Γράφει ο Τάσος Παπαζαχαρίας…

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011 20:21

ΟΤΑΝ Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΛΑΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΡΟΛΟ!!

 «Ταραχή θα πέσει στον Άδη και το

σανίδωμα θα υποχωρήσει από την

πίεση τη μεγάλη του ήλιου.

Που πρώτα θα κρατήσει τις αχτίδες του,

σημάδι ότι καιρός να λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση.»

Οδυσσέας Ελύτης.

Με αυτά τα λόγια ο ποιητής μας (βραβευμένος με ΝΟΜΠΕΛ Λογοτεχνίας) αποτυπώνει τις σκέψεις του, για το τι πρόκειται να γίνει στα σκοτεινά δωμάτια (που τα παρομοιάζει με τον Άδη), εκεί όπου το Διεθνές τοκογλυφικό κεφάλαιο, απεργάζεται και εξυφαίνει τα υποχθόνια σχέδιά του, σε βάρος του Λαού μας, αλλά και των άλλων Λαών της Ευρώπης και όχι μόνο.

Με αυτά τα λόγια επίσης, παρομοιάζει τους Λαούς με τον ήλιο, που όταν οργανώνονται, απεργούνε και διαδηλώνουν, τότε γίνονται πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Μόνο τότε, καθώς μας λέει ο ποιητής, το σανίδωμα θα υποχωρήσει και ταραχή μεγάλη, θα πέσει σε αυτά τα υπόγεια και ανήλιαγα δωμάτια, και σωστά τα χαρακτηρίζει έτσι, αφού απουσιάζει από αυτούς τους χώρους ο Ήλιος Λαός.

Έχουν κάποια σχέση αυτά τα λόγια του ποιητή μας με τις μέρες, με τις ώρες, με τις στιγμές που περνάμε το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας; Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος.

Πολύ προφητικά τα λόγια του ποιητή μας, αφού για την ιστορία, θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι το ποίημα αυτό το έχει ονομάσει « ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΝ »

Αν σταθούμε προσεκτικά και γυρίσουμε την σκέψη μας λιγάκι πίσω, στο πρόσφατο παρελθόν, όλοι θα διαπιστώσουμε ότι στην χώρα μας δειλά –δειλά στην αρχή, αλλά πιο έντονα στη συνέχεια, ο Λαός μας ξεκίνησε τον αγώνα του ενάντια, στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης.

Αποκορύφωμα αυτού του ξεσηκωμού, ήταν η μεγαλειώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αντίστασης στις 20 Οκτώβρη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν και περικύκλωσαν τη Βουλή προκειμένου να μην ψηφιστεί το απεχθές εκείνο πολυνομοσχέδιο, που καταστρέφει κάθε όνειρο και κάθε ελπίδα του Έλληνα και της Ελληνίδας για μια αξιοπρεπή ζωή.

Ίσως τη μέρα εκείνη, να μην είδαμε οι περισσότεροι, κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα. Όσοι όμως γνωρίζουν και ξέρουν να βλέπουν λίγο μακρύτερα, ήταν σίγουροι, ότι το ποτάμι εκείνο των ανθρώπινων ζωών, κάπου θα ξεσπάσει και θα παρασύρει πολλά πράγματα στο διάβα του!!!

Η αφορμή του ξεσπάσματος, δόθηκε την ημέρα του γιορτασμού της επετείου, της 28ης Οκτωβρίου, όπου παραδοσιακά εξέρχεται ο κόσμος από τα σπίτια του, ώστε μεταξύ των άλλων να παρακολουθήσει και την παρέλαση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται πολύ σκέψη ή κάποια αφορμή.        Αυθόρμητα ο λαός εξέφρασε την συσωρευμένη αγανάκτησή του και όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, την αγανάκτηση αυτή τη διοχετεύει προς κάθε κατεύθυνση και όποιον πάρει ο Χάρος!!!

Έτσι λοιπόν εκείνη την ημέρα δεν έμεινε τίποτα όρθιο και τίποτα δε γλύτωσε το μένος του Λαού.

Το τι τρόπους σοφίστηκε ο Λαός μας να εκδηλώσει αυτή την αγανάκτηση, σε βάρος των Κυβερνητικών παραγόντων, δε λέγονται!!!

Σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπου παραβρέθηκε, ως ήθιστε, εκπρόσωπος της κυβέρνησης άκουσε και δέχτηκε τις διαμαρτυρίες των πολιτών ποικιλοτρόπως.

Από τον πιο μικρό σε ηλικία Έλληνα, όπως είναι οι μαθητές των σχολείων, μέχρι τους μεγαλύτερους άνεργους-εργαζόμενους-συνταξιούχους κλπ, όλοι βρήκαν τον τρόπο τους, να εκδηλώσουν την αντίθεση τους στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης και προπαντός στα σχέδια της, να παραδώσει τη χώρα μας στην κυριαρχία του ξένου παράγοντα!!!

Τι ειρωνεία αλήθεια!! Όταν πριν 70 χρόνια ο Λαός μας έδωσε τα πάντα προκειμένου, να εμποδίσει τον ξένο παράγοντα, να κατακτήσει τότε τη χώρα μας, θυσιάζοντας προς τούτο τα καλύτερα παιδιά του!!!

Ευτυχώς που δε σημειώθηκαν και έκτροπα, μια που ο σώφρων Λαός μας προτίμησε, να στείλει τη μέρα εκείνη μόνο ένα μήνυμα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα, ότι αν δεν το πάρουν οι αρμόδιοι, θα έρθουν τα χειρότερα.

Ο δικομματισμός όμως τα χρειάστηκε!! Διαπίστωσε ότι ο αέρας μυρίζει μπαρούτι και όπου να ναι, θα έρθουν και αυτά, δηλαδή τα χειρότερα.

Θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα είπε και αμέσως τα σκοτεινά και υπόγεια δωμάτια, ο Άδης κατά τον ποιητή, πήρανε φωτιά!!

 • Συσκέψεις επί συσκέψεων.
 • Προτάσεις επί προτάσεων.
 • Σχέδια επί σχεδίων και
 • Ιδέες άφθονες, έπεσαν στο τραπέζι, με ένα και μόνο στόχο!!
 • Πως θα καταφέρουν να βολέψουν την κατάσταση και να ξεπεράσουν αυτή τη δυσκολία!!!
 • Η ταραχή που έπεσε στον δικό τους κόσμο (στον Άδη), δεν έχει προηγούμενο!!
 • Ο ήλιος Λαός πιέζει ώστε να αλλάξει η ζωή του και το σανίδωμα τρέμει, από

αυτή την πίεση, σε βαθμό που μπορεί να υποχωρήσει!!

 • Επειδή πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, υπό καθεστώς πίεσης, οι αποφάσεις δεν είναι και τόσο εύστοχες γι΄αυτό γίνονται απανωτά λάθη!!
 • Οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι φάσκουν και αντιφάσκουν!!
 • Προκρίνουν κάτι και αμέσως μετά προτείνουν κάτι διαφορετικό!!
 • Η σύγχυση και ο τρόμος, μπαίνουν στη μέση και όπως είναι φυσικό αποτελούν το χειρότερο σύμβουλο!!
 • Το ρεζίλεμα της χώρας μας δίνει και παίρνει!!
 • Εκείνη η επισημότητα των προσώπων : Πρωθυπουργών – Υπουργών και βουλευτών εξαφανίζεται και παραχωρεί τη θέση της στη γελοιότητα και τον ευτελισμό!!
 • Δώστου ο Ήλιος Λαός και πιέζει!!
 • Το σανίδωμα ραγίζει και το λαμπρό του φως, είναι έτοιμο να ορμήξει και να κατακλύσει όλους αυτούς τους υπόγειους και ανήλιαγους χώρους!!
 • Οι δυνάστες μας (το τοκογλυφικό κεφάλαιο), σηκώνονται όρθιοι, ανεβαίνουν πάνω στο μεγάλο οβάλ γραφείο τους, όπου συσκέπτονται και πάνω στις πολυτελείς πολυθρόνες τους, όπου κάθονται και με τα χέρια τους κρατάνε το σανίδωμα (ταβάνι) να μην υποχωρήσει!!
 • Η πίεση του ήλιου Λαού δυναμώνει!!
 • Και τότε ακούγεται μια φωνή από όλους!!

–          Ο Σαμαρααάς…..Ο Σαμαρααάς……

–          Που είναι ο Σαμαράς να βοηθήσει!!!! Να μας σώσει!!!!

Τρίπολη 4-11-2011 Τάσος Παπαζαχαρίας

Μέλος του Συντονιστικού Οργάνου

Της Δημοτικής Κίνησης Δήμου Τρίπολης

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

tasospapazax.blogspot.com