Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου από τις Αρκαδικές επιχειρήσεις, μπορεί να αποτελέσει «ανάσα» στην τοπική οικονομία!

ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού μετά την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, αποτελεί γεγονός ότι έχουν πλήξει βάναυσα τις τοπικές επιχειρήσεις της Αρκαδίας στους περισσότερους, αν όχι σε όλους τους κλάδους. Ειδικά τους τελευταίους μήνες της πανδημίας με την επιβολή των δύο lock-down, επέφεραν κατακόρυφη πτώση στα έσοδα κυρίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα το ηλεκτρονικό εμπόριο εν’ μέσω lock-down «κυριαρχεί» αποτελώντας σε μεγάλο ποσοστό, πρωταρχικό μέσο αγοράς προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών. Μπορεί να γίνει κατανοητό λοιπόν ότι πολύ μεγάλο ποσοστό του τζίρου που θα έκαναν οι τοπικές επιχειρήσεις σε περιόδους λειτουργίας τους, έχει χαθεί εν’ μέσω lock-down από την τοπική οικονομία λόγω των ηλεκτρονικών αγορών.



Μια «αδυναμία» της τοπικής αγοράς και οικονομίας μέχρι σήμερα θα μπορούσε όμως με τη βοήθεια του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και άλλων Φορέων στο μέλλον, να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Αρκαδία διαθέτει πάρα πολλές επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα αντίστοιχων της Ελληνικής αγοράς. Λύση στην τόνωση αλλά και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με βασικό μέσο την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, θα μπορούσε να αποτελέσει η επέκταση των δραστηριοτήτων των τοπικών επιχειρήσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο (e-shops).

Μια προοπτική που έστω και μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να ενισχύσει την τοπική οικονομία με έσοδα από ηλεκτρονικές πωλήσεις που δεν θα προέρχονται μόνο από το αγοραστικό κοινό της Αρκαδίας για λόγους πρακτικότητας, αμεσότητας και ενδεχομένως καλύτερων τιμών κ.α., αλλά από όλες τις περιοχές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, «απορροφώντας» αξιόλογο μερίδιο από τα κέρδη του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας.

 

Μόλις στο 17% το ηλεκτρονικό εμπόριο Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας…

Στις αρχές Φθινοπώρου του 2020 σε συνεργασία με την cosmote, το εργαστήριο ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εκπόνησε μια έρευνα με τίτλο: «Η Ψηφιακή Ετοιμότητα των Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα – Η επίδραση του COVID-19». Σκοπός της έρευνας ήταν να καταγραφεί για πρώτη φορά την ψηφιακή ετοιμότητα των επιχειρήσεων με 1 έως 50 εργαζόμενους, σε όλους τους κλάδους της αγοράς, καθώς και τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα ψηφιακά εργαλεία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την υγειονομική κρίση του covid-19.

ΠΗΓΗ: https://www.growyourbusiness.gr/

Μεταξύ των ενδιαφερόντων στοιχείων της Έρευνας μόλις το 17% των Μικρών και Μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει eshop, αν και το 70% αυτών διαθέτει website (ιστοσελίδα) και το 62% αντίστοιχες σελίδες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media). Αναμφίβολα αυτό το 17% αφήνει μεγάλα περιθώρια εξέλιξης στο μέλλον.

Παράλληλα σημειώνεται οι επιχειρήσεις που συνδυάζουν website και ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop), έχουν περισσότερα οφέλη στις πωλήσεις τους κατά 24% συγκριτικά με άλλες επιχειρήσεις.

 

Το 70% των επιχειρήσεων αξιοποίησαν τις ψηφιακές τεχνολογίες για να ξεπεράσει τις δυσκολίες λόγω covid-19…

Στην αντίστοιχη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του εργαστηρίου ELTRUN ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, αναφέρουν ότι η υγειονομική κρίση επηρέασε σημαντικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς 8 στις 10 χρειάστηκε να κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ 1 στις 3 ανέστειλε τη λειτουργία της, ειδικά μετά το πρώτο lock-down.

ΠΗΓΗ: https://www.growyourbusiness.gr/

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (7 στις 10) αξιοποίησαν περισσότερο τις ψηφιακές τεχνολογίες για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε ο covid-19 και να επιστρέψουν στην ομαλότητα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε αύξηση στις τηλεφωνικές πωλήσεις κατά 48%, στις διαδικτυακές πωλήσεις κατά 47% και στην τηλεργασία κατά 50%.

Μπορεί με βάσει τα παραπάνω να κατανοήσει κανείς πόσο σημαντικό θα ήταν το όφελος των τοπικών επιχειρήσεων αν είχαν αξιοποιήσει τις ψηφιακές τεχνολογίες ή αναπτύξει eshop εν’ μέσω lockdown.

 

Διάθεση για ενέργειες από το Επιμελητήριο Αρκαδίας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου…

Τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τον ηλεκτρονικό οδηγό του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για τη δωρεάν προβολή αφ’ ενός των Αρκαδικών e-shops και αφ’ εταίρου των Αρκαδικών επιχειρήσεων υπηρεσιών διαδικτύου συναντήσαμε και μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννη Τρούπη.

ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το Επιμελητήριο προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες στο μέλλον οι οποίες θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του Νομού να αναπτυχθούν και στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, η απάντηση που πήραμε ήταν θετική. Μάλιστα οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου θέλει να μεταβούν τα μέλη της στην επόμενη (ψηφιακή) εποχή. Στην e-εποχή από την οποία η τοπική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά.

 

Αναγκαιότητα για ανάλογες πρωτοβουλίες και από άλλους Φορείς…

Δεν αρκεί όμως το επόμενο διάστημα κατά τη μετάβαση στην μετά covid-19 εποχή να υπάρξουν πρωτοβουλίες και ενέργειες που αφορούν το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ψηφιακή επιχειρηματικότητα από συγκεκριμένους Φορείς όπως το Επιμελητήριο Αρκαδίας. Αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια από αρκετούς Φορείς και συλλόγους που θα φροντίσουν με τις ενέργειές τους να ενημερώσουν, εκπαιδεύσουν και στηρίξουν τους τοπικούς επαγγελματίες και επιχειρηματίες κυρίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μεταβούν στην ψηφιακή εποχή αναπτύσσοντας παράλληλα και τη δική τους δραστηριότητα στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Δράσεις όπως επιμορφωτικά σεμινάρια, συμβουλευτική επικοινωνία, επιδοτούμενα και χρηματοδοτικά εγχώρια ή Ευρωπαϊκά προγράμματα που θα δώσουν την ώθηση και το κίνητρο στους επαγγελματίες να εξελιχθούν στο συγκεκριμένο τομέα.

 

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

Συνοπτικό report ευρημάτων Έρευνας «Η ψηφιακή ετοιμότητα των μικρών & μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα – Η επίδραση του Covid-19».

Προηγούμενο άρθροΔήμος Ελαφονήσου | Τα πλάνα της εκπομπής είναι από χώρο στάθμευσης οχημάτων
Επόμενο άρθροΕνίσχυση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς προνοιακά ιδρύματα