Γιάννης Τρουπής: «Κρίσιμες στιγμές βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επαγγελματίες» (+vd)

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 15:39
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας από τον κορωνοϊό συνεχίζουν να είναι εμφανείς σε όλους τους τομείς της ζωής μας και αυτό δυστυχώς δεν παύει να αποτελεί δυστυχώς εξαίρεση και στο χώρο της οικονομίας και ειδικότερα στον επιχειρηματικό κόσμο και τους επαγγελματίες, που εδώ και καιρό πλήττονται με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Με αφορμή την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τις πρωτοβουλίες της πολιτείας στην προσπάθεια ανακούφισης όσο γίνεται τον επαγγελματιών από τις οικονομικές επιπτώσεις, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης βρέθηκε την Παρασκευή 16/01 στο Επιμελητήριο Αρκαδίας και μίλησε με τον Πρόεδρό του, κ. Γιάννη Τρουπή.

Ο κ. Τρουπής σχολίασε τα μέτρα της πολιτείας που έχουν παρθεί προκειμένου να ενισχύσουν τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επαγγελματίες, μας μετέφερε την «εικόνα» που επικρατεί στο Νόμο μας σε επίπεδο επιχειρήσεων, ενώ έγινε αναφορά σε κάποιες δράσεις και ενέργειες του Επιμελητηρίου Αρκαδίας που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να ανακάμψουν το επόμενο κρίσιμο είναι αλήθεια διάστημα από την πανδημική κρίση.Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ώρες πριν δοθεί τελικά το «πράσινο φως» για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και κάποιων συγκεκριμένων κλάδων επιχειρήσεων ώστε και με περιορισμούς. Μια εξέλιξη που βάσει των όσων αναφέρθηκαν, θα σχολιαζόταν θετικά από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

«Ορθή η επιλογή της πολιτείας για απαλλαγή ενοικίου από τις επιχειρήσεις»

Αρχικά ο κ. Τρουπής υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κρίσης που βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος λέγοντας ότι «αυτό που ο επιχειρηματίας στην Ελλάδα ζει είναι μια τραγωδία. Κάθε εβδομάδα που διανύουμε με τις επιχειρήσεις κλειστές, είναι και μια παράγραφος από βιβλία που στο μέλλον θα γραφτούν για την κρίση αυτή που βιώνουμε. Για μένα προσωπικά είναι ένας Παγκόσμιος πόλεμος που έχει μετατρέψει τον επιχειρηματία ένα μπαλάκι, καθώς δεν γνωρίζει που πατάει και που βρίσκεται με τη συσσώρευση υποχρεώσεων και χρεών».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο μέτρο της πολιτείας να απαλλάξει τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή το προηγούμενο διάστημα από την καταβολή ενοικίου, ο κ. Τρουπής σχολίασε ότι το μέτρο είναι θετικό και λογικό, καθώς ο επιχειρηματίας δεν επέλεξε αλλά έλαβε εντολή να κλείσει. Πρόσθεσε ότι πολύ ορθά η Κυβέρνηση αποφάσισε να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από την καταβολή ενοικίου, αλλά παράλληλα και να μεριμνήσει για την αποζημίωση των ιδιοκτητών των ακινήτων και των εκμισθωτών.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει με την διαρκή αλλαγή δεδομένων και αποφάσεων σε μέτρα από την πολιτεία, με το άνοιγμα και κλείσιμο των επιχειρήσεων και το φαινόμενο του «ακορντεόν», μόνο καλό δεν κάνει στις επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους και δυσκολεύονται να πωλήσουν τα εμπορεύματά και προϊόντα τους. Ο κ. Τρουπής είπε ότι η αγωνία είναι μεγάλη καθώς όλοι περιμένουν την άνοιξη με την  ελπίδα οι συνθήκες να είναι αρκετά καλύτερες, με σκοπό να «ρεφάρουν» ως ένα ποσοστό οι επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι «είναι μια περίοδος η οποία έχει εγκλωβίσει τον επιχειρηματία, τον έχει ψυχολογικά ρίξει πολύ χαμηλά, αφήνει κοινωνικά κατάλοιπα και σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυστοκίες και τον ψυχολογικό πόλεμο που δέχεται ο επιχειρηματίας για τις υποχρεώσεις που του συσσωρεύονται, είναι μια κατάσταση πολύ δύσκολη».

«Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα ανακούφισης από την Πολιτεία αλλά δεν αρκούν»

Σχετικά με το ποιες θα πρέπει να είναι οι ενέργειες και οι κινήσεις στήριξης των επαγγελματιών και επιχειρηματιών ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου σχολίασε ότι η Πολιτεία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση με τα μέτρα που παίρνει, ωστόσο εκτιμά ότι δεν αρκούν. «Χρειάζονται και άλλα μέτρα στήριξης» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Τρουπή, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η στήριξη της Πολιτείας να έχει τη μορφή «επιδότησης και μη επιστρεπτέας προκαταβολής».

Η μεγάλη προσπάθεια σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας θα πρέπει να εστιαστεί στο πως θα αποφευχθούν τα λουκέτα σε επιχειρήσεις με το άνοιγμα των αγορών στην μετά κορωνοϊού εποχή.

