Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Κορώνη

Με μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε  η Κορώνη την Προστάτιδά της, Παναγία Ελεήστρια. Στην παμμεσσηνιακή εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου, συμμετείχε πλήθος κόσμου από όλη τη Μεσσηνία. Η εορτή ξεκίνησε με δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ελεηστρίας, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου. Στη συνέχεια τελέσθη η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Ελεήστριας, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, υπό τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Πύλου-Νέστορος και των Σχολίων.
Τον παρών στον εορτασμό έδωσαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μεσσηνίας, αρμόδιος για θέματα υγείας Άγγελος Χρονάς, ο πρώην Υπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώην Βουλευτής Γιάννης Σαμπαζιώτης, τα μέλη του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος πιστών.
Η Εικόνα της Ελεήστριας βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897, ύστερα από συνεχείς εμφανίσεις της Παναγίας σε μία γυναίκα του χωριού. Στο βραχώδη τόπο όπου βρέθηκε η Εικόνα, ανακαλύφθηκαν και άλλες δύο, αυτή του Εσταυρωμένου και του Ευαγγελιστή Λουκά. Εικάζεται ότι κάποιος καλόγερος ή ιερωμένος, προκειμένου να τις σώσει από κάποιον ιερόσυλο, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε. Οι Εικόνες ήταν γλυπτές, σαν αγαλματίδια. Η σύνθεση και των τριών αποτελούν τη σημερινή εικόνα της Ελεήστριας. Όσο αφορά τη χρονολογία κατασκευής, σύμφωνα με τον Ολλανδό Αρχαιολόγο Πέρσον, ανήκουν στον 5-6 αιώνα μ.Χ., ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στην μεταβυζαντινή εποχή. Ο ναός της Παναγίας Ελεήστριας χτίστηκε το 1900 στο σημείο όπου βρέθηκαν οι εικόνες.



Προηγούμενο άρθροΕξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε κλοπές σε ναούς και καταστήματα στην Αρκαδία
Επόμενο άρθροΤο μήνυμα του Δημάρχου Τρίπολης Δ. Παυλή για τη γιορτή της μητέρας