ελληνικά Τμήματα στην Αίγυπτο, και για αυτό, η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για να φανεί η πραγματική διείσδυση της ελληνικής γλώσσας στον πανεπιστημιακό χώρο στη Χώρα του Νείλου.

Από την πλευρά της, η Κύπρος, που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην 50ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, θα εστιάσει στο περίπτερό της σε εκδόσεις που αφορούν στη λογοτεχνία, την ιστορία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό της.

Να σημειωθεί ότι στο κυπριακό περίπτερο, θα είναι έντονη η συμβολή και η στήριξη – παρουσία της κυπριακής παροικίας που ζει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, συμπεριλαμβάνεται και η ομιλία ενός από τους πιο διακεκριμένους διερμηνείς αραβικής γλώσσας, του κ. Σαμουήλ Μπισάρα, ενός Αιγυπτιώτη που βλέπουμε πάντοτε στο πλευρό των ηγετών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και αραβικών χωρών, στην υπηρεσία της διερμηνείας, και ο οποίος θα κληθεί στις 27 Ιανουαρίου να μιλήσει με θέμα «Η Αίγυπτος στο έργο του Κ. Π. Καβάφη».

Στο Χρυσό Ιωβηλαίο της, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, έχει επιλέξει ως τιμώμενο οργανισμό τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