Αίτημα που έτυχε ανταπόκρισης για το θέμα των επιταγών

Ο κ. Τρουπής σε ότι αφορά τις δράσεις του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και συνολικότερα των Επιμελητηρίων ανέφερε ότι τα αιτήματα και οι τάσεις τους να βοηθήσουν είναι αυτονόητο ότι θα κινηθούν υπέρ της επιχειρηματικότητας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ένα πρωταρχικό αίτημα ήταν και αυτό για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που είχαν κλείσει μετά από κρατική εντολή σε ότι αφορά τις πληρωμές επιταγών και συναλλαγματικών. Ένα αίτημα που εισακούστηκε από την κεντρική πολιτική σκηνή, αφού αναμένεται νομοθετική ρύθμιση σε ότι αφορά τις επιταγές.

Γι’ αυτό το θέμα επίσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου σχολίασε ότι «η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι σημαντική για τις πληγείσες επιχειρήσεις προκειμένου να διευκολυνθούν στην προσπάθεια αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί και το χάσμα που δημιουργείται με την μη καταβολή των χρημάτων στις επιχειρήσεις που δεν είναι άμεσα πληττόμενες αλλά έχουν την ανάγκη ρευστότητας».

Εποικοδομητική σχέση των Επιμελητηρίων με την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ο κ. Τρουπής σχολίασε επίσης και την εποικοδομητική σχέση των Επιμελητηρίων και ειδικότερα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός της αύξησης των χρημάτων που θα διατεθούν σε επίπεδο Περιφέρειας στις πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς από το ποσό των 12.000.000 ευρώ, έχουν αυξηθεί πλέον στα 40.000.000 ευρώ, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «αυτό αποτελεί μια απόδειξη ότι και το Περιφερειακό Συμβούλιο Επιμελητηρίων, είμαστε προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με υποβολή προτάσεων προς την Περιφέρεια. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Περιφέρεια έχει τα αυτιά της ανοιχτά. Σκύβει στα προβλήματά μας, έχει αυξήσει τα χρήματα που στις επιχειρήσεις θα δοθούν, έγινε τροποποίηση σε κάποιους ΚΑΔ που κακώς δεν είχαν συμπεριληφθεί. Με δική μας προτροπή και υπόδειξη, έσκυψε πάνω στο θέμα η Περιφέρεια και συμπεριέλαβε και άλλους ΚΑΔ. Γενικά υπάρχει η κοινή κατεύθυνση να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μέσω της Περιφέρειας. Τα αιτήματά μας σε μεγάλο βαθμό μπορώ να πω ότι τα αφουγκράζεται και προσπαθεί να τα εκπληρώσει.».

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για ανάπτυξη e-shops αλλά με προϋποθέσεις

Τέλος ο κ. Τρουπής αναφέρθηκε και στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις επιχειρήσεις σε ότι αφορά τη δημιουργία e-shops, εξελίσσοντας τις επιχειρήσεις τους και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου σχολίασε ότι παρουσιάζονται σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, αλλά με προϋποθέσεις, αφού μια τέτοια επιχειρηματική εξέλιξη δεν ευνοεί όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων και γι’ αυτό όσοι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθούν για τις δράσεις και δυνατότητες και μετά να αποφασίσουν αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Οι προσεχείς δράσεις του Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Στην ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και μετά από σχετική ερώτηση, έγιναν γνωστές μία σειρά από δράσεις που θα τρέξουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Αναλυτικότερα αυτές θα έχουν ως εξής:

► Την προσεχή Παρασκευή 22/01 στον προαύλιο χώρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, από τις 09:00 έως τις 16:00, σε συνεργασία με την κινητή μονάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν διαγνωστικά τεστ covid-19 για όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και τους εργαζόμενους των Αρκαδικών επιχειρήσεων.

► Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 έχει προγραμματιστεί ενημερωτική τηλεδιάσκεψη μέσω zoom για την παρουσίαση του προγράμματος «Αγορά Θερμαντικών Σωμάτων Εξωτερικού Χώρου από τις επιχειρήσεις εστίασης».

► Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με το ΤΕΕ Πελοποννήσου με θέμα: «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρία» με κύριο ομιλητή τον κ. Κουρμούση, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του Υπουργείου Οικονομικών.

► Εντός του επόμενου διαστήματος θα ανακοινωθούν επιμορφωτικά σεμινάρια για τις επιχειρήσεις.

Αναμονή για υλοποίηση προγραμμάτων ΛΑΕΚ, με το Επιμελητήριο Αρκαδίας να έχει ήδη υποβάλει αιτήσεις και να αναμένεται η έγκριση προκειμένου να ξεκινήσουν.

► Πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί ο απολογισμός του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για το 2019 και το 2020 σε ζωντανή μετάδοση, προκειμένου ο καθένας να μπορεί να τον παρακολουθήσει, με τη συμμετοχή των τοπικών ΜΜΕ τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν οποιαδήποτε ερώτηση έχει σχέση με τα Επιμελητηριακά δρώμενα.