Γιορτή καστάνου 2012…

ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ – ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ 2012: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  – ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ  – ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ …..



του  Σωτήρη  Λάτση

Πριν  30  χρόνια μία ομάδα  νέων ανθρώπων από τους  τότε Πολιτιστικούς  Φορείς της Καστάνιτσας  οραματίστηκαν και υλοποίησαν μία καινοτόμα  Πολιτιστική  Εκδήλωση αφιερωμένη  στο κυριότερο προϊόν της  Καστάνιτσας – το κάστανο.    Από την αρχή   η  Γιορτή αυτή είχε  δύο στόχους : κατ΄ αρχάς να προκαλέσει το ενδιαφέρον της Πολιτείας και των Επιστημονικών Φορέων για τα προβλήματα της καστανιάς και την προοπτική του προϊόντος και  ταυτόχρονα να προβάλλει την ποιότητα του που ήταν άγνωστη στο  ευρύ καταναλωτικό κοινό. Ο δεύτερος στόχος είχε να κάνει με την πολιτισμική δημιουργία, την αναβίωση ξεχασμένων εθίμων , με την προβολή της ντόπιας λαϊκής τέχνης σε  διάφορες δημιουργίες και βέβαια στόχευε στο αντάμωμα και την ψυχαγωγία των συμπατριωτών.

Πέρασαν από τότε  τριάντα  χρόνια  και η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ  όχι μόνο υλοποίησε τους στόχους που μπήκαν στο ξεκίνημα αλλά καθιερώθηκε σαν η σημαντικότερη  Γιορτή Αγροτικών Προϊόντων  στην ευρύτερη περιοχή της  Πελοποννήσου και μέσα από την προβολή της από όλα  τα  Μ.Μ.Ε. έγινε γνωστή σε όλη τη χώρα .

Φέτος, στις  27 Οκτωβρίου διοργανώθηκε και πάλι  από το Μορφωτικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο των Απανταχού Καστανιτσιωτών η ΓΙΟΡΤΗ  ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ. Η διοργάνωση της ήταν εκπληκτική από κάθε άποψη . Τα πάντα είχαν  προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια  και οι καινοτομίες έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση που  ξεκίνησε στις 10 το πρωί  και κράτησε μέχρι  τις  4 τα ξημερώματα. Πέντε αρχιμάγειρες από το  Σύλλογο αρχιμαγείρων Ελλάδος  με επικεφαλής τον Αγιοπετρίτη  κ. Γιάννη Παινέση δημιούργησαν  εκπληκτικά  γλυκά από κάστανο τα οποία  γεύτηκαν οι περισσότεροι από τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε  διαγωνισμός  μαγειρικής και  ζαχαροπλαστικής με βάση το κάστανο με είκοσι τουλάχιστον συμμετοχές . Ο Σύλλογος ταυτόχρονα είχε  προετοιμάσει και έδωσε με συμβολική τιμή εκατοντάδες μερίδες με φαγητά από κάστανο αλλά και με βραστό κρέας , με φασολάδα , με παραδοσιακές πίτες, σουβλάκια κλπ αλλά και πολύ κρασί για όλους  ενώ δωρεάν προσέφερε εκατοντάδες  κιλά ψητά  κάστανα.

Το πρόγραμμα είχε  και παραδοσιακούς χορούς με τα  χορευτικά συγκροτήματα  των Συλλόγων ΘΥΡΕΑΤΙΣ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ανδρέα – Πραστού. Ο  χοροδιδάσκαλος Μανώλης Γύφτος  παρουσίασε με  τα δύο χορευτικά μία θαυμάσια χορευτική παράσταση που καταχειροκροτήθηκε από όλους. Η παραδοσιακή ορχήστρα του Θεόφιλου με παραδοσιακούς σκοπούς δημιούργησε μεγάλο κέφι και οι χορευτές γέμισαν την πλατεία του Αγιάννη για πολλές ώρες.

Το Κέντρο Ενημέρωσης ήταν ανοικτό και τις τρεις ημέρες  με  όλο το προσωπικό του Φορέα  του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα – Μουστού να δίνει το παρόν από το πρωί έως το βράδυ και να εξηγεί όχι μόνο όσα αφορούν το Πάρνωνα και το περιβάλλον αλλά και για την Ιστορία , για την παράδοση , για τον Πολιτισμό , για την διαχρονική παρουσία των ανθρώπων, αλλά και την ολοκλήρωση της έκθεσης που θα δώσει στο Κέντρο Ενημέρωσης μία άλλη καινοτόμα διάσταση.

Στο Πνευματικό Κέντρο υπήρχαν ξεχωριστές εκθέσεις χειροτεχνίας , ζωγραφικής , φωτογραφίας αλλά και αναπαράστασης   των παραδοσιακών επαγγελμάτων του χωριού. Ταυτόχρονα μέλη του Συλλόγου διέθεταν αρκετά είδη του Συλλόγου , βιβλία , γλυκά, αναμνηστικά και κυρίως  το ημερολόγιο του 2013  αφιερωμένο  και αυτό στα παραδοσιακά επαγγέλματα των Καστανιτσιωτών  που έγινε ανάρπαστο από Καστανιτσιώτες  και επισκέπτες.

Αξίζει να αναφερθεί πως όλοι οι επαγγελματίες του χωριού (ταβέρνες , καφενείο, ξενώνας  και παραδοσιακά προϊόντα) ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι και με τις καλές τιμές και την άμεση εξυπηρέτηση τούτη την χρονιά  εισέπραξαν πολλά θετικά σχόλια. Επίσης οι παραγωγοί του χωριού είχαν  την ευκαιρία να συσκευάσουν και να  διαθέσουν στους επισκέπτες χιλιάδες κιλά κάστανα αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη.

Το  εκπληκτικό  στοιχείο  της φετινής Γιορτής ήταν η προσέλευση των επισκεπτών. Αξίζει να αναφερθούν τρία στοιχεία: Τα είκοσι δύο , ναι 22 μεγάλα τουριστικά λεωφορεία , τα 1300 έως 1500 οχήματα  και βέβαια οι 4.500 και πλέον επισκέπτες που πέρασαν την μία μόνο ημέρα από την Γιορτή . Όμως σημαντικότερο από όλα αυτά ήταν η τέλεια διοργάνωση της Γιορτής από το Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από επτά νέα παιδιά που βοηθούμενοι από εξήντα και πλέον εθελοντές φρόντισαν για τα πάντα και κυρίως για να φύγουν όλοι από το χωριό με τις καλλίτερες εντυπώσεις. Όλοι οι επισκέπτες είδαν ένα  κάτασπρο και πεντακάθαρο  παντού χωριό έργο και αυτό των εθελοντών αλλά και όλων των Καστανιτσιωτών που φρόντισαν για αυτό.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τόσο ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας όσο και η Περιφέρεια  Πελοποννήσου είναι ότι το τριήμερο 26- 29 Οκτωβρίου δεν  βρέθηκε στο προσκήνιο μόνο η Καστάνιτσα αλλά και ο Πλάτανος και η Σίταινα και ο Άγιος Πέτρος , και το Παρ.  Άστρος και ο Αγιάννης και τα Άνω Δολιανά και οι Καρυές και η Βαρβίτσα και η Βαμβακού και τα Τζίτζινα   μια και οι χιλιάδες επισκέπτες και διανυκτέρευσαν στους ξενώνες των χωριών αυτών, και γευμάτισαν  στις  ταβέρνες , και γεύτηκαν τα γλυκά στα καφενεία και ζαχαροπλαστεία και αγόρασαν τοπικά προϊόντα δίνοντας μεγάλη οικονομική ανάσα σε εκατοντάδες επαγγελματίες. Και όλα αυτά δεν έχουν κανένα απολύτως στοιχείο  υπερβολής μια και αρκεί όποιος ενδιαφέρεται να κάνει μία σχετική έρευνα στα πιο πάνω χωριά . Έτσι είναι πλέον υποχρέωση και των δύο εκλεγμένων Αυτοδιοικητικών Φορέων να  δουν με άλλο μάτι αυτού του είδους τις εκδηλώσεις και να σταθούν ενεργητικά αλληλέγγυοι και συμμέτοχοι στις προσπάθειες των Πολιτιστικών Φορέων. Η  πολύπλευρη κρίση   που μαστίζει την πατρίδα μας  δεν θέλει μόνο  λεκτικές διαπιστώσεις αλλά φαντασία, καινοτόμες  προσπάθειες  και αποφασιστικότητα .

Και βέβαια δεν  είναι δυνατόν  ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας να αρνείται να παραχωρήσει στο Σύλλογο  για τέσσερις  – πέντε ώρες το μικρό   λεωφορείο του Δήμου για την μεταφορά   ηλικιωμένων και ατόμων  με κινητικά προβλήματα από το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων μέχρι το χωριό. Δεν είναι δικαιολογία ότι  μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα και οτιδήποτε άλλο επικαλέσθηκε για να αποφύγει την οφειλόμενη βοήθεια. Αυτές οι εκδηλώσεις δεν είναι αυτό που με ευκολία αποκαλεί  κανείς  πανηγύρια αλλά είναι θεσμοί που παράγουν πολιτισμό, ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης και προοπτικής , προσφέρουν ψυχαγωγία, δυναμώνουν  τον εθελοντισμό , ζωντανεύουν τα χωριά  και αναδεικνύουν την αλληλεγγύη και  την συλλογική προσπάθεια για προσφορά σε καιρούς απαξίωσης.

Κλείνοντας θεωρώ  πρώτιστο καθήκον ο Δήμος να ξαναδεί από την αρχή την ανύπαρκτη φετινή του πολιτιστική δουλειά , να σταθεί ενεργητικά και με τόλμη  δίπλα στους πολιτιστικούς φορείς και να πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες. Δεν αρκεί σε κανένα δημότη να ακούει ότι ο Δήμος έχει ανθηρά οικονομικά και όλα τα άλλα [βαρυσήμαντα απολογιστικά στοιχεία] που διαβάσαμε και ακούσαμε τελευταία όταν βλέπει στην καθημερινότητα του να απουσιάζει παντελώς ο Δήμος.-

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη 40χρονος για κατοχή λαθραίου καπνού στη Δημητσάνα…
Επόμενο άρθρο1 Νοεμβρίου: Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων…